用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 關於選自一和自二的問題
樓主: 熱媽
go

關於選自一和自二的問題 [複製鏈接]

leafun 發表於 17-9-18 11:47
回覆 c6C9home 的帖子

次選係咪都係你小朋友心儀學校?因為如果自行收咗,就無得大抽獎。即係話如果你自一 ...
次選唔算好心儀, 只係怕運氣唔好, 到時乙二都派唔到就徬徨.

王家爸爸 發表於 17-9-18 12:01
如果肯定係B1學生,又未必需要自行二咁快就揀高主教。
填高主教係諗住會穩陣D.  其實可能會唔填自行2.  想請教若級考十幾 (過百人一級), 讀聖若瑟會吃力嗎?

mcl203 發表於 17-9-18 12:40
若你只填自1 KC,一心留力乙1 KC,為何唔填自2 QC/LS/SJC,唔好吉左佢,自動放棄,晒左個自2 ~~~
...
因為驚讀唔上

c6C9home 發表於 17-9-19 10:05
因為驚讀唔上

若已經心儀1A既KC,似乎,都可以應付到差不多既SJC / LSC, 呢兩間都有本身小學部既B2生,個人認為,只要小朋友學習態度正面,放棄左個自行2係有D可惜~

熱媽 發表於 17-9-19 07:09
我囡那間都係呀,我地乙一填自己中學可以講入硬。所以我要係自行博一博。 ...

咁你會博高一線?

回覆 bb鼠 的帖子

我當然想博高一線,但2間都博又怕博唔到,所以諗緊自二

c6C9home 發表於 17-9-19 09:59
填高主教係諗住會穩陣D.  其實可能會唔填自行2.  想請教若級考十幾 (過百人一級), 讀聖若瑟會吃力嗎?
...
其實好睇小朋友既性格,加上你對盧校長同埋高主教學校既信心。個人覺得如果係B1C,填高主教其實又無壞,亦都穩陣啲。

c6C9home 發表於 17-9-19 09:59
...
正常學校,考十幾應該係B1中游或者以上。如果B1中游以上,讀聖若瑟應該無問題。

唔該晒咁多位意見.  自行已有心水.

你就好啦, 我仲未諗掂, 要睇埋阿女呈二考成點至敢下決定

回覆樓主

咁如果官小級5-9(total 100人)成績baaa, 中婦/聖馬可/港島民生/st Paul lam tin 自行1只選一間,點揀好因為自行2已經有心儀

bb鼠 發表於 17-9-19 14:08
咁如果官小級5-9(total 100人)成績baaa, 中婦/聖馬可/港島民生/st Paul lam tin 自行1只選一間, ...
請問是那間官小 ?

妹妹頭 發表於 17-9-19 13:23

你就好啦, 我仲未諗掂, 要睇埋阿女呈二考成點至敢下決定 ...
我自己單方面諗好咋, 但當然要睇埋阿仔成績才決定啦.  但女仔好似選擇多D喎.

我對自行選校仍有疑問,如果心儀的兩間中學(B1B 和B1C)不是本區,而是誇區, 級排只是十幾(全級110人左右),是否太博,機會係咪好微?

Haz-mama 發表於 17-9-20 13:09
我對自行選校仍有疑問,如果心儀的兩間中學(B1B 和B1C)不是本區,而是誇區, 級排只是十幾(全級110人左右), ...

都係睇番貴校往績會準D,誇區唔難核對~
‹ 上一主題|下一主題