用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 14北衛 vs 31二線學校
go

14北衛 vs 31二線學校

本身住31網,心儀循道20分,但14北衛有25分應該自行入到,若自行放棄14北衛但循道唔收,大抽獎唔好彩有可能入31二線eg.基道/羅裕積etc.
有聽說北衛近年成績下滑,若跟31二線學校比較,是否差不多還是仍高一班?
求意見先謝賜教!

misslady_yan 發表於 17-9-19 17:15
本身住31網,心儀循道20分,但14北衛有25分應該自行入到,若自行放棄14北衛但循道唔收,大抽獎唔好彩有可能 ...
北衞, 是否指北角衞理小學 (上年仲分上下午校那一間)?

除非攪唔掂返學放學既接送, 否則無乜理由唔選25分可入既北衞
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

有聽說北衛近年成績下滑?

Reliable source????

回覆樓主

唯有搬屋就佢讀書☝(emoji)

hkpapa852 發表於 17-9-19 17:22
北衞, 是否指北角衞理小學 (上年仲分上下午校那一間)?

除非攪唔掂返學放學既接送, 否則無乜理由唔選25分可 ...

的確返學放學接送係未解決到的問題,現時亦未有能力搬去港島,所以先更想博一博循道。
明年報小一人數應該較今年少,20分循道是否博得過?

misslady_yan 發表於 17-9-19 17:15
本身住31網,心儀循道20分,但14北衛有25分應該自行入到,若自行放棄14北衛但循道唔收,大抽獎唔好彩有可能 ...

如果真係25分可入北衞,又解決到返學接送問題,真係諗唔到理由唔選佢!尤其今天龍年競爭超大,有好學校必收唔選而去本區大抽獎?

再講,北衞成績一直都好好,入band 1 中學5成幾,而且初中唔催谷學生,難得既happy school!

misslady_yan 發表於 17-9-19 22:24

的確返學放學接送係未解決到的問題,現時亦未有能力搬 ...

依你現時情況,其實係沒有什麼選擇。

北衞25分入到,但你又搬唔到屋的話,很大機會要放番出來。跨海校車應該就沒有,就算保姆車,由31網去北角,搵到的機會也唔樂觀。通常咁樣跨區法,唯一的辦法是自己接送。除非是自己駕車,唔係大人同小朋友都會很辛苦。

misslady_yan 發表於 17-9-19 22:24

有25分必入的北衛唔讀而去大抽獎, 只你要接受到抽唔中既結果便可.

其實, 搬屋真係咁難嗎?

搬屋可以只係租樓, 唔一定要買.

坦白講, 31網除咗St Mary一間外, 都無乜邊間會明顯出色過北衞

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-9-20 10:20
其實, 搬屋真係咁難嗎?

搬屋可以只係租樓, 唔一定要買.

「坦白講, 31網除咗St Mary一間外, 都無乜邊間會明顯出色過北衞」(emoji)(emoji)請問可以再說多一點嗎?根據下面連結的排名,循道排15北衛只排74,是有甚麼特別原因以致循道比不上北衛嗎?望賜教(emoji)(emoji)

https://www.bookofschool.com/school/controller/schoolSearch?reporttype=primaryranking&schoolcategory=1

misslady_yan 發表於 17-9-20 10:46
「坦白講, 31網除咗St Mary一間外, 都無乜邊間會明顯出色過北衞」(emoji)(emoji)請問可以再說多一點嗎?根 ...
佢有話妳知點評分嗎?

misslady_yan 發表於 17-9-20 10:46
「坦白講, 31網除咗St Mary一間外, 都無乜邊間會明顯出色過北衞」(emoji)(emoji)請問可以再說多一點嗎?根 ...
循道小學, 幾年前未正式同中學脫龍前, 已被中學要求"縮減"直屬學額, 原因係乜? 自己諗諗

hkpapa852 發表於 17-9-20 10:47
佢有話妳知點評分嗎?

嗰個網係根據網友自己click 入去按評分咋喎!可以點按都得..

如真係未有能力去港島, 可以考慮住TKO 啦
起碼有地鐵直達 (不用轉車)

hkpapa852 發表於 17-9-20 10:48
循道小學, 幾年前未正式同中學脫龍前, 已被中學要求"縮減"直屬學額, 原因係乜? 自己諗諗
...

想請問一下與新舊油相比
都是北衞較好嗎?

hkpapa852 發表於 17-9-20 10:48
...

根據前輩的置頂post,2014-2016升B2-A-B1中學比例,北衞48.25%,循道73.6%-80%,請問這數據又是否值得參考?另外亦想請問,依前輩之見,應如何比較兩間學校?以及北衛比循道優勝之處?我只懂上網找資料,還望多多賜教!先謝!

emilytam826 發表於 17-9-20 11:01
想請問一下與新舊油相比
都是北衞較好嗎?
油天升中派位只係和北衞相近

misslady_yan 發表於 17-9-20 11:03
根據前輩的置頂post,2014-2016升B2-A-B1中學比例,北衞48.25%,循道73.6%-80%,請問這數據又是否值得參考 ...
循道比例較高, 主因佢有超過50%學生可用直屬位直上B1既循中.

不過, 今年入讀既已經無咗直屬位

hohoho888 發表於 17-9-20 10:56
如真係未有能力去港島, 可以考慮住TKO 啦
起碼有地鐵直達 (不用轉車)

TKO 去東區真係好方便, 幾個站就到

hohoho888    發表於 17-9-28 10:33