用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 林文燦交表好辛苦
樓主: Edwinalo
go

林文燦交表好辛苦   [複製鏈接]

nicholasnip 發表於 17-9-21 09:19
我自己經歷過, 要解決迫爆排隊交表其實是很簡單的事, 我見到很多學校其實也好多人報名, 但都沒有令家長很辛 ...

(emoji)

francis_chan 發表於 17-9-20 18:47
當年去陳x仁就嘆住冷氣坐住等交表,印像中重要有超過6-7人收表!整個過程約半個鐘攪惦!
...
陳守仁真係冇得頂,交表都有冷氣嘆,報名費都值得比
當年星期六交表,唔駛三個字走得,收表好多都係陳守仁舊生,快手快腳

利申:落選收場

回覆樓主

今天(第二天)有冇人交表?情況有改善?

songsongyeah 發表於 17-9-21 01:22
我in少你一次
其實1st in要填,我已經感覺麻麻
2nd in又黎,我就亂答

其實我都唔明,in 3次嘅內容都差唔多,2nd in小朋友同家長亦分開in, 絕對唔會見到校長。。。
我上年都in唔少學校,通常2nd in都見校長講吓學校理念,但呢間感覺上幾浪費時間,我覺得2nd in 後call waiting收生已經足夠,攪第2輪收生,又話其實已經收滿喇,in咗第2輪都只係等waiting位咋。。。咁第1輪2nd in waiting即係冇用,第2輪成功嘅機會更微,到最後6月音樂椅一轉,個個放LMC又大把位。。。搵嚟攪

回覆樓主

我睇佢宣揚多國文化,也有人話佢得南亞文化多d. 其實果陣我住愉景灣,間間學校都多元過佢啦,得啖笑啫。不過我對間校冇乜認識,淨係果陣有個NET極力建議我囡囡一定要去EMI,咁睇個名就報。學術野冇資格評論,招生管理水平真係差到嘔。

回覆 Monosaru 的帖子

同意..要不是太多人要報十間、八間, 根本不會形成如此緊張氣氛
除了為滿足個人心願入某些一線學校,

可能還是太多人不清楚香港根本學位充足, 無需要心急、恐慌

cattz288 發表於 17-9-20 15:16
係咪即時比埋IN 時間?
不是即時出IN的時間, 都要之後在網上CHECK時間

Monosaru 發表於 17-9-21 10:54
其實我都唔明,in 3次嘅內容都差唔多,2nd in小朋友同家長亦分開in, 絕對唔會見到校長。。。
我上年都in唔 ...

Same feeling
1st & 2nd in問卷差不多,又不停強調唔計分,但會睇(我真心唔信會睇晒,random可能會掛),到見老師我都覺得好無聊,只係講下學好表面既野,仲要係好單向,亦係強調見家長係唔計分

第二輪申請,我稱之為復活戰,又話唔睇第一輪申請結果,只再重新睇第二輪申請,又再一次重複
感覺行政好混亂亦冇效率,要老師,家長,學生,不斷重複

所以佢唔收我,我都鬆口氣
因為都真係唔合適

前年交表已經係咁, 今年龍年仲多人,無改善, 又曬又熱,真係辛苦家長了

幸好打消交表念頭...

有幾間我網上報完去到要親身交表果日我覺得號煩,放棄去交表。

今天交表好快呀,加左人手,有6-7人收表,大約5分鐘完成交表~~

Edwinalo    發表於 17-9-22 01:18

回覆樓主:

LMC 一定有睇BK

我都未去交表。我唔霖住咁早去。我怕早交安排早面試,同另一間撞日子。

eeyorepigpig 發表於 17-9-20 13:23
真係唔係好明點解仲要人親身交表, 而家科技發達..............乜都上網搞掂啦 ...
仲要網上填好要下載表格再指定日子裡面去交,我到果日好幾間都無去交表。

Anjen1226 發表於 17-9-20 17:43
我其實都有D唔明點解要交家長身份証影印本,見報其他學校都只係要出世紙
...

我都認為林文燦係我有報的咁多間学校安排最差!上網填form 後,有D学校接受郵寄或親身去放底份form 走得(唔會再check 文件),或有規模D既学校,会开放礼堂,並安排至少5,6个職員收form.   好似林文燦咁排完一條交form. 仲要排另一條比$,真救命,我都排咗一小時

Monosaru 發表於 17-9-20 13:49
回想上年呢個時候,我都係一樣,交表係痛苦嘅,到第1次面試,小朋友安排係幾好,家長就喺禮堂填問卷,用咗 ...

你呢句times up  pen down ,我笑咗好耐!咩事?家長考試呀?而且填報名表时,点解要問埋家長出生年份及學歷?对收生有关?要揾D young 又有学歷家長?仲要我哋提供 I D  copy

d2d2 發表於 17-9-20 17:24
其實我都唔係好明網上填完, print返出嚟有D係錯同blank咗 (我好肯定我冇填錯), 同埋要家長寫埋出生年份, 真 ...

same feeling.  份 form blank 咗D字,我要手填

mintra 發表於 17-9-22 08:50
你呢句times up  pen down ,我笑咗好耐!咩事?家長考試呀?而且填報名表时,点解要問埋家長出生年份及學 ...

問好多父母資料

父母出生年,父母中學,父母職業,父母職位,父母語言,等等

自己解讀

fanay 發表於 17-9-20 15:39
陳仁守都好快 又有得坐底又有冷氣

陳守仁真係好人性化好有效率!由入學校到搞掂出門口,唔使十分鐘!亦因此對間學校更有信心,覺得管理得好!
‹ 上一主題|下一主題