用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 嘉諾撒小學(新蒲崗)VS浸信宣道會呂明才小學(九龍灣) ...
樓主: ELSA_LI
go

嘉諾撒小學(新蒲崗)VS浸信宣道會呂明才小學(九龍灣)

回覆 grazhemp 的帖子

你所講的呂明才 升3成B1 我知道唔係呢間, 有本事搵46校網呢間D升學資料睇下.  但嘉諾撒小學肯定三成入B1.

Felix223 發表於 17-9-19 15:59
我一路都說是平均,點都不能用差來形容,你何不用LS/ MPS 上升中率同上面嘉諾撒(新蒲崗)來比?什麼叫A1 ...

聖經大智慧 (箴言26章4-5節):

不要照愚昧人的愚妄話回答他,恐怕你與他一樣;要照愚昧人的愚妄話回答他,免得他自以為有智慧。

Felix223    發表於 17-9-19 16:20
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 Felix223 的帖子

可能我比較蠢, 諗極都唔知咩叫"升A"三成.....

唔通又係 "阿 May 升 Grade" (Amazing Grace) 既翻譯?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-9-19 16:55
回覆 Felix223 的帖子

可能我比較蠢, 諗極都唔知咩叫"升A"三成.....

可能係

Felix223 發表於 17-9-19 17:03
可能係
B1 同 A 比較,係咪想笑死人...

Felix223    發表於 17-9-19 17:48

Felix223 發表於 17-9-19 15:59
我一路都說是平均,點都不能用差來形容,你何不用LS/ MPS 上升中率同上面嘉諾撒(新蒲崗)來比?什麼叫A1 ...
A1係我講錯, (我之前諗唔起B1 係BAND 1 和個人用左ABC代替).
九龍灣的 呂明才, 唔係沙田的呂明才, 沙田個2間都有和呂明才中學聯繫, 所以都有3成上B1一D都唔出奇, 而沙田個2間都係全港排名好前的.

我比較中意用數據講野, 全港500百間小學, 呂明才排中下, 雖然在46校網佢唔算差, 只因佢46校網冇乜好學校, 另外佢冇跟任何一間中學有聯繫, 升中率更唔係上面個位講的3成B1,

樓主係問嘉諾撒小學(新蒲崗)VS浸信宣道會呂明才小學, 我都講明我建議係 選本校網(45) 錦泰 VS
嘉諾撒.

最後單單講 九龍灣的呂明才確實係平均, 但好與差係相對的, 有比較自有高低. 相對嘉諾撒黎講浸信宣道會呂明才就係差.

不再作其它任何解釋. 完

Kenny-mak 發表於 17-9-19 17:25
A1係我講錯, (我之前諗唔起B1 係BAND 1 和個人用左ABC代替).
九龍灣的 呂明才, 唔係沙田的呂明才, 沙田個2 ...
數據...... 又係乜乜排行榜既"數據"?

hkpapa852 發表於 17-9-19 17:27
先講下你對兩間學校了解先啦. 我家下得閑, 跟你玩筆戰又點話姐.

Kenny-mak 發表於 17-9-19 17:40
先講下你對兩間學校了解先啦. 我家下得閑, 跟你玩筆戰又點話姐.
你攞得出可信既"真數據"出嚟先討論吧!

hkpapa852 發表於 17-9-19 17:27
冇聲出??..... 自己都唔清唔楚, 入來就係寸咀炸?

hkpapa852 發表於 17-9-19 17:42
數據上網大吧.

呢句真係金句: 箴言26章4-5節

不要照愚昧人的愚妄話回答他,恐怕你與他一樣;要照愚昧人的愚妄話回答他,免得他自以為有智慧。

hkpapa852 發表於 17-9-19 17:42
你認自己無能我可以幫下你搵

hkpapa852 發表於 17-9-19 17:44

不要照愚昧人的愚妄話回答他,恐怕你與他一樣;要照愚昧人的愚妄話回答他, ...
哈哈...笑死人.... 以為自己好醒

不要照愚昧人的愚妄話回答他,恐怕你與他一樣;要照愚昧人的愚妄話回答他, ...
講左咁耐都講唔出D實質野.

對兩間學校一D都唔了解, 入來就食花生串咀. 你對得對樓主咩.

Kenny-mak 發表於 17-9-19 17:47
講左咁耐都講唔出D實質野.
我諗你需要加強你上網"搵數據"既能力, 尤其係EK呢度

中國人有句傳統說話好啱: 面係人地俾, 架係自己丟

等緊你回覆呀.....

hkpapa852 發表於 17-9-19 17:49
呵呵~ 加強總比無能好.  對你也是

hkpapa852 發表於 17-9-19 17:49

好驚訝喺EK有D咁嘅家長!