用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 女狀元分享如何考好英文DSE
go

女狀元分享如何考好英文DSE  

http://www.bastillepost.com/hong ... 1%E8%AA%9E%E6%84%9F
巴士的報
施奕昕為增聽力下苦功 煲劇聽電台培養英語感
2017年09月16日

今屆文憑試女狀元之一,畢業於庇理羅士女子中學,現就讀港大醫學系一年級的施奕昕,英文科雖是她的強項,初中時為了增強英語聽力,原來她都下過不少工夫。

「當時發現自己的英文聆聽能力比較弱,往往來不及寫下資料,於是趁初中時較為空閒,便看了不少英語劇集,一開始時會看字幕,之後便關掉字幕。」施奕昕表示,為了增強自己的英語聽力,會透過不同媒介接觸更多英文語境。升讀高中後,她亦會收聽英文電台節目,一邊聽新聞一邊用英文記下內容,以訓練寫字的速度。「我亦會做高考的聆聽卷,因為高考難度比文憑試高,這樣當做文憑試聆聽卷時,便會感到相對輕鬆。」施奕昕坦言。

至於應考英文閱讀卷,她的心得是平日要多做模擬卷,這樣便可以順便記下文章的生字和句式,節省溫習時間,「做閱讀卷亦有不少技巧,我會一邊看一邊用熒光筆標示人名,因為閱讀卷通常會問不同持份者的看法。」施奕昕表示,她不會一口氣看完整篇文章,而是每看完一段便完成相關問題,這樣便可省卻之後在文中找答案的時間。

很多學生都害怕英文作文,施奕昕認為,若要在作文時寫出通順自然的文章,先要培養語感,她建議多看英文書和報紙,記下不懂的生字。另外,她在考試前會溫習過去的作文,提醒自己不要再犯相似的錯誤,「要在寫作卷取得高分,首先要多以真實例子佐證,其次則可使用多樣的句型,例如倒裝句。最後亦可多用不同標點符號,例如冒號、破折號,令文章看上去不會太呆板。」

至於應考英文說話卷,施奕昕表示,由於說話考試較着重小組討論的語境,所以要盡量回應他人的發言,並歸納大家的看法,「平日就須把握機會多說英文,這樣考試時才會有信心說英文。」為增加說英文時的信心,她更參加了學校的英文辯論隊。至於語調和口音,她認為不需太刻意,只須強調每句的重要訊息,令人易於明白。

b3410    發表於 17-9-19 08:41

英文好, 考好英文DSE, 豈只是只靠 "閱讀"一招就能英文好?

文法雜談2:如何訓練一個平凡孩子英文遠勝top 1%的尖 子
https://www.edu-kingdom.com/foru ... 631&fromuid=1539350

小時了了 發表於 17-9-19 08:44
英文好, 考好英文DSE, 豈只是只靠 "閱讀"一招就能英文好?  

文法雜談2:如何訓練一個平凡孩子英 ...
已有網友提過:聽說讀寫。
另外,這又是一例子看劇都可以做狀元

IloveJJ 發表於 17-9-19 08:57
睇佢分享,就係閱讀+練習。
Btw,佢就係讀屋村幼稚園+津小。

佢就係讀屋村幼稚園+津小 (另加官中) ------------莫非妳識她?

係佢篇訪問分享中, 我感覺個狀元都幾多操練及考試技巧:

1) 做高考的聆聽卷,因為高考難度比文憑試高,這樣當做文憑試聆聽卷時,便會感到相對輕鬆。
2) 做閱讀卷亦有不少技巧,我會一邊看一邊用熒光筆標示人名......不會一口氣看完整篇文章,而是每看完一段便完成相關問題
3) 在考試前會溫習過去的作文,提醒自己不要再犯相似的錯誤
4) 說話考試較着重小組討論的語境,所以要盡量回應他人的發言,並歸納大家的看法

我女依家中一, 我諗我會試吓學狀元, 係初中時多啲要阿女睇英語劇集/電影,開始時會俾佢看字幕,之後便關掉字幕,打好 DSE 英文 listening 根基

回覆樓主:

學語文,就是學「聽說讀寫」。

IloveJJ 發表於 17-9-19 09:27
小時了了:
結果有無搬到呀?

