用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 嘉諾撒小學(新蒲崗)VS浸信宣道會呂明才小學(九龍灣) ...
go

嘉諾撒小學(新蒲崗)VS浸信宣道會呂明才小學(九龍灣)

(住45網)兩間都系等大抽獎搏,反正搏,想搏間好D,大家俾D意見?

ELSA_LI 發表於 17-9-19 12:10
(住45網)兩間都系等大抽獎搏,反正搏,想搏間好D,大家俾D意見?
1線學校 vs 3 線學校,  我唔明有咩好比. 呂校在46校網差唔多最差的學校. 嘉校43校網最頂的學校, 111 都唔一定入到. 要博當然博好學校. 跨校網博最差, 不如留45校網博嘉諾撒(黃大仙)

Kenny-mak 發表於 17-9-19 14:40
1線學校 vs 3 線學校,  我唔明有咩好比. 呂校在46校網差唔多最差的學校. 嘉校43校網最頂的學校, 111 都唔一 ...
嘉諾撒黃大仙是43網, 原下午校
嘉諾撒新蒲崗是45網, 原上午校

粟米沙律 發表於 17-9-19 14:50
嘉諾撒黃大仙是43網, 原下午校
嘉諾撒新蒲崗是45網, 原上午校
哈哈, 我記錯校網, 咁更加冇很比啦, 本校網top2 比 跨校網差唔多最差, 有咩好比. 你要博都係 錦泰 vs 嘉諾撒

Kenny-mak 發表於 17-9-19 15:00
哈哈, 我記錯校網, 咁更加冇很比啦, 本校網top2 比 跨校網差唔多最差, 有咩好比. 你要博都係 錦泰 vs 嘉諾 ...
對, 浸信宣道會呂明才小學是46網, 唔明樓主點解要咁比較
除非是舊生

浸信宣道會呂明才小學(差)?不是吧

粟米沙律 發表於 17-9-19 15:04
對, 浸信宣道會呂明才小學是46網, 唔明樓主點解要咁比較
除非是舊生
係舊生我更加唔會去報, 留返個機會去博更好的學校, 博唔到先返去 扣門. 哈哈....呂明才排2百幾, 如果係舊生扣門實入.

呂明才話佢46網排第三我相信都唔過份....衰極都係二線

回覆樓主:

樓主小朋友仔定女?黃大仙校網未必好過觀塘區。46網呂明才唔係差,升上B1中學結果好平均都有3成幾,我之前在其他區內討論區,用家們都讃,老師有愛心,呢間一定不是寶校喎。

Kenny-mak 發表於 17-9-19 15:10
係舊生我更加唔會去報, 留返個機會去博更好的學校, 博唔到先返去 扣門. 哈哈....呂明才排2百幾, 如果係舊生 ...

你根據D什麼資料作準則排二百幾?點差法?

grazhemp 發表於 17-9-19 15:17
呂明才話佢46網排第三我相信都唔過份....衰極都係二線
全港排名26x ,相對45校網三線都比多佢啦, 45校網多數學校就係200內,

Kenny-mak 發表於 17-9-19 15:34
全港排名26x ,相對45校網三線都比多佢啦, 45校網多數學校就係200內,
全港排名?

信呢D比睇升中派位表現更傻
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Felix223 發表於 17-9-19 15:32
你根據D什麼資料作準則排二百幾?點差法?
根據全港小學排名去比, 有學術, 師資, 學校大小, 等等去俾分, 反相你自己google一下就有. 數據唔係我作出來. 數據也只係參考. 係唔係好學校數據唔一定準. 你覺得佢好去報就岩啦! 沒有最好的學校, 只有岩自己的學校, 學得開心會比較上心去學.

ELSA_LI 發表於 17-9-19 12:10
選小學, 妳自己重視什麼?

過往升中派位表現? 中學網?

我諗妳有經驗, 應知道邊方面緊要吧?

黃大仙區一線尾同觀塘區二線中既小學

其實要搏, 兩區都有更好選擇

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Kenny-mak 發表於 17-9-19 15:39
根據全港小學排名去比, 有學術, 師資, 學校大小, 等等去俾分, 反相你自己google一下就有. 數據唔係我作出來 ...

咁即係個排名唔準確啦!嗰個所謂排名都信?我問你解釋點差法又冇講,如果可升上B1中學有三成幾叫差,咁其他小學冇呢d數字咪....

hkpapa852 發表於 17-9-19 15:36
全港排名?

信呢D比睇升中派位表現更傻
數據只係作參考, 你信唔信冇人會理你, 你覺得好就去報, 世上冇最好的學校, 只有岩自己的學校. 樓主問, 我都係俾個建議, 佢接唔接受唔關我事, 又唔係我d仔女.

Felix223 發表於 17-9-19 15:45
咁即係個排名唔準確啦!嗰個所謂排名都信?我問你解釋點差法又冇講,如果可升上B1中學有三成幾叫差,咁其 ...

升B1 三成唔叫差???? 嘉諾撒小學 升A 三成,  你又點睇呢? 解釋下啦

連b1  都唔識解,講咩a1,不如返去訓啦

Kenny-mak 發表於 17-9-19 15:48
升B1 三成唔叫差???? 嘉諾撒小學 升A 三成,  你又點睇呢? 解釋下啦

我一路都說是平均,點都不能用差來形容,你何不用LS/ MPS 上升中率同上面嘉諾撒(新蒲崗)來比?什麼叫A1,如果唔清楚,唔好亂點人。

Kenny-mak 發表於 17-9-19 15:48
咩叫"升A 三成"?