用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 國際學校升學問題
樓主: fathaha
go

國際學校升學問題   [複製鏈接]

poonseelai 發表於 17-9-19 14:19
啟思小學是否只有 IB PYP? 如樓主情況錢不足夠國際中小學加出國,只可探索不同途徑
...
啟思小學係雙學制, IB PYP, 但一樣要測考要求小朋友參加呈分, 即係必修必考中文, 英文, 數學, 常識, 視藝同音樂6科...... 學生可能仲辛苦
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-9-19 14:24
啟思小學係雙學制, IB PYP, 但一樣要測考要求小朋友參加呈分, 即係必修必考中文, 英文, 數學, 常識, 視藝同 ...

咁就唔同我孩子學校情況,學校無呈分,大嗰個小一小二期中和期末考中英數三科,當年IBO話PYP不可考試,後来取消了考試

fathaha 發表於 17-9-19 10:08
但又好擔心佢將來升讀大學問題,怕到時真係冇資源比佢出國會兩頭唔到岸

咁快打定輸數,覺得自己仔女入唔到本地大學?
我個人觀察,以 IB 計,只要 predicted grades 有 33-34 分左右,就會有本地大學收。
Conditional offer 可能只是要求 31-32 分。
講緊係本地大學 BBA。
只有非常少數人做唔到這個水平。

nintendo 發表於 17-9-19 16:06
咁快打定輸數,覺得自己仔女入唔到本地大學?
我個人觀察,以 IB 計,只要 predicted grades 有 33-34  ...

而家係,但越來越多學校提供非DSE課程,加上我預期香港IB成績会越来越好 (國際學校補習文化越來越盛), 10多年後情況好難估。早幾年科大business收IB 35, 近年38

poonseelai 發表於 17-9-19 16:16

而家係,但越來越多學校提供非DSE課程,加上我預期香港I ...

十年後咩環境唔知,所以要諗淸楚好好運用有限資源,怕㨂錯路,返唔到轉頭,所以同老公都好掙扎究竟點揀。

fathaha 發表於 17-9-19 16:21
十年後咩環境唔知,所以要諗淸楚好好運用有限資源,怕㨂錯路,返唔到轉頭,所以同老公都好掙扎究竟點揀。
...

老公覺得中小讀國際培養出獨立思考、分析、語文能力,比入唔入到大學重要,佢話即使畢業入唔到八大大學,都可以有其他升學選擇。

poonseelai 發表於 17-9-19 16:16
早幾年科大business收IB 35, 近年38

UST BBA 雖然非神科,但有一批鐵粉。
PolyU BBA 34 已有 offer。

近年是多了 SPCC DBS 爭位才推高要求,今年已穩定下來,
因為尖子人數不是無止景,我唔信你話的 UST BBA 會上到 42。

fathaha 發表於 17-9-19 16:27
老公覺得中小讀國際培養出獨立思考、分析、語文能力,比入唔入到大學重要,佢話即使畢業入唔到八大大學, ...

正正係國際小學的基礎,令學生順利接上國際中學課程,
而也可以有入大學的水平。

fathaha 發表於 17-9-19 16:21
...

對,所以冇得諗咁多。
本地教育,我見唔到未來三五年內會有改善。

nintendo 發表於 17-9-19 16:37
UST BBA 雖然非神科,但有一批鐵粉。
PolyU BBA 34 已有 offer。

我又唔敢估大學收分会升到去邊,正如之前講,現實睇公開試分數,高分無,用擔'心,平均分以下就麻煩D。近年多了私校提供非DSE課程,私校無收生規定,這些私校似乎target本地家庭為主,估計這些畢業生多傾向本地大學

回覆 fathaha 的帖子

無可否認讀國際學校英語有優勢,但代價是中文未必好。如果在香港就業,基本的中文閱讀及書寫能力是不可少的。讀國際,家長要自己同孩子操中文,要記得中文其實難學過英文(雖然是我們的母語),教三個也一點都不容易。
純粹分享個人想法,希望幫到手。

mandy_ng207 發表於 17-9-19 17:08

無可否認讀國際學校英語有優勢,但代價是中文未必好。如果在香港就業,基本的中文閱 ...

所以近年比較多人target中文較強既IS/私校!

你有三個,真係好重皮,需要好好計劃,唔敢比意見。
不過無論你揀邊條路,都唔好忘記big picture,毋忘初心。

三個小朋友又真係要好好考慮清楚!如果真係諗唔惦就改考慮讀冇咁傳統既直資學校!

Jane1983 發表於 17-9-19 17:27

你有三個,真係好重皮,需要好好計劃,唔敢比意見。

三個的考慮就要周詳D,現在英基已冇資助,而且到處請有經驗的校長/老師,學費預左愈來愈貴,此外其實也可以考慮比較活動教學或冇咁谷的直私local school, 有很多語境也不錯,大D再去外國。

poonseelai 發表於 17-9-19 17:01
我又唔敢估大學收分会升到去邊,正如之前講,現實睇公開試分數,高分無,用擔'心,平均分以下就麻煩D。近年 ...

咁即係,大家都係估。
IB 或 IS 成本高,冇可能無止景 expand,ESF 少了資助,已經有不少人話負擔唔到。我仔女在 2014 2017 入大學,已留意入大學走勢多年。lS 因為種種原因,甚少人是連本地水泡科都入唔到是事實。無論如何,這是我個人意見而已。樓主三個小孩,負擔不少,尤其而家間間都有各種另類收費。其實,錢,才是主要考慮因素吧。

你老公的說話,令我想起我老公讚佢公司之前個intern,個男仔讀HKU,係好多年無入選過的local U intern。轉数快,表達能力强,好sharp。佢英文係超好,唔係回流,就係IS,将小朋友培養得咁好,好有竞争力。

回覆樓主

中文學術可以慢慢補,個腦死左就點都補唔到...

MGTM    發表於 17-9-26 12:42

nintendo 發表於 17-9-19 17:42
咁即係,大家都係估。
IB 或 IS 成本高,冇可能無止景 expand,ESF 少了資助,已經有不少人話負擔唔到。我 ...

怪止怪本地制度令好多人走向非主流,有$也要爭崩頭

回覆樓主

睇完你的post, 比較實際而又有家人朋友就讀的選擇是真道。
這校做得好,愉快學習是真的。唯一是英文水平始終不及國際學校,但他們的IB成績好,雖然英文是Eng B, 但已比local school優。
‹ 上一主題|下一主題