用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 女狀元分享如何考好英文DSE
樓主: 小時了了
go

女狀元分享如何考好英文DSE   [複製鏈接]

各施各法咯……我女从來唔会攞書睇(起碼中-後我唔見佢睇書),煲片就一个个season禁追、Youtubers、甚至打机攻略(佢本身唔打机喎)、美国总統大選都跟到好貼……DSE英文一样考得好好,ielts亦唔錯~不过由幼稚園起都發覺佢对英文敏感d, 中文就拉牛上树。

hippoo    發表於 17-9-20 08:29

simonwan 發表於 17-9-19 23:26
其實個方法可以靈活運用,無時間咪唔好睇灑成套戲囉!每日剩系睇 30 分鐘又得,睇 15 分鐘又得。 唔一定要 ...

看劇起初我主要原因是劇情、主角性格、前因後果,所以只要是好戲,便看,粵英普都得,從中不知不覺間(加上閱讀的配合)語文亦會進步,腦子在小朋友階段是tuned for language learning. 當然有structure 比冇會更快有成效,但有可能at the expense of 興趣

IloveJJ 發表於 17-9-19 08:57
睇佢分享,就係閱讀+練習。
Btw,佢就係讀屋村幼稚園+津小。

狀元邊間津小?

IloveJJ 發表於 17-9-20 03:13
我不是不要背和操練。只係不背和操練考試答案。所以,上次那位JM說的,我也同意,背成語無問題,背詞語, ...

我還是不明白背成語和背詞語的分別,不過不要緊。呈分試就是各出奇招嘛,每個人都在向自己認為對的方向努力。

IloveJJ 發表於 17-9-20 03:14
你女由幼稚園,已是讀St. Cat,看英文書,跟她屋邨幼稚園和小學的背景,當然不同了!
...
阿妹夠同家姐同-條path, 佢英文無家姐好~

IloveJJ 發表於 17-9-20 08:53
咁當然個人既學習能力都唔同啦!所以你既方法係適合你女,佢既方法,係適合佢囉!
...
所以我第一句开場白就係“各施各法”~

IloveJJ 發表於 17-9-20 09:14
我知,但我意會你呢句說話,好似係,你用比較無咁刻苦既方法,就可以達到英文好既程度,所以我話狀元既背 ...
人既意会真好得意……我前文話各施各法,埋尾亦話“不过佢由細对英文敏感d", 既係話呢个方法只適合“佢”囉~~

歸根究底,学言文就係要長时间不断浸,無論用乜方法学乜文都-样。

Yanamami 發表於 17-9-20 09:19

嘅然大家都講開學英文, 我都想向妳請教下, 妳有大細女, 之前係呢個帖 高小生,想睇及學有英國文學的詩, 有咩野介紹? https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3406840&fromuid=1539350 分享過妳細女係初中學英文及英國文學情況, 可唔可以再分享多啲呢? 我印象中妳好似曾提過細女係中文津小然後中學讀英中, 細女係英中嘅英文 oral 俾人以為係英小讀, 細女係點樣適應中一嘅呢? 因為我女中一開學已三星期, 係屋企呻過幾次英文唔識, 我開先以為佢所有英文科唔識, 後來我再問清楚佢原來真係講唔識英文呢一科, 我都唔識點幫佢, 因為我問佢點唔識, 佢又講唔到, 只係講到老師上堂講野唔知佢講咩. 但阿女英數,西史及 Eng Lit 上堂又聽得明講咩

IloveJJ 發表於 17-9-20 07:53
炮米

靚女狀元應該家境唔錯。

IloveJJ 發表於 17-9-20 09:52
都唔排除架!要學英文,真係要揼好多本。但你從咩見到呢點呢?

狀元講廣東話, 好似有D 講開英文人既口音.

讀炮米, 可能住東半山

Yanamami 發表於 17-9-20 09:29
歸根究底,学言文就係要長时间不断浸,無論用乜方法学乜文都-样。

廿一世紀新世代靜浸唔夠快,專家中意用海綿形容腦仔,我又用海綿吹下水,靜放塊sup海綿浸,吸唔到好多,不斷攞出來jit 走d水再放返去浸就會快好多,至於點jit 走d水,可以揸、摟、踏,就各C各法,舊海綿易爛,就唔可以咁大力

小時了了    發表於 17-9-20 10:54
b3410    發表於 17-9-20 10:40
‹ 上一主題|下一主題