用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 想問下安柱校風如何?
go

想問下安柱校風如何?   [複製鏈接]

想問下安柱應該係BAND幾?  多唔多測考? 老師有無愛心?
   2    0    0    0

紫翹 發表於 17-9-20 10:11
想問下安柱應該係BAND幾?  多唔多測考? 老師有無愛心?

安柱係B1b,係一間好學校。

rulerL 發表於 17-9-21 12:58
安柱係B1b,係一間好學校。
會唔會好谷架?

這是一所重視基督教教育而成績非常良好的學校。

紫翹 發表於 17-9-21 13:01
會唔會好谷架?

其實詳細情況我都唔知,只係聽人講下,自己又上網了解過下,跟住上年自行揀佢,可惜阿仔入唔到。

我好鍾意學校附近環境,好清幽感覺好舒服好適合讀書,附近又無大型商場引人消費既設施。

另外學校規定同學唔准帶手機返校,隱約記得既係中一、二規定要參加一項體藝活動,同初中階段好似係普教中。

戴返頭盔先,以上只是本人所知所信,確實詳情請多向其他家長了解。

rulerL 發表於 17-9-21 13:38
其實詳細情況我都唔知,只係聽人講下,自己又上網了解過下,跟住上年自行揀佢,可惜阿仔入唔到。

我好鍾 ...
中學唔可以帶手機?  小學都可以帶喎, 因為帶手機係方便家長搵仔啫.  唔得定係返學要交校務處呀

回覆樓主:

安柱去過open day 都感覺幾好,聽説谷㗎,要必定參加制服團隊。

熊大 發表於 17-9-21 15:08
安柱去過open day 都感覺幾好,聽説谷㗎,要必定參加制服團隊。
中一生必定參加一項制服團隊. 沒有家政堂.

回覆 熊大 的帖子

好多中學都要中一生一定要參加其中一項制服團隊, 可以要訓練佢地紀律

2測2考

Band 1B, 校風純樸。

BAND 1 老師有愛心 多測考

自己係安柱畢業,可以話你聽係唔比帶手機(當然有無帶就無人知啦)so far你申請咗帶電話都一定要落到石蔭個邊先可以開

lamhin2704 發表於 17-10-5 18:07
自己係安柱畢業,可以話你聽係唔比帶手機(當然有無帶就無人知啦)so far你申請咗帶電話都一定要落到石蔭個邊 ...
咁其實學校CHUR唔CHUR? 有好多開學未夠一個月又話測考果D, 係咪呢類呢?

紫翹 發表於 17-10-6 09:54
咁其實學校CHUR唔CHUR? 有好多開學未夠一個月又話測考果D, 係咪呢類呢?
都係嗰句,呢樣無得懶。辛唔辛苦、谷唔谷、容易定難呢啲野好主觀,見人見智,同一個老師教、同樣多既功課,唔同人有唔同感覺。其實最好係去開放日或者招生講座,問下十個八個學生(記得問埋成績去上中定下游),然後自己分析下。

王家爸爸 發表於 17-10-6 10:41
都係嗰句,呢樣無得懶。辛唔辛苦、谷唔谷、容易定難呢啲野好主觀,見人見智,同一個老師教、同樣多既功課, ...
r唔係懶, 係我有打過電話去問有無開放日之類, 係無. 我仔宜家四年班, 想睇定諗定, 所以先問定.  有座談會, 但都係只邀請小六家長.  小五呈分我又要返工, 無咁多時間睇啦, 我宜家想先了解啫

紫翹 發表於 17-10-6 10:49
r唔係懶, 係我有打過電話去問有無開放日之類, 係無. 我仔宜家四年班, 想睇定諗定, 所以先問定.  有座談會,  ...
講得啱,讀緊四年班真係需要睇定、諗定,尤其係現在升中小朋友多咗。經常留意幾間目標學校既網站,睇下幾時有開放日或者招生講座。招生講座話就話係只邀請小六家,其實你入去都無人理。而開放日一般都係星期六、星期日,唔影響工作。

王家爸爸 發表於 17-10-6 10:56
講得啱,讀緊四年班真係需要睇定、諗定,尤其係現在升中小朋友多咗。經常留意幾間目標學校既網站,睇下幾時 ...
其實我打過去問, 佢直頭問我有無收到邀請, 係咪小六生家長喎, 自己行入去人地問有無收到邀請咪好樣衰

紫翹 發表於 17-10-6 10:57
其實我打過去問, 佢直頭問我有無收到邀請, 係咪小六生家長喎, 自己行入去人地問有無收到邀請咪好樣衰 ...
唔知道安柱既情況,但係港島區同部分九龍區既名校我都去過,都係就咁步行入去。只係 DBS 要等有飛既入咗先,其他學校從未被問過有無飛。

紫翹 發表於 17-10-6 10:57
其實我打過去問, 佢直頭問我有無收到邀請, 係咪小六生家長喎, 自己行入去人地問有無收到邀請咪好樣衰 ...

安柱前年去過, 之前上網留名聽簡介會, 分左荃灣區及葵青區時段, 但去到都唔駛核對身份, 自由出入。

王家爸爸    發表於 17-10-6 15:24
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!
‹ 上一主題|下一主題