用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 趙永佳、周德威:「學位貶值論」錯失焦點——「辛普森悖 ...
樓主: ANChan59
go

趙永佳、周德威:「學位貶值論」錯失焦點——「辛普森悖 [複製鏈接]

ANChan59 發表於 17-9-19 19:08
回覆 shadeslayer 的帖子

"One key purpose of Education is to make better people and hence a better s ...

It does not happen in HK is the problem we need to solve. The answer is definitely NOT less education as a society.

好多傳媒,敎育界,政黨,不斷誤導,令依家青年人嘅怨氣不斷增加。

學位眨值在字面上冇錯,但涚今天青年人前景暗淡,就太灰。比如80年代,只有3%入大學,今天,二三成。即係而家入大學最top 嘅10一15%,佢地起薪點,好多遠高於萬幾蚊,亦唔係你成日係電視看到接受訪問大學畢業成三十歲仲搵萬幾蚊不斷話而家大學生唔值錢嘅人。

當年同年齡人口約100,000 ,今日只有六七萬左右,但機會多好多,醫科生學位多咗差唔多一倍,AO同EO位都多一倍有多,會計界四大(當年八大後來六大)更多咗幾倍,大機構好似匯豐ROT等trainee 位亦多左好多。當年未有美資投行,只有英資如wardley JF, 本地畢業生唔使諗。當年甚麼magic circle 等英資律師樓同US law firm 都唔會請本地畢業生。

有啲人,鍾意睇某啲傳媒嘅報道,唔係因為佢哋嘅報道客觀準確,而係因為啱睇,符合佢哋唔鍾意呢個社會對呢個社會灰心嘅心態。呢種心態喧染而家嘅年青人,就唔係一件好事。

都啱嘅,啲人話big 4 難入,但big 4 就攪呢樣攪嗰樣留人,我地以前多數捱完三四年先會走,宜家一兩年啲人就頂唔順,主要係呢代太多選擇,成日覺得駛乜咁辛苦,追求instant 享受多過默默打拼……
可能bring up 社會氣氛環境唔同,好難講對錯……

忽然諗起,我地啲年青人起碼唔會好似日本啲後生一輩入咗大公司過勞猝死……

我地仲係會學叔父輩後生唔捱幾時捱,但呢一輩會覺得後生唔試唔玩幾時玩……
‹ 上一主題|下一主題