用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 芭蕾舞RAD 考試需要- Pre school level
go

[舞蹈] 芭蕾舞RAD 考試需要- Pre school level [複製鏈接]

我想請教下。
囡囡今年4 歳
已學芭蕾舞1.5 years
1x / week - 佢幾 enjoy

老師問我們考不考RAD pre school level
如果考要加到2x/ week

我想問RAD 對咁細個小朋友重要嗎?
對佢日後有冇影響? thx
我知佢grade one 要7 歳。
   1    0    0    1

回覆樓主

2.5歲開始學?  厲害厲害

我女間芭蕾舞學校要足4歲先可以開始學 ...

bellarie 發表於 17-9-18 18:21
我想請教下。
囡囡今年4 歳

可能間間芭蕾舞學校要求唔同.  我女pre-primary 都係1星期1堂; 升上primary 先係1星期兩堂

ekhc 發表於 17-9-18 18:59
2.5歲開始學?  厲害厲害

我女間芭蕾舞學校要足4歲先可以開始學 ...

1⃣️d都吾系咩厲害吖~
佢個時上Bb class
Fing 下手腳我當exercise 咋
Now 就pre school level lor
但如果考pre school RAD 之後就要一個禮拜上兩堂lor

bellarie 發表於 17-9-18 19:05
1⃣️d都吾系咩厲害吖~
佢個時上Bb class
Fing 下手腳我當exercise 咋

坦白,我女升上primary 後要1星期兩堂, 真係好大commitment!  大人同小朋友都要有心理準備

mrsmacaroon    發表於 17-9-19 08:39

回覆樓主

坦白,我女升上primary 後要1星期兩堂, 真係好大commitment!  大人同小朋友都要有心理準備

我想請教下。
囡囡今年4 歳

我覺得唔需要考pre-school level,咁細個,每星期一堂已經夠,就算要考都唔需要一星期兩堂,我仔一路考到grade 5 都係毎星期一堂,考試前四個月才開始加多堂。

bbdou 發表於 17-9-19 13:32
我覺得唔需要考pre-school level,咁細個,每星期一堂已經夠,就算要考都唔需要一星期兩堂,我仔一路考到g ...

Grade 5 都係每星期1堂?  都係每堂1個鐘?  咁又幾好喎!

ekhc 發表於 17-9-19 17:34
Grade 5 都係每星期1堂?  都係每堂1個鐘?  咁又幾好喎!

我冇記錯的話就係,但都講緊4年幾前的事

回覆 bbdou 的帖子

oic

bbdou 發表於 17-9-19 13:32
我覺得唔需要考pre-school level,咁細個,每星期一堂已經夠,就算要考都唔需要一星期兩堂,我仔一路考到g ...

多謝您既意見~ 確實我只希望佢跳得開心為興趣~
我只不過不太淸楚芭蕾舞條路。做家長又想系佢長處發揮。現在做家長真是不易(emoji)

跳到grade 5 先1x/week , 咁又幾好wor !

回覆樓主:

我女好鍾意ballet,佢由2.5歲開始上BB class,一直PS1,PS2,都係1堂/week,PP開始上2堂/week, 其實相當困身,但我女talent真係喺呢度,所以都努力幫佢安排。眼看身邊她的同學很多都放棄,如果純以開心玩的角度,Ballet要花的時間太多,會不值.

回覆樓主

芭蕾跳得越高級,需要投入的時間越多,如果一星期兩堂已經覺得俾唔到咁多時間,如果有興趣跳下去,一星期要三堂、四堂時點算?

利申:我仔之前恆常係一星期六堂,比賽、演出再額外加堂

bbdou 發表於 17-9-23 10:46
芭蕾跳得越高級,需要投入的時間越多,如果一星期兩堂已經覺得俾唔到咁多時間,如果有興趣跳下去,一星期要 ...

同意。

有冇人會去或有興趣去睇香港芭蕾舞團表演嘅海盜呀!我有交換或低價出售,活動適合三歲或以上,請pm,謝謝

芭蕾跳得越高級,需要投入的時間越多,如果一星期兩堂已經覺得俾唔到咁多時間,如果有興趣跳下去,一星期要 ...

1星期6堂?!  

小女間芭蕾舞學校最多只會1星期2堂.  但越高grade, 每堂時間越長.  由每堂1小時續步加至每堂兩小時

我想請教下。
囡囡今年4 歳

是不是講緊考RAD pre primary level? 唔見有pre school

ekhc 發表於 18-4-2 12:52
1星期6堂?!

如果你當學跳舞同學樂器一樣的話,6堂又唔係話好多,只是樂器可以在家練,而跳舞要去舞室練啫

bbdou 發表於 18-4-3 17:27
如果你當學跳舞同學樂器一樣的話,6堂又唔係話好多,只是樂器可以在家練,而跳舞要去舞室練啫
...

如果認真少少學,是否很難兼顧樂器和ballet? 遲早要二選一?
‹ 上一主題|下一主題