用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 真心請教英文邊個補習天皇教得好?
樓主: bestwish
go

真心請教英文邊個補習天皇教得好?   [複製鏈接]

回覆 winniesiu 的帖子

唔係

醒目開學勳章

bestwish 發表於 17-10-6 21:47
囡囡想入港大醫科 , 不過冇咩可能架喇!  總之想係醫院做既工作。nursing都ok既
...
醫科果然係尖子首選!叻女
好學校,又有5**補習老師私補,阿囡又有奮鬥心去摘星,咁多backup...真係可以放心晒!

Kevin Chan 英文教室補得好嗎? 想幫阿女搵英文補習社

小時了了 發表於 18-4-4 15:07
Kevin Chan 英文教室補得好嗎? 想幫阿女搵英文幫習社
Kevin好似揀人的?只拔尖不補底。

小時了了    發表於 18-4-5 12:56

Yanamami 發表於 18-4-5 12:49
Kevin好似揀人的?只拔尖不補底。

咁係咪要考試先睇收唔收?有無得插班?

LingChiBaBa 發表於 18-4-5 13:19
咁係咪要考試先睇收唔收?有無得插班?
打去问下……我都無理过女讀書d野,佢自己搞掂,淨係听佢嗡过英文底好果d佢先補~

小時了了 發表於 18-4-4 15:07
Kevin Chan 英文教室補得好嗎? 想幫阿女搵英文幫習社
呢間指明只收 B1 學生,由其名校,收嘅學生本身底子已經唔差成績好,咁先可以令佢間補習社睇落多學生拎倒星星。

洋蔥頭媽咪 發表於 18-4-5 15:43
呢間指明只收 B1 學生,由其名校,收嘅學生本身底子已經唔差成績好,咁先可以令佢間補習社睇落多學生拎倒星 ...

我都見佢網頁話衹收Band1,但我問我女佢話無聽過同學補佢(可能因為學校喺港島),所以唔太清楚。

其實我女由中四轉咗英文補習導師,學校成績每個term都有改善,但要有信心攞星,可能要諗下,但佢未必想轉。

LingChiBaBa 發表於 18-4-5 20:36
我都見佢網頁話衹收Band1,但我問我女佢話無聽過同學補佢(可能因為學校喺港島),所以唔太清楚。

其實我女 ...
有時老師都要人夾人,如果女女現在老師都補得好,我亦認為冇謂轉。

Yanamami 發表於 18-4-5 13:36
打去问下……我都無理过女讀書d野,佢自己搞掂,淨係听佢嗡过英文底好果d佢先補~ ...

啱啱打咗去問, 接聽電話嘅人回覆如下:

1) 要評估先, 真係揀人收. 佢話成績唔好, 學習態度唔好 (e.g. 係阿媽逼補習)都唔會收.
2) 插班要等, waiting list 好多人等緊
3) 每年5月開始唔收生, 5-6月要連續上 2 堂, 因為預備校內考試. 新生最好開始時補暑假班先, 9月才報又會無晒位
4) S1 - S3 只開星期四 4:30 或 星期六 2:30 呢兩班, 其餘係 DSE 班. 下學年初中都繼續係呢兩個時間
5) S1 - S3 係同班上堂, 一班20人, 即是如果佢收咗你, 係班內有S1, S2& S3 學生一齊學一齊上堂, 所以佢話課程係深嘅
6) 每堂必定係 30 分鐘講 writing, 其餘時間就教其他. 每星期要作一篇文

小時了了 發表於 18-4-6 12:10

1) 要評估先, 真係揀人收. 佢話成績唔好, 學習態度唔好 (e.g. 係阿 ...

我諗我女都係唔會轉。

小時了了 發表於 18-4-6 12:10

1) 要評估先, 真係揀人收. 佢話成績唔好, 學習態度唔好 (e.g. 係阿 ...
S1 + S3 一齊仲要20人一齊上,似乎教學重點放晒響高中dse班,咁嘅安排初中比我都唔會報

洋蔥頭媽咪 發表於 18-4-6 15:59
S1 + S3 一齊仲要20人一齊上,似乎教學重點放晒響高中dse班,咁嘅安排初中比我都唔會報  ...

係啊! 接聽電話位男士話如果我女依家英文底子唔好, 要打好底子先, 過幾年先至好報佢哋嘅 DSE 班
另外, 佢話下年度會加開班都係加開DSE班, 初中班仍然係維持係2班, 唔會再加開班

小時了了 發表於 18-4-6 16:11
係啊! 接聰電話位男士話如果我女依家英文底子唔好, 要打好底子先, 過幾年先至好報佢哋嘅 DSE 班
另 ...

你有無問佢英文底子點先叫好?

LingChiBaBa 發表於 18-4-6 16:16
你有無問佢英文底子點先叫好?

哈!哈! 佢係咁問我女係學校考第幾? 因為阿女學校成績表只有 GPA, 無排名, 我鬼知佢考第幾咩! 我只係講阿女英文係合格, 佢間學校 DSE 英文 Level 4 都有 ~70% 咁咋.

其實接電話男士都好有禮貌及好有耐性解答我好多問題, 佢又好老實講佢哋係拔尖唔補底的

醒目開學勳章

bestwish 發表於 17-10-6 23:02
有咩呢? 物理治療唔係好想,職業治療? 藥劑都唔會揀,放射 ?

我女果時揀科,佢話不要醫/牙醫,因為污糟,核突,二不要護士/精神科護士,因為要shift, 佢話寧願職業治療/言語治療,因為不用輪班

不過以上最後全部無揀到

CrabPincers 發表於 18-4-6 22:22
我女果時揀科,佢話不要醫/牙醫,因為污糟,核突,二不要護士/精神科護士,因為要shift, 佢話寧願職業治療 ...
其实医療同護理都係厭惡性工作,如果唔係好有熱誠,实在难捱。

CrabPincers 發表於 18-4-6 22:22
我女果時揀科,佢話不要醫/牙醫,因為污糟,核突,二不要護士/精神科護士,因為要shift, 佢話寧願職業治療 ...
你囡囡最後揀邊科讀呀?

回覆 小時了了 的帖子

前年11月我地小學班媽咪出來飲茶,有媽咪話呢個補得ok, 我同另一個媽咪都有興趣,咁返到屋企就打過去,問了我仔學校名,就叫我地即刻上去做評估,話可放個位俾我,跟住阿仔放學就叫佢去啦,點知原來佢之前曾睇過他的notes,話唔鍾意他的style,所以唔肯去,我打去cancel個appointment,個女仔仲猛問我仔點解唔肯上去。 隨即話俾我朋友聼,點知朋友鬼咁慶,話她原來仲早過我打去,問完學校名(Band 1C),同她講waiting list 好長,叫她仔遲下先上去做評估,不過做完ok都要等好耐。

所以他不只是揀band 1咁簡單。

重有邊間教DSE 英文好可介紹?
‹ 上一主題|下一主題