用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 11網,自行15分揀聖心,機會是零?
樓主: choibobo
go

11網,自行15分揀聖心,機會是零?

dreamdream081 發表於 17-9-27 12:40
自行,大抽獎都係聖幼生優先 is not the fact.

如果自行階段,聖幼生和其他幼稚園同分,20分咁學校是自己抽籤?

綠茶新地 發表於 17-9-27 13:00
如果自行階段,聖幼生和其他幼稚園同分,20分咁學校是自己抽籤?

做家長唔可以懶, 上網睇少一兩單即時新聞, 睇少半套劇, 去EDB網站睇下小一入學統籌辦法份FAQ啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

綠茶新地 發表於 17-9-27 13:00

給教育局抽,或在教育局派人監督下學校自己抽,好似是這樣。

綠茶新地 發表於 17-9-27 10:12
其實聖心幼稚園就有優勢直上津小,私小呢個做法我真係好有保留,一個兩,三歲孩童的表現就決定了佢有無機 ...

唔洗咁執著,塞翁失馬,焉知非福!the best is yet to come

jessiejy 發表於 17-9-27 13:06
完全明白你感受, 當年我都要等又等, 直至後補後補先到我; 但當年我冇想過報聖心.  雖然我2個小朋友都係女,  ...

我同你一樣想法,當年我reject左兩個聖幼offer,無後悔過,因為自問財力、毅力、腦力都不如人

jessiejy    發表於 17-9-27 22:52

pekovian 發表於 17-9-27 20:04
我同你一樣想法,當年我reject左兩個聖幼offer,無後悔過,因為自問財力、毅力、腦力都不如人 ...

請問點解讀聖私,財力係其中一問題?

pekovian 發表於 17-9-27 19:59
唔洗咁執著,塞翁失馬,焉知非福!the best is yet to come

謝謝你呀!當然聖幼reject 唔代表小朋友唔叻,實會有更適合的學校

everlinkns 發表於 17-9-27 22:27
請問點解讀聖私,財力係其中一問題?

我有朋友曾經係用家,知道大部份家長都鍾意自己發功,尤其上到小學風氣更甚。咁入得聖幼都target聖小,所以我自己會考慮之後九年既財力啫。

pekovian 發表於 17-9-28 08:55
我有朋友曾經係用家,知道大部份家長都鍾意自己發功,尤其上到小學風氣更甚。咁入得聖幼都target聖小,所 ...
最後揀左邊間?

津小今年都收唔番哂聖幼生
私小收左好多校外生