用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 林文燦交表好辛苦
樓主: Edwinalo
go

林文燦交表好辛苦  

fatchoibaby 發表於 17-9-20 13:55
我睇佢申請表面試全英文,似乎非全英背景家庭應該幾難收
絕對唔會,學校起碼有七成以上的學生都係本地人,低年班每班都係得三幾個外籍小朋友。

回覆樓主

Monosaru 發表於 17-9-20 13:49
回想上年呢個時候,我都係一樣,交表係痛苦嘅,到第1次面試,小朋友安排係幾好,家長就喺禮堂填問卷,用咗 ...
呢間交表係最辛苦,排得太耐,人人都排到吽晒,好彩面試當日安排好好多,未夠鐘in又見到大排長龍排到轉彎真係心都滴晒汗,好彩到in個時分流好好,唔使10分鐘入晒學校,又唔使填問卷,只係睇powerpoint簡介學校,證明佢地有改善有睇ek👍👍

Edwinalo 發表於 17-10-16 10:44
呢間交表係最辛苦,排得太耐,人人都排到吽晒,好彩面試當日安排好好多,未夠鐘in又見到大排長龍排到轉彎真 ...

我27/9早上去交表的,得幾個人唔使排。
但面試完接小朋友有點混亂
應該學下其他學校分號碼出來接
又或者用mic叫名

Duffy727 發表於 17-10-16 22:32
我27/9早上去交表的,得幾個人唔使排。
但面試完接小朋友有點混亂
應該學下其他學校分號碼出來接

完全同意!
冇諗過學校安排咁混亂,話有第二場家長要入禮堂,
迫哂我地上一場的家長在外出三個個帳篷(迫地鐵咁)當時正下大雨,
又迫又睇唔到小朋友出來未,
眼見領隊嗰幾位老師就只係你眼望我眼等候嗰班迫緊嘅家長自己認領返仔女。。
有雨具出售就識嗌咪。。。。

morganBB 發表於 17-10-16 23:57
完全同意!
冇諗過學校安排咁混亂,話有第二場家長要入禮堂,
迫哂我地上一場的家長在外出三個個帳篷(迫 ...
咁亂,我面試當天好d,睇片差唔多人人有位坐,而接走時一班學生少於10人,見到家長就散水

哩間學校我未至於反感,但一定無好感囉!
上網填表印出嚟幾次啲資料都唔啱,我已經對過好多次架喇,真係唔明點解……到去交表嗰日,大熱天時係門外排隊入學校交表,基本上排隊係無問題,其實人唔算多,但竟然要排超過兩個鐘先上到去交表,原來只有兩個人收表,唔係呀嘛!到面試嗰日,聽朋友講落大雨都要啲考生同家長門外排隊,好彩我最後決定放棄唔去interview 哩間學校咋!

回覆樓主

交表安排最好係spcc 同TSL, 也是一入去派籌坐低等,七、八個人收表,好smooth!

LMC 我尾二果日交,不用等,兩分鐘交完