用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 【細說如何解讀中學發佈的DSE成績和畢業生去向等資料】 ...
樓主: hkpapa852
go

【細說如何解讀中學發佈的DSE成績和畢業生去向等資料】  

Oscar1038 發表於 17-9-19 19:28
或者掉轉問下,那一所中學公布的是最可信呢?
Good idea! 咁做又可以唔駛得罪人。

王家爸爸 發表於 17-9-19 21:05
Good idea! 咁做又可以唔駛得罪人。
贊成讚成!!!
我估港同, 匯東, 荃官, 可風應 OK....

要跟樓主學野

Oscar1038 發表於 17-9-19 19:28
或者掉轉問下,那一所中學公布的是最可信呢?
[size=32.3258px]http://www.dgs.edu.hk/index.php/achievements/results-of-public-examinations/359-results-of-public-examinations-2017

[size=32.3258px]DGS這個公佈的方法是否夠詳細?
[size=32.3258px]而且可以兩年資料對比。

b3410 發表於 17-9-19 23:21
http://www.dgs.edu.hk/index.php/achievements/results-of-public-examinations/359-results-of-public-ex ...

當然非常勁而詳細啦!

DGS成績好唔需要多講, 所以我更加諗唔明, 點解都要玩"偽術"

好多人都無留意以下一句說話:

Remarks
The score of Mathematics takes the better score of the Core Part and Extended Module.

即係話, 數學科成績, 係顯示以必修既數學核心科目或選修既M1/M2中較高成績. 有咩問題呢?

數學核心科目, 所有學生都必需修讀, 但M1/M2, 只比尖子修讀, 人數通常少一大截, DGS呢個安排, 其實係以小眾尖子成績去代表大眾既成績, 其實亦有點誤導. 又舉下例子:

名男校QC 2016年DSE中, 數學核心科有163人修讀, M1只有25人, M2亦只有56人

同為女校, MSS今年有91人要讀數學核心, 只有5人讀M1, 12人讀M2, MSS 數學核心達4+有80%, M1同M2都係100%, 咁點顯示會好睇D呢?

Lingfung813    發表於 18-12-11 23:41
王家爸爸    發表於 17-9-20 10:15
lojo11    發表於 17-9-20 09:03
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

其實每年EDB都會有份詳盡成績俾各中學, 不過只有部份學校願意公開分享, 印象人較公開既有沙官 (每年校務報告中), 荃官 (每年既DSE成績文件).

以下係荃官今年既DSE成績詳情參考:
http://www.twgss.edu.hk/CustomPage/15/2017%20HKDSE%20result.pdf

如果講到升學訊息既透明度, 我諗唔到有邊間, 清楚得個曾肇添:
曾肇添2016年中六畢業生入U詳情:
http://www.skhtst.edu.hk/careers ... uates-destinations/

Felix223    發表於 17-9-20 14:14
b3410    發表於 17-9-20 10:13
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-9-20 08:39
DGS成績好唔需要多講, 所以我更加諗唔明, 點解都要玩"偽術"

好多人都無留意以下一句說話:

不明白這個表達方法有咩問題。據我所以,大學收生也是以 Core 及 M1/M2 較高者來計,不是嗎?

RunningPig 發表於 17-9-20 08:50
不明白這個表達方法有咩問題。據我所以,大學收生也是以 Core 及 M1/M2 較高者來計,不是嗎?
...
假設150人, 佢地Maths Core既 4+平均係: 60%, 20人讀M2, 4+平均係: 80%

實際上, 只有20人係有得選擇(以Core或M2成績去計), 但其餘130人呢?

Charlotte_mom 發表於 17-9-19 20:58
今年港同第一次公佈DSE,無公佈視藝5以上係零。之後新version有寫0(5)、0、(5*)、0(5**)( ...
講D唔講D, 即係報喜不報憂, 其實好正常, 起碼無誤導.

Charlotte_mom 發表於 17-9-19 21:01
順帶一問,以上隱惡揚善情況又多唔多,算唔算偽術呢(唔駛俾面我,唔岩就抵俾人批評)。之前我都問過呢個問 ...
妳認為呢間學校:
http://ychwwsss.icampus.hk/website/article/article_detail?channel_id=4789&article_id=30583

呢一句:
十六科(包括四個核心科目)考獲等級4或以上比率高於全港,平均比率更達56.5%(全港35.4%)

佢用嗰個"全港35.4%", 係香港日校取得4+既平均比例, 但佢講個56.5%, 係學校開辦所有科目計, 定係最好成績個16科呢?

我唔敢肯定, 不過我會當係後者.

RunningPig 發表於 17-9-20 08:50
...
簡單啲講,甲同學既 Core 唔合格,唔可以用隔離既乙同學既 M1/M2 成績去報大學。

hkpapa852 發表於 17-9-20 09:10
假設150人, 佢地Maths Core既 4+平均係: 60%, 20人讀M2, 4+平均係: 80%

實際上, 只有20人係有得選擇(以Cor ...
以同一學生計,除非 Core 失手從 5** 變咗 5*,否則 Core 一定高分過 M1/M2。

IloveJJ 發表於 17-9-20 09:33
估唔到原來QC咁叻,又男校,原來都得咁少人讀M1,M2喳?
點解M1/M2少人報? 原因好簡單, 因為多年來都唔當係一個獨立選修科, 不少大學亦不太著重 (當然有個別課程會有要求)

睇吓人地學校點講M1/M2既問題:

http://www.ychlccsc.edu.hk/CustomPage/paragraphGroup.aspx?webPageId=4&pageId=12

wongkaka    發表於 17-10-30 10:23
Hoba15    發表於 17-9-21 00:22
Felix223    發表於 17-9-20 14:19

王家爸爸 發表於 17-9-20 10:22
以同一學生計,除非 Core 失手從 5** 變咗 5*,否則 Core 一定高分過 M1/M2。
但從QC同MSS既成績可見, M1/M2既4+同5+, 通常都係高過Core既4+同5+

hkpapa852 發表於 17-9-20 10:27
但從QC同MSS既成績可見, M1/M2既4+同5+, 通常都係高過Core既4+同5+
基數效應,因為基數唔同,只有數學叻既學生先會考 M1/M2,所以 M1/M2 有 5* 既學生, Core 好可能係 5**;  M1/M2 有 5 既學生, Core 好可能係 5**或者 5* , 而 M1/M2 有 4 既學生,幾乎可以肯定 Core 係 5 以上。  記住,係同一學生計。

回覆 hkpapa852 的帖子

我見到你不斷被九龍半島的鐵粉狙擊,你還這麼認真和努力為大家提供有用資料,感謝。

王家爸爸 發表於 17-9-20 10:33
基數效應,因為基數唔同,只有數學叻既學生先會考 M1/M2,所以 M1/M2 有 5* 既學生, Core 好可能係 5**;  ...
都啱, QC近年出既狀元, 都係Core 5**, M1/M2得5*

不過我對無修讀M1/M2既學生嚟講, 以M1/M2學生既成績代表佢地, 又係咪恰當呢?

如果我係學生, 我會話: 最好你可以攞讀M1/M2同學既成績當係我個成績去報JUPAS囉

manmonster 發表於 17-9-20 10:37
回覆 hkpapa852 的帖子

我見到你不斷被九龍半島的鐵粉狙擊,你還這麼認真和努力為大家提供有用資料,感謝 ...
受唔到物理狙擊, 無乜問題既

IYY    發表於 17-9-23 13:54
twhkleung    發表於 17-9-20 11:44