用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 國際學校升學問題
go

國際學校升學問題  

請問如果冇計劃/打算比小朋友將來去外國升學,小學&中學係咪最好唔好讀國際學校?

係咪讀得國際學校就應該要有兩手準備,預左$$比佢去外國先好揀

fathaha 發表於 17-9-19 07:37
請問如果冇計劃/打算比小朋友將來去外國升學,小學&中學係咪最好唔好讀國際學校?

係咪讀得國際學校就應該 ...

十幾年後non jupas 咩情況都冇人知,我自己會兩手準備

現實是要看公開試成績,我個人唔相信non jupas未來位会比而家多,大圍氣氛未必容許大學收多D non Jupas, 大學校長亦未必有 Say, 同時在港讀國際學校/課程人數持續上升,即僧多粥少,而香港學生考公開試成績会越来越好,因感覺上現在國際學校家長相對重視成績。當然唔係話只有狀元榜眼才可留港,印象中英基約2成多留港,所以都要看孩子到時成績和心儀科目要求,咁多未知因素,家長最好有兩手準備

去外國大學,除非美國要大約60萬一年,去英國30萬已可以。小中學讀國際,基本一年用你15萬起,12/13年也200萬。如兩者只可取其一,我選local 中小,外國大學。因為將來non Jupus點冇人知。

lui 發表於 17-9-19 09:13
去外國大學,除非美國要大約60萬一年,去英國30萬已可以。小中學讀國際,基本一年用你15萬起,12/13年也20 ...

因資源問題,我只可以二選一,一係中小在香港讀國際 vs 一係中小在港讀本地,留錢比佢將來去㚈國升大學

fathaha 發表於 17-9-19 09:33
因資源問題,我只可以二選一,一係中小在香港讀國際 vs 一係中小在港讀本地,留錢比佢將來去㚈國升大學

明白呀,所以你應選去外國大學。如果中小用了你200萬,但入不到香港的大學,又去不到外國,那太浪費了

lui 發表於 17-9-19 09:38
明白呀,所以你應選去外國大學。如果中小用了你200萬,但入不到香港的大學,又去不到外國,那太浪費了
...

未决定到
自己好想小朋友從小接受國際學校果套思考&學習方式,覺得呢D係從小培養。但又好擔心佢將來升讀大學問題,怕到時真係冇資源比佢出國會兩頭唔到岸

fathaha 發表於 17-9-19 10:08
未决定到
自己好想小朋友從小接受國際學校果套思考&學習方式,覺得呢D係從小培養。但又好擔心佢將來升讀大 ...

你亦可考慮同時提供DSE and IB 的直資學校,到時看孩子情況選擇

poonseelai 發表於 17-9-19 10:22
你亦可考慮同時提供DSE and IB 的直資學校,到時看孩子情況選擇
同意,可以揀有DSE同外國課程(IB, A level)既直資,到時再決定留港定到外國升學!

ol_bb 發表於 17-9-19 10:31
同意,可以揀有DSE同外國課程(IB, A level)既直資,到時再決定留港定到外國升學! ...

都係
但始終覺得即使本地直資私小有offer IB課程,但始終學校的學習氣氛、模式、英語能力...與國際學校比係兩樣野

如果資源有限,比着以前,我會覺得當然中小學讀local school,跟住出國讀大學會比較make sense,這條路係好多香港學生行過,成效如何有參考。

但現在本地教育的生態唔同咗,返全日,workload重,仲有一體一藝。到高小,一般每日能hea玩和留白的時間亦有限。如果小朋友受得到local system,對佢的破壞較少,咁中小學讀local行Dse係比較穩陣。但如果學習熱誠未展開,就比人打沉,或者忙到營營役役無時間思考,咁點會培養到人才呢...

Jane1983 發表於 17-9-19 11:13
如果資源有限,比着以前,我會覺得當然中小學讀local school,跟住出國讀大學會比較make sense,這條路係好 ...

同意
我另一擔心係,我係在職媽媽,每日放工返到家已8pm, 而且我有三個小孩,每日同他們相處的時間有限,唔好話同他們輕鬆說故事,親子下,我擔心每天趕著和他們跟功課溫默書的時間都唔夠

fathaha 發表於 17-9-19 11:33
同意
我另一擔心係,我係在職媽媽,每日放工返到家已8pm, 而且我有三個小孩,每日同他們相處的時間有限, ...

3個孩子也國際真是很大負擔。local school 就係跟功課的負擔。

fathaha 發表於 17-9-19 11:33
同意
我另一擔心係,我係在職媽媽,每日放工返到家已8pm, 而且我有三個小孩,每日同他們相處的時間有限, ...

唯有花時間選擇一些相對無咁多功課壓力直資,有DSE 加IB/A level 課程最理想,假設學費是國際學生一半,資金应可去英國讀大學,另亦可考慮中學才轉國際。

回覆樓主:

可以揀一D平D既私校如ymca

相信三個孩子年紀很近吧?如果他們能讀同一所/同一類學校,照顧會方便些,大的也可以幫手教下弟妹。
如果真係好想讀國際,就只能選學費較便宜的,如NIS,JIS,Think果d。不過三個一齊讀,所費不菲,亦不能保證三人都入到UGC subsidized degree programme.
身邊有幾個朋友仔女讀培僑,係龍校來的,學費比國際便宜,可以了解一下。啟思都有IB,但學費不算平。
另外亦可考慮按個別孩子性格安排讀國際或本地學校,不一定全部讀國際。
蔡繼有都係IB

poonseelai 發表於 17-9-19 12:47
唯有花時間選擇一些相對無咁多功課壓力直資,有DSE 加IB/A level 課程最理想,假設學費是國際學生一半,資 ...

香港行LS學制既直資小學, 功課量其實唔會比官津小學少, 就算係少D, 但可能仲大件事.... 因為可能係小朋友無法獨自應付既功課

現實中, 香港除了啟思之外, 沒有學校係小學有雙學制.

中學雙學制會多D, 但選擇IBDP/GCE-AL同DSE既權, 唔一定係家長/小朋友手上
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

mandy_ng207 發表於 17-9-19 14:13
相信三個孩子年紀很近吧?如果他們能讀同一所/同一類學校,照顧會方便些,大的也可以幫手教下弟妹。
如果 ...
直資學校培僑書院小學部都係以LS模式運作, 最大件事係中文係用國內模式教 (連書都係用國內出版既)

中學其實主要都係行NSS/DSE, 只係近年開辦了一些海外學士(好似只限英國)銜接學程, 俾成績較差既學生去修讀

IBDP/GCE-AL之類可以直接用嚟入大學既課程, 培僑暫時未有
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-9-19 14:13
香港行LS學制既直資小學, 功課量其實唔會比官津小學少, 就算係少D, 但可能仲大件事.... 因為可能係小朋友 ...

啟思小學是否只有 IB PYP? 如樓主情況錢不足夠國際中小學加出國,只可探索不同途徑

回覆樓主

真道同顏寶玲最尾二年有IB, 價錢算好便宜