用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 禮賢同培僑,係咪同一banding?
go

禮賢同培僑,係咪同一banding? [複製鏈接]

女兒讀英文幼稚園,校內成積中上,性格活潑但唔係十分主動學習嘅人,要時時捉佢溫書,邊間適合d呢?
   5    0    0    0

essenakong 發表於 17-9-18 07:35
女兒讀英文幼稚園,校內成積中上,性格活潑但唔係十分主動學習嘅人,要時時捉佢溫書,邊間適合d呢?
...

PKC 一條龍直資, 資源充足, 兩者我選PKC.

回覆樓主:

PKC banding 1c - 2a. 禮賢只有小學。

PKC 一條龍直資較隱陣..  叻既升中仲可博一博..  更上一層樓

assado 發表於 17-9-18 08:57
PKC banding 1c - 2a. 禮賢只有小學。

Dse成績未到1c , 約2A!但冇報分升中很難跳船

回覆樓主

咁禮賢又係band幾,我上網見排名大概40幾,呢間係咪都唔差呢?

essenakong 發表於 17-9-19 11:21
咁禮賢又係band幾,我上網見排名大概40幾,呢間係咪都唔差呢?

小學冇分banding, 禮賢派位成績大約70-80% band one

回覆 Lovemi0819 的帖子

培僑應唔止BAND 2A喇! 男仔我會選培僑(但你要接受到佢親中…..)岩岩第一屆親身仔DSE成績出左,4級或以上有6X%。網上話沙田區Band 1B既林裘謀、沙田循道都係咁上成績,應該算係企隱Band 1。

但女仔我go for 禮賢,典型品學兼優型,穩陣之選。

essenakong 發表於 17-9-18 07:35
...

如果一心諗住中學讀培僑, 就培僑小學。
新一年DSE培僑中學成績係達到band 1水平。 但想更想一層楼, 想入更好嘅中學, 假設6年後係band 1生就入禮賢小學,不過no Pain no gain, 禮賢每年3測2考, 絶對唔容易。

原來升中版有各學校DSE成績比較,培橋DSE成績應該屬Band 1B,以一條龍直升來説,真係幾犀利。

sunflower2000 發表於 17-9-19 14:36
原來升中版有各學校DSE成績比較,培橋DSE成績應該屬Band 1B,以一條龍直升來説,真係幾犀利。 ...
除左親中之外,  培僑中學冇得頂

sunflower2000 發表於 17-9-19 14:36
原來升中版有各學校DSE成績比較,培橋DSE成績應該屬Band 1B,以一條龍直升來説,真係幾犀利。 ...

請問升中版邊度睇到呢?Title 是什麼呀?

冇1B, 最多是1c, 嚴格是2a, 因為各人banding 不同。

冇1B, 最多是1c, 嚴格是2a, 因為各人banding 不同。

assado 發表於 17-9-19 18:26
敢問閣下又怎樣界定 1A / 1B / 1C / 2A / 2B / 2C / 3A / 3B / 3C?
有看過今年培僑成績嗎?

如果純用 DSE 成績來分 BANDING,

莫非要超過70%入八大學位課程才算得上 BAND 1中學?

essenakong 發表於 17-9-19 11:21

小學無分banding 㗎,上網嗰d排名不可靠。

assado 發表於 17-9-19 18:26
如果近60%入8大學位課程, 只係band 2A, 咁全港Band 1中學可能只有30、40間啦。好有興趣知邊間Band 2A或Babd 1C中學有60%入8大學位課程。

vevw 發表於 17-9-19 15:37
禮賢$4150 vs 培僑$2250

培橋一普通話一英文班主任,同學老師間只可說英普,中文數學普通話教,中文用書 ...

好羡慕!
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

vevw 發表於 17-9-19 15:37
禮賢$4150 vs 培僑$2250

培橋一普通話一英文班主任,同學老師間只可說英普,中文數學普通話教,中文用書 ...

入3大有幾多%?
‹ 上一主題|下一主題