用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 考完五級再考應是七級還是八級
樓主: heiB
go

考完五級再考應是七級還是八級 [複製鏈接]

回覆 simonwan 的帖子

我會比喻成:
3 級:小學畢業(略懂皮毛,教唔到人)

5 級:初中畢業(可以出黎自食其力,但係唔會搵得多)

7 級:會考畢業

8 級:A Level 畢業

演奏級:大學 Undergraduate 畢業

所以演奏級只係係「鋼琴路」嘅入場券,出面天外有天,永無止境。

通常要自我娛樂,彈到 TVB 主題曲等果類,打好學其他樂器基礎,5 級就可以。當然 8 級就最穩陣。

我仔鋼琴,考咗三級、五級、五級樂理、七級。
唔知幾時考八級,佢hea練,但又唔愿放棄。

crystalcbh 發表於 17-9-21 12:03
呀女(piano)小三考五級,小五考八级.中ㄧ考演奏级。
呀女當年嘅策略係小六前要考到八級,跟住初中完成演奏級,高中就全力應付DSE

都想了解下, 點解有D老師叫你考單級(3, 5, 7-8); 有D考双級(2, 4, 6, 8), 請問有乜分別?  

我都知有D人是考双級(2, 4, 6, 8)的。老師叫考3, 5, 7然後8或3, 5, 6然後6的理由是因為5考8的分別太大,8級比5級深好多。

在學費方面來講,現在我囡考完5級收6級錢,如果我囡考完6級或7級就收下一級錢,其實老師係會收多D錢的,所以我不知老師是不是因為這原因而作出這意見。

最慘係囡信都認為5級同8級的分別好大,也沒有信心直接考8級。

阿囡初學到現在考完八級,老師也沒有加過價。我也不敢問她。

heiB 發表於 17-9-27 11:15
我都知有D人是考双級(2, 4, 6, 8)的。老師叫考3, 5, 7然後8或3, 5, 6然後6的理由是因為5考8的分別太大,8級 ...

回覆樓主:

小五考三級
中一考五級
中二考六級
我個女係唔願彈個種,所以迫都無可能

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

我女係2、4、7、8
二四考完hea學,考5級學理,跟住一跳七級(我信我女能力無問題,佢係懶得準備而已)。而家考DSE咩都唔學。之後再算了

heiB 發表於 17-9-21 17:21
其實我係想我囡考完五級之後就八級,時間未必一定係中四,中五都可以,但係老師不太讚成,因為老師話五級同 ...

如果唔趕時間, 咁其實可以學下6級同7級D歌同scale先再考慮報8級。

我阿女中一考完6級, 我都想佢中四前考埋8級, 佢宜家中二, 學緊其他歌, 老師都話8級難㗎, 要多D時間預備。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆樓主

Uppp

moumou 發表於 17-9-21 23:58
回覆 heiB 的帖子

當年考完五級後,我想女兒多張 cert 考中學,要求老師skip七級,直接考八級。但老師堅决 ...

你個琴老師真係好好

多謝你M-1。
琴老師是一個六、七十歲嘅老人家啦。我們很尊重她,亦當她是自己長輩一樣。她真的很用心教我小朋友。我哋衷心多謝佢!希望在她退休之前,能夠跟她再多學幾年琴啦。小朋友五歲開始跟她學習,能遇到一個適合她的老師,在學琴路上没有走彎路 ,我們是相當幸運。

回覆樓主:

‹ 上一主題|下一主題