用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 有自閉傾向或亞氏保家孩子既中學家長嗎? ...
樓主: queenie07
go

有自閉傾向或亞氏保家孩子既中學家長嗎?

gigilovesnoopy 發表於 18-7-12 16:36
我囡升中時,以成績作為選校標準,因佢本人想讀大學(我囡是ASD & ADHD)
...

我都係以成績同校風作選校指標,尤其校風,因為始終同一般同學都有些距離。

回覆 gigilovesnoopy 的帖子

我仔都是ASD & ADHD
好懶,好懶,好懶, 個人無學習動機
升中一
點教佢好?

subyat 發表於 18-7-16 14:02

我仔都是ASD & ADHD

我諗你囝仔未必是懶,有可能IQ較高「資優」,但有學習障礙(ADHD)。

我囡由小學開始好「悠閒」,每年計分升班及中三選科。

不妨留意囝仔邊方面有興趣,鼓勵佢向那方面發展。Eg, 我囡對數超有興趣,我同心理學家鼓勵佢最好入大學,for example 做科研,可減少對人的互動,同時可做自己喜歡的事。當然,有欺騙成分,但純屬善意謊言。如果囝仔有心理學家跟進,不妨同佢講吓。如果無,睇吓呢個辦法可唔可以幫到你。

thank you for your information
請問邊度可約心理學家?
現睇緊政府醫生,但佢哋話無需要見心理學家

subyat 發表於 18-7-17 08:53

thank you for your information

我的case由私家精神科醫生要求去見心理。所以,我不太清楚如何找心理學家。

我想請問你個精神科醫生跟進得好嗎?

心語 發表於 18-8-21 10:56

我想請問你個精神科醫生跟進得好嗎?

我囡由在中一下學段排到政府位,呢幾年由同一位醫生跟佢個case,我覺得囡同醫生都好夾。可以慳返唔少藥費。

不過因為係公家醫院,只可以半年覆診一次,不過已經好好啦!

adrio 發表於 18-9-6 08:38
回覆 心語 的帖子

我建議你上協康綱站 看看中學 訓練 不是太貴 10-12, 星亮 ...
好的, 唔該你

queenie07 發表於 17-9-19 16:07
兒子升中二,學業成績沒大問題,唯獨是社交十分之弱,沒有和同學交流,甚至whatapp group 都唔會作出回應, ...

deleted