用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 德愛中學交流區
樓主: kcpak
go

德愛中學交流區

kksam 發表於 17-10-1 11:39
今年(1718)個calendar仲未update
唔知呢,家長會派左CALENDAR,所以我無上網睇
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

明晚家長會
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

回覆樓主:

請問大家對德愛中學會大概收什麼學生?
因想睇下女兒在自行機會有多大?

LiBoBo 發表於 17-10-27 08:26
請問大家對德愛中學會大概收什麼學生?
因想睇下女兒在自行機會有多大?
收大多數B1生,但都有收B2,我囡囡就是

學校簡介會及校園參觀

二零一七年十一月六日 (星期一) 下午四時十五分至五時四十五分

二零一七年十一月十五日 (星期三) 下午四時十五分至五時四十五分

二零一七年十一月二十五日 (星期六) 上午十時至十一時三十分

kcpak 發表於 17-10-27 21:17
收大多數B1生,但都有收B2,我囡囡就是
kcpak, 想請教你選中學, 我女b2成績, 家住德愛附近, 自行第一打算德愛,  乙部第一排德愛, 之後可以點排?

cc1028 發表於 17-11-3 10:16
kcpak, 想請教你選中學, 我女b2成績, 家住德愛附近, 自行第一打算德愛,  乙部第一排德愛, 之後可以點排?

...
上年我就排2.培敦3.聖母.......跟住唔記得,因為我都好鍾意培敦的,但之後無心水學校了,本身計劃左派唔到心水學校就叩直資,首選又一村香島,一來直資來說很平,二來地點很方便,三來其實佢係B1中學

kcpak 發表於 17-11-3 16:21
上年我就排2.培敦3.聖母.......跟住唔記得,因為我都好鍾意培敦的,但之後無心水學校了,本身計劃左派唔到心水 ...
唔解唔考慮文理同聖文德? 呢兩間唔係BANDING 都高過培敦咩?

chanwendy 發表於 17-11-3 16:39
唔解唔考慮文理同聖文德? 呢兩間唔係BANDING 都高過培敦咩?
呢兩間都好,但我囡唔鍾意聖,而我唔鍾意文理唔方便

回覆樓主:

請問係咪好多功課?

回覆 kimberlybaby 的帖子

功課的確每日都有,其實好似小學個陣咁,日日返黎趕功課,可能只是我仔仔間學校無乜功課

回覆 kcpak 的帖子

可立是黃大仙區band1, 會否收band 2 呢?  我偏向選英中.

kcpak, 你仔女都派得好!!

回覆樓主:

我個大囡今年都是f.4,細仔都剛升讀文理,大囡升中時因出生人口少,以b2生入到,德愛比較對學科嚴格,大囡依幾年跟得上,總算放心,由今年升中人口增加,以b2生入德愛機會率比往年少,文理除了初中西史同通識係用中文教之外,其他都是英文教,b2生其實可以考慮下

回覆樓主:

不過德愛行政唔多好,老師流失都幾大,學生已經好多怨言

知唔知今年黃大仙網仲有冇文理? 之前聽過文理新校2018 年落成.

另外, 好似話黃大仙出生率都仲係偏低, 所以仲行緊君子協定, 不接受本區叩門, 所以我仲十五十六返唔返黃大仙好.

cc1028 發表於 17-11-6 11:54
回覆 kcpak 的帖子

可立是黃大仙區band1, 會否收band 2 呢?  我偏向選英中.
講聽可立都唔易考,收唔收B2我真係唔知,因為一開始我就無考慮可立

cc1028 發表於 17-11-6 11:56
kcpak, 你仔女都派得好!!

幸運地派到心儀中學~我剛經歷了兩次派位,所以好明白你們依家心情~

chanwendy 發表於 17-11-7 10:56
知唔知今年黃大仙網仲有冇文理? 之前聽過文理新校2018 年落成.

另外, 好似話黃大仙出生率都仲係偏低, 所以 ...

應該明年還有文理,聽說2019年先搬過去,黃大仙區學位會分少少其他區

聽講德愛走了很多好及有經驗的老師 ??!!