用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 York and St Catherine
樓主: empressbo
go

York and St Catherine [複製鏈接]

回覆 maomaofafa 的帖子

我身邊果d , 唔收N , 但係K1 全部都有 OFFER , 可能我財疏學淺 , 我睇過咁多間學校之中 , 得佢一間面試N 唔收 , 但係會轉收K...!!

chriskaan 發表於 17-9-20 11:11

我身邊果d , 唔收N , 但係K1 全部都有 OFFER , 可能我財疏學淺 , 我睇過咁多間學 ...

就算offer多又如何呢?就要話人「有眼耳口鼻就收」嗎?請問你如此批評用意何在呢?

我只係想俾個比喻樓主知道 , 邊間學校要著緊d報 , 邊間學校唔需要太過著緊(因為間學校是有教無慮) , 唔好以為越早報名的間學校就係難入 , 亦唔想再為此問題而爭論 , 不喜勿插啦...!!

maomaofafa 發表於 17-9-20 11:00
我個仔考PN嗰時好多同班playgroup 小朋友都冇收,咁你是否話嗰啲小朋友冇眼耳口鼻呢?
...

chriskaan 發表於 17-9-20 10:58
回覆 empressbo 的帖子

英粵大約5300 左右 , 英普約貴 1000 , 但係未計雜費 , 校車 , 買校服, 平均一個月9 ...

你是用家?請問9000條數點計出來?
York半年雜費才2000左右,可逐個item選要或不要。茶點每月400,也可選不要。校服可買新也可買二手。校巴看地區,人人也不同,其他帖也有list。

對呀, 我仔係york用家, K1每月唔洗$9000咁誇.....K2要讀cambridge 就會貴D law...但都係市場價錢!

回覆 chriskaan 的帖子

York係唔難入, 但同教學質素無關, 相比起SC...SC價錢都唔平, 學術反而太淺, 結果又係要外補....但名氣SC係大好多

原本有機會係.....不過 , 最後選擇左唔係 , 個價係以我個人黎計 , 學費 + 雜費 + 校車 + 校服 + 活動(買硬件) , 再預多少少 , 因為如果有幼稚園收 , 都希望可以讀到畢業 , 錢預鬆好過預少...!!
當然 , 雜費 + 校車 + 校服個個有自己的選擇 ,  如果叫姐姐每日接送 , 車費每月可以慳多 1000 ...!!   

empressbo 發表於 17-9-20 10:49
Thanks!!!其實我心儀根德不過佢吾收細b,所以想試st catherine

同年照考st Catherine K 同 n, 另外蘇淅,民生都有收12月細b, 加油!

gloomy1115 發表於 17-9-20 21:53
同年照考st Catherine K 同 n, 另外蘇淅,民生都有收12月細b, 加油!

Thanks!我N應該不會讀名幼,K1先試下踏上呢條路,謝謝你!

Luktaitai 發表於 17-9-20 12:55

對呀, 我仔係york用家, K1每月唔洗$9000咁誇.....K2要讀cambridge 就會貴D law... ...

你仔係大B細B?開心嗎?
$9000都幾貴,不過好學校又入到嘅當然無問題

Luktaitai 發表於 17-9-20 12:55

對呀, 我仔係york用家, K1每月唔洗$9000咁誇.....K2要讀cambridge 就會貴D law... ...

請問如果讀 York AM,
Cambridge 係咪 PM 上?
讀Cambridge係幾錢?

回覆 lovelovebabe 的帖子

K2 cambridge 星期六上呀, 全部3期, 你預每期$5000到啦, 都幾貴架...但你可以唔讀哂既, 視乎小朋友英文底子

Luktaitai 發表於 17-9-27 13:20
回覆 lovelovebabe 的帖子

K2 cambridge 星期六上呀, 全部3期, 你預每期$5000到啦, 都幾貴架...但你可以唔 ...

多謝你嘅資料~
‹ 上一主題|下一主題