用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 荃灣浸聯 vs. 荃灣馬基
go

荃灣浸聯 vs. 荃灣馬基 [複製鏈接]

我女下星期要交自行分配表格了,我都知得15分係62校網都只係陪跑,但為左111都會照遞表,心怡浸聯/馬基,唔知邊間好D?有無現役用家可以俾D意見我?因為實在太難選了,去過好多間小學簡介會收到好多不同資詢,就越難選,希望過往有實戰經驗既家長可以分享一下如果得15分的話,62校網甲乙部應該點排位好呢?
   4    0    0    0

回覆樓主:

同路人~~~唉…………

nmamy75 發表於 17-9-20 08:28
我女下星期要交自行分配表格了,我都知得15分係62校網都只係陪跑,但為左111都會照遞表,心怡浸聯/馬基,唔 ...
可考慮先揀近屋企的...  始終 6 年要讀..
另外, 兩者中, 往年浸聯是不用 111 也可叩門的..  馬基就不清楚..

回覆樓主

馬基叩門人數比較少(因要111、110),萬一派唔到,叩門競爭細好多

作為家長當然希望小朋友入一間好嘅學校,浸聯/馬基固然好。所以心大心細下唔識點揀好大家都明白。
我處景亦一樣,所以作為家長諗下自己喜歡邊間,上學校網站了解多d。當然網友意見可作參考,但記住選擇的係家長自己。

多謝各位意見,我諗好多龍B爸媽近排都會面臨人生其中一次最艱難的決擇,大家都要加油

回覆樓主:

樓主加油,keep住update下消息

回覆樓主

正常應交馬基,因為佢要111先有得叩
浸聯交表就有得見

我女下星期要交自行分配表格了,我都知得15分係62校網都只係陪跑,但為左111都會照遞表,心怡浸聯/馬基,唔 ...

純以增加叩門機會計~揀馬基~可叩晒2間^O^

大家因為想增加見學校既"次數"而選馬基111/110,其實係好不智,因為去到最後111係絕大情況優先。

除你小朋友有特異功能。

我會建議你二擇其一。

kittyc1234 發表於 17-9-21 10:05
正常應交馬基,因為佢要111先有得叩
浸聯交表就有得見

純見囉!去到尾咪又係揀110, 111, 所以揀返自己心儀就好喇

cattz288 發表於 17-9-21 15:45
純見囉!去到尾咪又係揀110, 111, 所以揀返自己心儀就好喇

都不一定呀
我識兩個同學仔今年000叩入浸聯呀
不過,講到底,去到叩門,重要係大熱門,都要好有實力才有用

kittyc1234 發表於 17-9-21 23:06
都不一定呀
我識兩個同學仔今年000叩入浸聯呀
不過,講到底,去到叩門,重要係大熱門,都要好有實力才有用 ...

無揀過係咪已經有直私offer?

小兒之前讀荃灣私幼,今年入讀浸聯小一,可以分享少少各主科資訊:

中文: 上學期粵教中,自製生活化教材,下學期開始學普通話拼音,之後普教中。上學期未有默書,只有認字,暫時教既生字亦比K3淺,功課少,鼓勵閱讀課外書

英文: 行Oxford RWI,上學期教RWI套phonics,同樣係自制教材,之後由green book開始讀,學校希望由淺入深等來自五湖四海既小朋友慢慢適應,基本上冇乜功課,但家長每日要簽名confirm已同子女溫習,同時鼓勵閱讀。Btw,學校有兩個NET,叫做比一般津校多左1個

數學: 同樣係自製教材,課程分兩大範疇: "核心課"和"高階思維課",呢個課程編排好巴閉,拎左「行政長官卓越教學獎2015/16」,校方報稱往年小三TSA,浸聯在零操練下,學生成績比全港平均高20%!有舊家長報稱,浸聯校內試,數學科係咁多科入面最challenging

總括黎講,小一全年得一次考試,零測試,整體中英文默書亦唔多,極少功課,但每科都keep住有唔計分既評估,學校希望學生有更多時間花喺閱讀同樂器,其次係游水。
拋磚引玉,希望有馬基家長可以分享下馬基情況,協助龍年家長選擇合適學校

noelsze    發表於 17-9-22 17:18

cattz288 發表於 17-9-21 23:11
無揀過係咪已經有直私offer?

不是呀
兩個都冇直私offer

archie1728 發表於 17-9-21 23:59

小兒之前讀荃灣私幼,今年入讀浸聯小一,可以分享少少各 ...

感激archie無私分享

archie1728 發表於 17-9-21 23:59

小兒之前讀荃灣私幼,今年入讀浸聯小一,可以分享少少各 ...
thanks for sharing, 想問下15分111想入浸聯小一其實係咪都好難?

happy2115 發表於 17-9-22 10:16
thanks for sharing, 想問下15分111想入浸聯小一其實係咪都好難?

自行15分就唔駛諗架喇! 主要靠大抽獎時果個甲乙一! 真係唔得再叩門! 不過浸唔考學術! 主要睇對答同主動性! 有表演慾既小朋友就高一線喇

happy2115 發表於 17-9-22 10:16

我都想知丫~ 其實係咪邊年都好難

HKYB 發表於 17-9-22 12:01
我都想知丫~ 其實係咪邊年都好難

係好難,因為揀嘅人多,叩門人數(全部人可以叩)亦多。
‹ 上一主題|下一主題