用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 讀緊48網聖安當小學
go

讀緊48網聖安當小學

可能臨近第一輪自行交表,發現多咗家長對小女讀緊嘅小學有唔少興趣。依家就算係第一志願都要抽,諗起當年佢第二志願都幸運派到,我哋的確好感恩,讀落先知道「拾到寶」。
呢幾年見證了學校不斷進步,每年都一定會新增唔同嘅軟硬件教學設施,今年仲成為全港首間成立Lego Stem Lab嘅小學,又推行AR擴增實境教學,一連串改革,連媒體都聞風而動,到校採訪。下面個網址係篇報導電子版,大家如有興趣可去睇下知多啲。

https://topick.hket.com/article/1902879/?r=mcsdfb

我想講,每一間學校都有其優點,最好因應自己小朋友嘅能力同個性去揀心儀學校。我鍾意呢間學校以德育品格行先,學術派中又幾好,最緊要係小女喺度讀得開心,有滿足感,佢可以喺開心中學習成長係我哋一直嘅追求!

請問今年15分有機嗎?

回覆 babyhk 的帖子

根據往年紀錄,因為宗教分相對少人有,同埋之前讀聖安當上午校又唔可以計校友分,聽講15分都有啲機會,不過好少。而今年情況要似乎具體報名人數而定。都唔駛太擔心,因為叩門時,學校應該會優先考慮首輪就報讀嘅學生,認為佢哋家長係非常認同學校嘅教育理念同辦學宗旨,學校一直都真係幾重視家校合作。加油!

回覆樓主:

好多謝你開呢個貼,學校得一位net你會覺太少嗎?仔仔幼稚園都有2位,而有D津小亦系唔止一位嘅。

momo06 發表於 17-9-26 02:52
好多謝你開呢個貼,學校得一位net你會覺太少嗎?仔仔幼稚園都有2位,而有D津小亦系唔止一位嘅。
...
應該講唔止一個net teacher, 因為學校嘅英語興趣班同英文戲劇都係外聘全外籍老師教授㗎,所以唔使太擔心。

回覆樓主

好開心見到呢個post~
咁都想問一問
學校功課算多嗎?小朋友返到屋企需唔需要用好多時間做?

doubleday 發表於 17-9-18 20:25
可能臨近第一輪自行交表,發現多咗家長對小女讀緊嘅小學有唔少興趣。依家就算係第一志願都要抽,諗起當年佢 ...

老師關愛嗎?小兒較怕事,但有禮貎,斯文!同學乖嗎?

回覆 marsasa 的帖子

不用

marsasa 發表於 17-11-29 15:41
自行入到聖安當 今天已註冊
有無18-19小一同學?

我個女都派左聖安當

回覆 Behappy1437 的帖子

學校功課唔多,但唔算特別少。學校有導修堂(功課堂),手快嘅話,可以做到最少一半功課,返到屋企一個鐘左右可以搞掂晒。

coha 發表於 17-10-14 16:48
老師關愛嗎?小兒較怕事,但有禮貎,斯文!同學乖嗎?
老師及校長都好愛心及耐心,但都有個別嚴謹嘅老師(高年級)。

回覆 doubleday 的帖子

想re-confirm...以前上午校畢業校友唔計分架?

回覆 pollym.219 的帖子

是的,唔會計分。