用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 真心討教各家長
go

真心討教各家長 [複製鏈接]

小囡今年4歲讀K2,一直唔覺佢係資優,只覺比較聰明成熟記性好愛發問。K1冇乜問題,老師評語大多都係讚,缺點只係太追求完美同面皮簿如老師話佢某D野做得唔够好就好唔開心。學期尾時老師叫佢地每人畫幅畫感謝老師,我囡畫完之後係咁喊,老師問佢喊咩,佢話想畫幅好靚嘅畫比老師但自己畫極都唔靚,不過老師同我講話以佢年紀已算靚。到而家K2,問題嚟喇,佢平時喺屋企都會自發寫下1-10A-Z,咁當然筆畫未必啱晒,我仲以為佢好鐘意寫字,点知係相反!開學已有寫字功課,但佢完全冇興趣,揾好多借口唔想做(其他功課就做得好快),捱左個幾星期,竟然收到班主任电話話佢情緒失控鬧老師!佢喺學校係乖學生,所以老師都好驚訝,我就O晒嘴,原因都係因為唔想寫字,班主任話佢上其他堂都好專心,唯獨到寫字就心散……
   2    0    0    0

…… 我曾經問佢點解唔鍾意寫字 佢話覺得寫字好無聊 唔明點解_同一個字要寫咁多次 仲話如果要佢寫唔同嘅字佢會開心啲 另外 佢追求完美嘅性格都越嚟越嚴重 例如佢好鍾意畫畫 一畫可以畫幾個鐘 但有時佢畫得唔靚 叫我或者爸爸幫佢畫但我哋畫黎畫去都唔啱佢心水 佢就會發曬脾氣…… 夜晚亦都成日唔願一瞓覺 或覺得瞓覺好無聊嚇媽媽無嘢睇 搞到我同爸爸好難頂 而我自己性格都有啲燥底嘅 所以有陣時真係想爆佢 老師都有提過話如果再冇改善嘅話就帶佢check下 但就冇講話 checkD乜 咁我真心想請教下大家 唔理佢係唔係資優住 如果要同呢啲小朋友溝通應該用咩方法呢 唔該曬大家先 

回覆樓主

是不是細B呢,可能小手肌比較累,另外他們又愛暗中和其他小朋友比較,我女小時都會咁,但大大下自己可以做好D就好好多,好釆我女是中大B。

回覆 964000 的帖子

佢係大B2月出世,佢平時寫第一個字已話累……

tangkiki123 發表於 17-9-18 17:03

佢係大B2月出世,佢平時寫第一個字已話累……

咁佢畫畫累不累?如果只是不喜歡抄寫,那試下引起佢寫字的興趣,例如叫佢寫聖誕咭比同學。

回覆 tangkiki123 的帖子

佢好鐘意畫畫,可以畫幾個鐘……但都好多謝你嘅建議~另外你講得好啱,佢好鐘意同人比較亦好敏感,例如我同佢傾計話某某同學都幾乖(絕冇比較同話佢唔唔乖)但佢會即刻好大反應話我都好乖嗰喎!)搞到我而家講野要好小心,而佢亦越來越鐘意駁嘴同串嘴!有次我同佢講媽咪要落街買D野,佢話唔落得唔得?我答唔得跟住佢同我講話咁你仲企喺度做乜?所以而家我都儘量忍住唔鬧佢,因唔想有反效果。老師話要再觀察下,如果冇改善就去Check下,但又冇話Check D咩,我唔敢同其他人傾訴,因怕D人以為我覺得個囡好叻,坦白講人人都想自己小朋友聰明,但我唔想佢係資優,因有好多問題要處理。

你女同我女情況有d 似,我女而家k3但我女就係學校曳果d ,上堂成日周身郁,唔專心,但問返佢講過咩又答到。
我同佢去健康院check 過adhd 話唔係,只係比較活潑......
k1 時老師題過會唔係係資優,因為覺得佢好聰明,k2 老師比較傳統,我女完全暴走左,一度以為要轉校,但而家k3 係k1 時班主任,好好多,無暴走話唔返學...... 但都係勁唔鐘意寫字,佢話難,好難寫得靚......... 佢亞見寫得唔靚就會發脾氣話唔做......
上星期我特登放假去接放學,同老師,我女3 個一齊傾左好耐,之後佢乖左好多,不如你都同學校老師傾吓同問吓佢check 咩,可能會好d~ 可能佢懷疑你女有自閉/adhd/ 資優~

回覆 arielxying 的帖子

好多謝你嘅分享呀~之前都同老師倾過,自閉同過度活躍都九乘九唔係。因我囡喺學校社交完全冇問題,好主動同表演欲強K1佢巳經代表過學校出去比賽,而佢平時都唔太活躍,老師話佢淨係寫字先唔專心,但佢就唔願意接受批評,如佢有野做錯或做得唔够好比人發現就會即黎料!我已經成日同佢講冇人係完美嘅,有錯好正常……好彩佢暫時都冇抗拒返學。老師有話過佢聰明但暫時冇話過資優,淨係有提過話有可能而家教D野野已經識所以冇興趣,要再觀察下。除非情況再差,否則我都唔會同佢check住,因始終年纪太细唔作準。會揾佢學校D社工傾下先,另外想請問下你地D小朋友肯唔肯同你地分享學校情况?因我囡都唔係好願講成日話祕密或求其答我。

回覆樓主

其實我覺得除非你擔心讀寫障礙,否則評估左都是一樣,佢唔鐘意寫咪遲D先,可能佢未有信心/興趣寫,唔洗逼佢,人地外國都五六歲先寫字,好多時佢過幾個月已經唔同,最緊要同學校傾下比D空間佢。

非常感激你嘅意見~

回覆 tangkiki123 的帖子

佢上年真係0 分享,但今年k3 都有同我講小小學校嘅事,你女情況比我女好, at least 佢乖d 同咁固執.....但佢明顯係同其他小朋友唔太一樣,我都好想快d 知道佢係咩問題.....因為我覺得佢內心好多嘢收埋.......同埋佢學術上我都唔知佢係識定唔識,真係好睇人同心情去答問題..........佢話有magic wo . 至於寫字,可能係佢小手肌唔得,可以同佢玩d 訓練小手肌嘅game , 我都打算同佢玩。但我女下年要升小學,我而家煩緊佢升小問題.....唉。。。。。

回覆 arielxying 的帖子

咁你真係要多D了解佢同關心佢,你有冇棯住帶佢去評估下?同埋會棯住揀乜類型嘅小學?
‹ 上一主題|下一主題