用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 家住大圍,可報ESF沙田小學嗎?
go

家住大圍,可報ESF沙田小學嗎?

住大圍,讀青衣ESF幼稚園,聽過小學要跟番校網報,但本身大圍冇ESF小學,只係沙田有,那申請會有問題嗎?

Thanks everyone =)

回覆樓主

大圍入沙田小學catchment zone.

kctc 發表於 17-9-20 22:02
住大圍,讀青衣ESF幼稚園,聽過小學要跟番校網報,但本身大圍冇ESF小學,只係沙田有,那申請會有問題嗎?

...

住大圍,為什麼不選wks?

貝珠 發表於 17-9-21 00:56
住大圍,為什麼不選wks?

是否撈亂了LS, 我見佢問校網派位又問入學注冊証

964000 發表於 17-9-21 06:58

佢唔係讀緊esf青衣幼稚園 ,只不過係想申請

回覆樓主

唔好意思,let me clarify:

ESF TY 昨日offered了我個仔,我想接受offer, 但我係新手,唔知係咪唔需要註冊證(因為冇申請),同埋想confirm埋小學有機會讀邊間(emoji)

kctc 發表於 17-9-21 08:10

ESF TY 昨日offered了我個仔,我想接受offer, 但我係新手,唔知係咪唔需要註冊 ...

會讀Shatin junior

964000 發表於 17-9-21 08:30
會讀Shatin junior

Thanks =)

kctc 發表於 17-9-21 08:10

ESF TY 昨日offered了我個仔,我想接受offer, 但我係新手,唔知係咪唔需要註冊 ...,

入 ESF 好難出返去 local ,ESF kindie 只有 K1 K2 ,ESF kindie 不是直入 ESF primary,要考,非 100% 入到 ,可同時申請 RC ( 也是 under ESF ,但一樣難考 )  ,大把人 SJS RC 都考唔到,到你想返 local K3 都好煩,所以而家要揾定多三四五間國際小學到時申請。
你連住大圍會入 shatin junior 都唔知,我真心建議你多了解 ESF 是甚麼學校。
大部分人都是新手父母,但你的疑問,是基本資料,上 ESF 網就有,
坦白講,這是最基本的,如果咁都唔知,你有信心比小朋入 ESF 15 年 ?

nintendo 發表於 17-9-21 12:17
入 ESF 好難出返去 local ,ESF kindie 只有 K1 K2 ,ESF kindie 不是直入 ESF primary,要考,非 100% 入 ...

我開始明白點解你之前話開左WKS & TY kindies ESF的生態會有轉變,我都係新手,亦未有資格係ESF家長,但睇到個問題都⋯⋯⋯
最令人無奈的是,反而他們可以順順利利入到心儀的學校。。。

nintendo 發表於 17-9-21 12:17
入 ESF 好難出返去 local ,ESF kindie 只有 K1 K2 ,ESF kindie 不是直入 ESF primary,要考,非 100% 入 ...

上午一間學券local幼稚園(反正免費),下午ESF

回覆 964000 的帖子

大圍有間都幾出名嘅學券幼有呢d學生,不過好似係回流家長特登send去學中文

safeway 發表於 17-9-21 12:53
我開始明白點解你之前話開左WKS & TY kindies ESF的生態會有轉變,我都係新手,亦未有資格係ESF家長,但睇 ...

According to my knowledge , TY 係第一間Esf kinder in Hk , wks 也開了五至六年。唔明你什麼意思?

勸各位新手家長, 花少許時間瞭解清楚國際學校同傳統學校兩條路係點走, 唔好盲目報得就報, 考得就考.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 貝珠 的帖子

WKS學生好唔錯

回覆樓主:

多謝大家的意見,其實我對ESF認識真係冇各位咁深,所以想在決定accept offer之前,確認一些疑問。因為在research的過程中,怕被某些資料混淆。

但係都想澄清番,我唔係上午學卷下午ESF, 亦不致於盲目,我知道自己選校的原因。其實論壇是大家交換資訊的地方,大家互相尊重,真係會幫到好多媽媽,after all大家都係想比最適當的教育子女 。而我真心appreciate大家的意見,thanks =)

回覆 kctc 的帖子

nothing personal. The definition of GOOD education vary from time to time and is very personal, some may wants academic, some wants happy school with min homework and there are many other reasons why us as parents want IS. Just dont take a local mindset to work on IS system.

kctc 發表於 17-9-21 16:18

多謝大家的意見,其實我對ESF認識真係冇各位咁深,所以想在決定ac ...

我諗,大家只係對你提供嘅資料充滿疑問,怕你唔了解而選錯校啫。

回覆 kctc 的帖子

如果一心讀國際,ESF kindie都係唔錯嘅選擇,起碼考小學有priority。如果搞得掂接送,無話唔讀得TY campus嘅。
不過你要記得SJS catchment zone 係成個龍翔道以北,企嶺下海以西,適齡孩子而有sibling priority同埋買左NR的都會先過你有得interview;WKS同SJS有聯繫,又會搶一d學位。
你孩子是否已讀緊K1,為何心儀TY ESF呢?

mandy_ng207 發表於 17-9-21 17:42
回覆 kctc 的帖子

如果一心讀國際,ESF kindie都係唔錯嘅選擇,起碼考小學有priority。如果搞得掂接送,無 ...

Thanks Mandy. Long story for family reason 我地可能會搬屋,所以青衣同大圍的學校我都有報。