無搬到呀!

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3420004&page=17: 由原本要轉4程車(1.5個鐘),搵到一條路線轉2程車唔洗1個鐘(嚴格嚟講約50分鐘),返學方便咗好多。

真係好感恩,由我北區去東九龍區一直以來無咩較直接嘅公共交通工具去,但今年7月9日九巴開咗88號一條新巴士線,由大圍站途經。。。取道大老山隧道往返九龍新界。此路線乃配合安達臣道發展區之發展而增辦,使觀塘區山上納入大老山隧道轉車站轉乘網絡當中,方便居民往返沙田新市鎮各處以至大埔、北區。

我女依家返學路線:搭頭班車277P(巴士到我屋企樓下約6:50, 阿女6:20起身),係大老山隊道轉車搭88號係基順學校站落車,行幾分鐘就返到學校了。7:25分已係88號巴士,7:35至40之前已返到學校了,8:10學校打鐘。

b3410    發表於 17-9-19 23:43
Olympian    發表於 17-9-19 15:02

IloveJJ 發表於 17-9-19 09:08
我教過佢讀嗰間幼稚園。

睇英文劇既方法,暑假前呢度有人講過,我試咗,但我唔得,因為唔夠時間,一套戲 ...

可以放長假時睇戲。
我有時都會比阿仔喺食飯時睇吓佢鍾意、有興趣嘅you tube, 有時就會睇新聞,朝早食早餐就聽收音機,遇著可討論的會一齊傾吓。

IloveJJ 發表於 17-9-19 11:54
我上次都係暑假俾佢睇,但個方法係要同一套戲睇好多次,咁如果套戲長,就好難囉!
...

我自己好少一套戲睇幾次,阿仔就啱啱相反,好鍾意翻煲,次次我坐隔離都會瞓著(^_^;)(Harry potter 除外)。
如果可以一套睇幾次,其實真係幾好,每次都會聽到多啲。

回覆樓主:

YouTube 孩子每曰要看

小時了了 發表於 17-9-19 08:44

文法雜談2:如何訓練一個平凡孩子英 ...
4個字: 走火入魔
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

S-Kwok 發表於 17-9-19 14:04
我自己好少一套戲睇幾次,阿仔就啱啱相反,好鍾意翻煲,次次我坐隔離都會瞓著(^_^;)(Harry potter 除外) ...

我都愛翻煲,the lord of the rings已N次,唔係次次由頭睇到尾,有時某部份重複睇N次,會發現之前頭幾次漏左既野,睇漏聽漏都有。

IloveJJ 發表於 17-9-19 09:08
我教過佢讀嗰間幼稚園。

睇英文劇既方法,暑假前呢度有人講過,我試咗,但我唔得,因為唔夠時間,一套戲 ...f'zh'you

其實個方法可以靈活運用,無時間咪唔好睇灑成套戲囉!每日剩系睇 30 分鐘又得,睇 15 分鐘又得。 唔一定要電影,電視劇、卡通、youtube 片又得。如果系 15 分鐘的片,就唔駛睇幾十次,睇一個禮拜咪得。總之原則系要好熟好熟 D句子,片段講上句,你仔可以隨口講下句出來。甘呢句句子就入左腦,第時遇到差不多的情況就可自自然然講類似的説話出來。

總之唔怕悶,D對白入灑腦。睇完一套又一套,持之以恆,學左鬼佬的語調,第時講英文唔衹流利,仲似外國人。而且,聽同一句子聽得多,個D 英文輕音、連音都會聽得出來,呢D 系香港學生最弱的一環。

第一二次睇的時候,學生字,理解影片句子,咪又即系有助閲讀。背左大量句子,寫作又幫助到。

所以,呢個方法真系聽說讀寫都有幫助。

大量閲讀緊系好,而且重要;不過幫唔到香港學生最弱兩瓣,就系聽同講!

囝囝mama    發表於 17-9-20 11:21

IloveJJ 發表於 17-9-19 23:30

謝謝分享!我要再諗下有邊啲片適合。我會再嘗試下。

你不是不要背和操練嗎?這個方法違反你的原則。