用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 11網,自行15分揀聖心,機會是零?
樓主: choibobo
go

11網,自行15分揀聖心,機會是零? [複製鏈接]

jessiejy 發表於 17-9-26 10:20
當年我都係, 仲要係比校長即場串, 叫我準備等大抽獎

結果大抽獎中唔中?

見有jm上年要111叩門先有得見

jessiejy 發表於 17-9-26 14:16
唔中, 叩門首輪都唔中, 之後7月尾有人放位先到我; 仲要係串嘴校長打來出offer ...

請問你當時有報私小個邊嗎?

jessiejy 發表於 17-9-26 18:56
幼稚園有聯繫私小可直上

女女本身是聖心幼稚園學生?

jessiejy 發表於 17-9-27 09:58
不是, 女女讀堅道其中一間幼稚園.

其實聖心幼稚園就有優勢直上津小,私小呢個做法我真係好有保留,一個兩,三歲孩童的表現就決定了佢有無機會讀聖心小學真係好唔公平,女兒當年都有考,但沒考上,就因為咁我地呢批非聖幼既家長就沒有平等的機會考聖心小學,因為佢地自行,大抽獎,叩門都係聖幼生優先,所以我就算喜歡呢間學校都唔會揀,因為成件事不是公平的制度,像樓主女女,和聖幼生大家15分佢地都係揀幼稚園生優先,所以女女只得2歲幾考幼稚園就決定她的成敗,我覺得好荒謬

綠茶新地 發表於 17-9-27 10:12
其實聖心幼稚園就有優勢直上津小,私小呢個做法我真係好有保留,一個兩,三歲孩童的表現就決定了佢有無機 ...
點解咁多家長唔瞭解人地學校收生安排就係度亂吹一通呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-9-27 11:58
點解咁多家長唔瞭解人地學校收生安排就係度亂吹一通呢?

之前大家都有討論過中西區學校,但你憑什麼說我亂講呢?你可以否定聖心幼稚園學生在叩門時有優勢嗎?
正如你另一帖所講,聖幼生在自行報唔到時,私小都會留定位給她們,相對其他幼稚園申請聖心私小咁都唔算優先?
可能你有家人就讀,而我所表達就係一個非聖幼家長對於呢個機制所發表的意見

綠茶新地 發表於 17-9-27 12:18
之前大家都有討論過中西區學校,但你憑什麼說我亂講呢?你可以否定聖心幼稚園學生在叩門時有優勢嗎?
正如 ...

其實聖心幼稚園就有優勢直上津小,私小呢個做法我真係好有保留,一個兩,三歲孩童的表現就決定了佢有無機會讀聖心小學真係好唔公平,女兒當年都有考,但沒考上,就因為咁我地呢批非聖幼既家長就沒有平等的機會考聖心小學,因為佢地自行,大抽獎,叩門都係聖幼生優先,所以我就算喜歡呢間學校都唔會揀,因為成件事不是公平的制度,像樓主女女,和聖幼生大家15分佢地都係揀幼稚園生優先,所以女女只得2歲幾考幼稚園就決定她的成敗,我覺得好荒謬

你以上兩點, 本身就係錯

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-9-27 12:27
其實聖心幼稚園就有優勢直上津小,私小呢個做法我真係好有保留,一個兩,三歲孩童的表現就決定了佢有無機 ...

你話我錯,咁有咩錯呢?
你是學校的代表嗎?還是你曾經問清楚校長她們的安排?

hkpapa852 發表於 17-9-27 12:27

幾時津校改左制度可以優先收自己幼稚园既学生,自行有加分,抽簽可用学校地址乎?

綠茶新地 發表於 17-9-27 12:36
你話我錯,咁有咩錯呢?
...
自行,大抽獎都係聖幼生優先 is not the fact.

自行 It depends on how many marks you have.
大抽獎 it depends on your luck

聖心幼稚園就有優勢直上津小 also not the fact.

Only 叩門都係聖幼生優先 probably is true.

jessiejy 發表於 17-9-27 11:48
以我知道的資料有少許更正: 聖幼生對考聖心私有優先, 會保留唔知幾多%比聖幼生; 而下午資助係唔會有留位.   ...

作為媽媽,絕對明白呢個過程係好煎熬,假如女女係聖幼生,成件事就唔使攪成年,去到叩門之後補先註冊,我相信你當年都有考聖心幼稚園,但唔係人人考到,希望你女女讀得開開心心。享受校園生活

綠茶新地 發表於 17-9-27 12:36
你話我錯,咁有咩錯呢?
...
你似乎唔暸解升小派位機制...去官網暸解下啦 ~~~

有啲野大家都見慣不怪了...

自行係計分, 大抽獎係by luck, 同聖幼生無關係. 發表自己不滿言論應了解清楚基制.
聖私會保留最多85%俾聖幼生, 即外人都有機會.呢個做法你可以話唔公平. 其實有好多嘢都唔公平, 世襲制都可以話唔公平.
係現今社會無嘢係公平, 由考學校到出黎搵工一樣, 要早d 明白呢個道理
‹ 上一主題|下一主題