用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 【細說如何解讀中學發佈的DSE成績和畢業生去向等資料】 ...
樓主: hkpapa852
go

【細說如何解讀中學發佈的DSE成績和畢業生去向等資料】   [複製鏈接]

四年前 KX 同 SPX 既入學講座相差兩小時,唔知道嘜事(可能有意,亦可能無意) KX 遲咗半個小時多先開始,點知道啲家長聽到一半,啲人陸續走去隔離,最後走咗有七成,搞到台上既校長面都黑埋。

Lingfung813    發表於 18-12-11 23:56
Felix223    發表於 17-9-22 10:12

王家爸爸 發表於 17-9-22 09:13
四年前 KX 同 SPX 既入學講座相差兩小時,唔知道嘜事(可能有意,亦可能無意) KX 遲咗半個小時多先開始, ...
咁係家長修養問題,唔識尊重講者。唔係SPX睇唔起KX!

其實父母可以分開去兩間學校聽!

Felix223    發表於 17-9-22 10:13

王家爸爸 發表於 17-9-22 09:07
SPC 收咗,值得叩既得 QC、SJC 兩間。其實四年前,SPC 已經唔將 KC 當對手。
可惜, 好多人唔係轉去QC, LS, SJC, 而係轉去佢地認為僅次呢三間但比SPC好既學校

以DSE成績計, 表現和SPC近年水平相近既男女校會多D, 但男校呢...... 暫時好似只得番一間了
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

SPC近年積極推展global classroom,令學生擴闊眼界,又不斷資助學生到海外參加科研比賽並獲獎,亦積極裝備學生升讀海外著名大學,今年的Ivy League Colleges Fair HK便在SPC舉行

ppmmbb 發表於 17-9-22 09:23
咁係家長修養問題,唔識尊重講者。唔係SPX睇唔起KX!

其實父母可以分開去兩間學校聽!
我哋當年就係分開去兩間學校聽,所以感覺好有趣,主要問題係佢哋揾啲學生上台講野,但係老實講,講得唔好,明顯訓練、經驗不足,所以其實算悶。

magtam0520 發表於 17-9-22 09:30
SPC近年積極推展global classroom,令學生擴闊眼界,又不斷資助學生到海外參加科研比賽並獲獎,亦積極裝備 ...
所以我其實對佢哋有信心。其實港華、高記都係開始注重成績,應該可能可以好似 SPC 咁追返部分失地。

王家爸爸 發表於 17-9-22 09:34
我哋當年就係分開去兩間學校聽,所以感覺好有趣,主要問題係佢哋揾啲學生上台講野,但係老實講,講得唔好, ...
你唔係期望班學生可以講到好似某幾間直資中小學既校長咁呀?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

王家爸爸 發表於 17-9-22 09:34
我哋當年就係分開去兩間學校聽,所以感覺好有趣,主要問題係佢哋揾啲學生上台講野,但係老實講,講得唔好, ...

咁你坐鎮係邊間先?~~~

hkpapa852 發表於 17-9-22 09:37
你唔係期望班學生可以講到好似某幾間直資中小學既校長咁呀?
講真,如果去 LSC、SJC、SPC、港同,甚至中基,聽下啲(男仔)學生講野,就知道唔同。當然女校會好好多。

mcl203 發表於 17-9-22 09:41
咁你坐鎮係邊間先?~~~
我早起身,緊係去聽官話啦。

王家爸爸 發表於 17-9-22 09:43
講真,如果去 LSC、SJC、SPC、港同,甚至中基,聽下啲(男仔)學生講野,就知道唔同。當然女校會好好多。:h ...
這個當然!
女校唔聽得,都睇得

王家爸爸 發表於 17-9-22 09:43
講真,如果去 LSC、SJC、SPC、港同,甚至中基,聽下啲(男仔)學生講野,就知道唔同。當然女校會好好多。:h ...

男校我揀DB仔~~~

王家爸爸 發表於 17-9-21 22:49
首先,佢哋將 AD/HD 分開,做得好。三大比率其實唔差,而且喺鬼佬走咗之後慢慢呈上升趨勢。
但係張圖既 Y-a ...

有無留意佢份Annual Report內升Degree%同網頁U Headcount有時有啲分別。

mcl203 發表於 17-9-22 09:47
男校我揀DB仔~~~
喺喎,講陋咗間 DBS,我都聽過佢哋啲學生講野,亦都問過佢哋啲學生問題,覺得唔錯。

王家爸爸 發表於 17-9-22 09:49
喺喎,講陋咗間 DBS,我都聽過佢哋啲學生講野,亦都問過佢哋啲學生問題,覺得唔錯。 ...
我識果啲DB仔真係Talk得下。

王家爸爸    發表於 17-9-22 14:22

hkpapa852 發表於 17-9-22 08:24
現實上,近年不少B1A/B既學生都唔會優先考慮SPC,所以SPC近年應主收街外B1B/C學生。
相信佢地會大嘆走寶。
...

係啦我地走寶前年有獎學金都唔讀,走去讀另一間要比錢

kctsang 發表於 17-9-22 10:50
係啦我地走寶前年有獎學金都唔讀,走去讀另一間要比錢
去咗邊間? 如果去 DBS 都唔錯!

王家爸爸 發表於 17-9-22 14:53
去咗邊間? 如果去 DBS 都唔錯!

去咗係EK唔可以亂開名果間,當時因為車程每日來回可以慳個半鐘,點知佢而家毎日就係學校玩多個半鐘先走

kctsang 發表於 17-9-22 15:17
去咗係EK唔可以亂開名果間,當時因為車程每日來回可以慳個半鐘,點知佢而家毎日就係學校玩多個半鐘先走
...
我一向都唔贊成山長水遠去返學,其實每日來回車程可以慳個半鐘都唔錯。初中玩多啲都係好事,讀男校其實就係咁。

‹ 上一主題|下一主題