用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 謝謝
go

謝謝

己解決,謝謝

回覆樓主

想請教你小朋友幾多個月識講野?佢唔肯同其他小朋友玩?同埋亞氏保加個評估你邊度做?謝

Ytfc 發表於 17-9-21 10:11
想請教你小朋友幾多個月識講野?佢唔肯同其他小朋友玩?同埋亞氏保加個評估你邊度做?謝
...

Del

Sum627 發表於 17-9-21 01:05
因為小朋友情緒同社交問題
我已經先後做過2個評估

佢情緒好大問題?這個年紀terrible two, 個個都好難搞的,究竟是小朋友有問題,定老師搞唔掂?這個年紀不能硬碰,有時用錯方法小孩只會愈刺激愈失控。

964000 發表於 17-9-21 16:35
佢情緒好大問題?這個年紀terrible two, 個個都好難搞的,究竟是小朋友有問題,定老師搞唔掂?這個年紀不 ...

Del

Sum627 發表於 17-9-21 19:26
佢由細到大脾氣都大
開頭我都以為係trouble 2
咁我睇下 有乜方法教

我女有一段時間都好難攪,罰又冇用氹又冇用,我都係呢道呻過,自己一係「忍」一係「爆」,但好采在學校又冇乜事,因為知佢脾氣已經揀happy school。到三歲多就開始講道理爆少D,而家4歲半又好D。總之好敏感,要我好明白佢感受,好reassuring。

964000 發表於 17-9-21 21:38
我女有一段時間都好難攪,罰又冇用氹又冇用,我都係呢道呻過,自己一係「忍」一係「爆」,但好采在學校又 ...

我女2至3歲又糸超難搞,N班勁多投訴,過左3歲就好的,講道理!

KUNG3388 發表於 17-9-22 07:49
我女2至3歲又糸超難搞,N班勁多投訴,過左3歲就好的,講道理!

當時我老公都話個女是否有精神病,我心稔有又點咁細個又不會食藥。三歲多開始真的講道理很多,仍會小事爆,也會表達「媽咪我真係停唔到,你快D錫番我!錫番我!」稔番轉頭,硬碰硬最冇用,耳塞最有用,到佢喊到咁上下,放下自己的情緒,攬番佢晚上再傾番。

964000 發表於 17-9-22 08:09
當時我老公都話個女是否有精神病,我心稔有又點咁細個又不會食藥。三歲多開始真的講道理很多,仍會小事爆 ...

當時我老公也講過女兒會否有精神問題,哧到我(emoji)(emoji)
例如去街,佢會突然停下,重複做一些動作,自己一個做,又自言自語,不停来回做,當時2歲多,我老公講如果再大D都糸咁的話,人地會以為佢糸有問題,幸好大大吓冇啦!