用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 考完五級再考應是七級還是八級
go

考完五級再考應是七級還是八級

我囡中今年中三,上年考完五級,今年十月考五級樂理,老師話合格應無問題。想我囡在中四暑假考八級,老師話有難度,跳得太快,應是先考7級,才考8級。如果照老師咁講,最快都要中五才考8級,會否時間長D?

醒目開學勳章

heiB 發表於 17-9-20 16:59
我囡中今年中三,上年考完五級,今年十月考五級樂理,老師話合格應無問題。想我囡在中四暑假考八級,老師話 ...

點解要push 中四考八級?驚無時間練琴?

我女好似是五,七,八(不知有無記錯)

好似中四考完八級就停左,之後考完dse, 再學返演奏級

ILoveAA2017    發表於 17-9-25 10:55
YDLFATHER    發表於 17-9-24 17:24

回覆樓主

heiB 發表於 17-9-20 16:59
我囡中今年中三,上年考完五級,今年十月考五級樂理,老師話合格應無問題。想我囡在中四暑假考八級,老師話 ...
講真技巧野,老師一定比家長清楚小朋友既情況,老師話有難度,應該聽佢既意見。

回覆樓主:

呀女(piano)小三考五級,小五考八级.中ㄧ考演奏级。

YDLFATHER    發表於 17-9-24 17:24

我同學都係五七八咁考,個老師話咁快考八級,可能冇 Distinction,七級就剛剛好。

YDLFATHER    發表於 17-9-24 17:25

其實我係想我囡考完五級之後就八級,時間未必一定係中四,中五都可以,但係老師不太讚成,因為老師話五級同八級所考的東西分別好大。我不想原因係(一)考一次琴試好貴,(二)花好多時間練歌,通常都要練幾個月,考完七級再考八級咪又要再練過D考試歌,跟本無可能年年考,我想我囡都都覺得辛苦,成日都係練考試歌。

請教一些懂得彈琴的朋友,其實 3級、5級、8 級代表什麽技術水平?
8級是否代表所有技巧已掌握?5級以下是不是設計給小朋友考?
如果衹是想阿仔懂彈琴自娛;及打好基礎學別的樂器,甘最好有幾級鋼琴?
可否用簡單幾句解釋比我呢個完全唔識彈鋼琴的人聽?

heiB 發表於 17-9-21 17:21
其實我係想我囡考完五級之後就八級,時間未必一定係中四,中五都可以,但係老師不太讚成,因為老師話五級同 ...
中五中六可能都好忙,再練琴考級是否太辛苦?如果係我,可能中四考到幾級都唔理咁多,暫停一下,大學之後繼續學(如果還有興趣)

我阿女就中一考了5級,中二考6級和中三考8級,點解要咁CHUR,因為中三突然話學期尾去留學,所以如果唔盡快考,基本上時間上是沒有可能再考。所以同琴老師配合,極速一年由6級跳去8級。老實講,這是不鼓勵的,只是情意結上只為張CERT和覺得學左咁 耐,點都想考埋佢(好似圓滿D)。 事實上是好CHUR和好悶的,臨考的前一個月好似上TURBO班,學了好多個鐘,都係練個幾首歌。阿女考完直頭唔係好想惦個琴呢⋯⋯好彩最好符碌地考到,我同老公講,就算考唔到,都算數,唔想再玩這遊戲。

回覆 simonwan 的帖子

我女兒的琴老師曾經是這樣回答我的。五級等如小學畢業、八級中學畢業、演奏級大學畢業。但專業是"大學畢業" 之後出社會的無限磨練,永無止境!他反問我朗朗又是咩級呢?所以演奏級也只是在專業中的最基本。

YDLFATHER    發表於 17-10-31 00:55

moumou 發表於 17-9-21 23:31
回覆 simonwan 的帖子

我女兒的琴老師曾經是這樣回答我的。五級等如小學畢業、八級中學畢業、演奏級大學畢 ...
謝謝!

回覆 heiB 的帖子

當年考完五級後,我想女兒多張 cert 考中學,要求老師skip七級,直接考八級。但老師堅决反對,她認為比賽和考試也是學習的推動力,每一級也包含一些不同的技巧,如果跨度太大,根基會不夠。五級和八級相差比較大,七級是考八級的熱身,相差比較少。小女最後聽從老師勸告,用兩年時間慢慢練不同類型的歌曲、練習曲和考七級。之後,在同年用六個月時間學八級的三首歌,考埋八級with distinction, 剛剛趕得切有cert 在中學面試時用。過程輕鬆,亦琴藝有所進步。現在亦聽老師說不急考演奏級,先練好基本功,多彈練習曲和不同時期和風格的作品,參加一些有水準的比賽推動自己學習。老師亦鼓勵小女同時學唱歌和其他樂器。(我是全不懂音樂的,如有音樂老師在這裡請多多指正。)

YDLFATHER    發表於 17-10-31 00:56

回覆 heiB 的帖子

你的想法是正路亦可行, 比我都會直接於中五暑假考8級!  

回覆樓主:

當年小兒升小五時,一開始就考6級,剛剛得Merit的成績,目的都只為張cert, 都知道對升中作用不大。現讀中一,沒要求仔考級,會否考級,視乎他的能力,個人認為實在沒必要逐級考

鋼琴老師梗係想你逐級考啦!
學得越耐越好 (個鋼琴老師)

crystalcbh 發表於 17-9-23 20:36
鋼琴老師梗係想你逐級考啦!
學得越耐越好 (個鋼琴老師)

對呀!升級就要加學費

回覆 crystalcbh 的帖子

反而我個鋼琴老師叫我跳級考,唔好浪費時間同金錢。