用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 2015 年羊B報 K1 的歷程 , 可以入黎交流一下...!! ...
go

2015 年羊B報 K1 的歷程 , 可以入黎交流一下...!! [複製鏈接]

2015 年8月男仔 , 現時返緊明慧(太子)的下午校 , 不過想再試下報其他K1…!!

首先講下唔係話明慧唔好所以要轉校 , 每間學校都有佢自己的優點同缺點 , 我報每間學校之前都會比較一下"課程 , 語境 , 升小學出路"先報 , 講學術明慧收得咁貴學費一定會谷 , 不過 , 學校無戶外地方係我想轉校的其中一個目的 , 我小學的Target 都係私校多...!!   

其實平常心睇 , 如果其實學校都唔收 , 最多讀返 MW , 不過想問一下其他媽媽俾d意見 , 因為面試真係好累 , 又要交問卷...!! 仲有 , 其實有好多幼稚園都會同一日面試 , 所以撞期呀...!!

現時已申請拿 FORM 或已報的K1 如下 :

1.ST. CAT << 同祟真撞期
2.祟真(國際班) << 11月4日面試
3.學之園  
4.培正 << 11月25日面試
5.YORK  

正考慮報唔報的幼稚園
6.宣道 << 11月9-10日面試 , 不過 , 未決定報唔報
7.民生 << 10月18日至21日上午10時至下午4時
8.根德園 << 9月30日開始報名 , 面試同祟真 / ST CAT 撞期 , 學術谷但好似NET長駐做班主任 ,  加上撞期多數會放棄

放棄唔報
9.劍嗚 << 同祟真撞期 , 都係比較谷學術 , 不過 , 本身有一班N會升上K1 , 收生人數怕唔會多
10.禮賢 << 課程淺 + HAPPY SCHOOL , 萬一升唔上小一 , 怕其他私小直資出路小

5    0    0    0

回覆 chriskaan 的帖子

九龍禮賢都HAPPY SCHOOL?

回覆 hkgra 的帖子

係呀...有好多谷都話係幼稚園課程算淺 , 多數要家長自己谷...!!  

回覆樓主:

其實你target邊類型學校?谷又唔得,happy又唔得如果你target私小,唔谷點考?

回覆 MissMissMiss 的帖子

王錦輝、陳守仁、林文燦

其實唔係唔谷得 , 不過 , 我想要有 NET 長駐課室 , 唔想英文另外再係出面勁谷 , 但係 KV 應該係無 NET 長駐課室...!!

如果想課程有少少要求,九龍區應該揀邊間?THX

其實有好多可以選擇 , 不過 , 你想報 N 定 K1 , 如果今年報 K1 , 有好多學校已經截止報名或拿 FORM 啦...!!

我報K1~

我講課10間 , 其實都已經好好 , 如果要報就快 , 因為有好多都已經正在報名中...!!

哦?已知根德園邊日面試?

去st cat 唔好去崇真啦
崇真唔多掂

chriskaan 發表於 17-9-19 17:11
回覆 MissMissMiss 的帖子

王錦輝、陳守仁、林文燦

Hello !你target 個幾間直資小學都好鐘意收KV 學生,而且你個個係仔一定要試KV ,Net teacher 今年一星期有2 日在課室

回覆 綠茶新地 的帖子

我就係怕 net 時間少 , 英文一定要外補 , 所以先考慮考唔考 kv ,好老實 , 如果讀得 kv 我唔會只試D3間 , 我會報埋英華呀...!!

回覆樓主

我今日睇番先知靈糧糧已經過左deadline 好灰

chriskaan 發表於 17-9-22 11:46
回覆 綠茶新地 的帖子

我就係怕 net 時間少 , 英文一定要外補 , 所以先考慮考唔考 kv ,好老實 , 如果讀得  ...

其實讀九龍塘名幼的家長都會出去讀英文,所以現階段可以大包圍報左先,我當年都報左9間,但得2-3間有offer ,跟住再揀自己喜愛的幼稚園,現階段唔使咁選擇

jimjimjim 發表於 17-9-22 06:07

哦?已知根德園邊日面試?

咁快知根徳園幾時面試?

回覆 lanmuimama 的帖子

有好多谷都會耐唔耐update 晒果區的幼稚園報名日期,截止日期,面試日期,放榜日期出黎,等d媽媽睇住d日子黎自己諗掂佢呀~有部分係參考返上年的資料,不過應該都差不多~

回覆樓主

想問下,係咪崇真交reciept即刻知幾時in????

回覆 lanmuimama 的帖子

崇真一早定左係11月4日面試的...!

乜好多DEADLINE 咗咩?列一下.....我無報SC, 靈量等....
‹ 上一主題|下一主題