用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Maryknoll, Heep Yunn, St Mary
go

Maryknoll, Heep Yunn, St Mary  

你哋鍾意邊間多啲?係乜嘢原因呢?請分享,謝謝!

3間我也很喜歡,但是如果去考,感覺上協恩大機會D因為比起其他2間,給外來生的位最多!

回覆樓主

三間都是好學校,恊恩直資要給錢,如果喜歡運動,恊恩的support 會多些。今年會同協小脫勾,學位會多些。

入到是但一間都要還神。

夢非夢 發表於 17-9-19 23:27
你哋鍾意邊間多啲?係乜嘢原因呢?請分享,謝謝!
三間都係神級,三間之中邊間收咗都應該會讀.

個人鍾意 MCS 多啲, noble 啲 校舍靚啲. 跟住就係 HY 學生好有禮好 mature, 再落嚟就係 St Mary, 知道既收親都係高質, peer 好好.

夢非夢    發表於 17-9-25 09:50

maryknoll ,st.mary好難考入,知道有幾多位留俾外來生嗎?

po770 發表於 17-9-20 11:47
maryknoll ,st.mary好難考入,知道有幾多位留俾外來生嗎?
自行位, MCS 54, SMCC 12.

兩間自行階段都應該只收啲超高質學生

3間都like..不過自少認識3間不同學校的old girls, personally 喜歡MCS多D, MCS -好有氣質, 都好玩得.., HY - 朋友動靜都有, St Mary - 比較斯文D.

夢非夢    發表於 17-9-25 09:51

回覆樓主:

女校不是我杯茶。 不過有囡囡入到是但一間我會替佢高興!!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

weekday 發表於 17-9-20 12:48
點解樓主噤問?

想知吓大家嘅睇法啫

回覆樓主

謝謝大家中肯的意見

其實HYS直資,入咗簽undertake,都要放棄另外兩間了。除非放榜後再去叩門。雖然三間是但一間都要慶祝,不過覺得入HYS機會大D。

王家爸爸    發表於 17-9-21 18:39

os_ecu 發表於 17-9-20 10:52
三間都係神級,三間之中邊間收咗都應該會讀.

個人鍾意 MCS 多啲, noble 啲 校舍靚啲. 跟住就係 HY 學生好有 ...

os_ecu 發表於 17-9-20 12:14
自行位, MCS 54, SMCC 12.

兩間自行階段都應該只收啲超高質學生
2015-2017 年度自行 SMCC 應該係11個位

MCS/ HY> SMCC
感覺玩得讀得, SMCC較斯文
入到是但一間都好好

夢非夢    發表於 17-9-25 09:51

回覆樓主

3間都咁好,請問級10的考MCS有冇機會?是否要在運動或音樂好凸出?(emoji)

bellomum 發表於 17-9-22 08:39
3間都咁好,請問級10的考MCS有冇機會?是否要在運動或音樂好凸出?(emoji)

阿囡話d外來生大都考級5內,好多是級2/3,我囡已最差了