用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 文法雜談2:如何訓練一個平凡孩子英文遠勝top 1%的尖 子 ...
樓主: eviepa
go

文法雜談2:如何訓練一個平凡孩子英文遠勝top 1%的尖 子   [複製鏈接]

shadeslayer 發表於 17-9-22 09:30
呈分試95分B2? 100分先B1?  咩學校?
The rank order list based on normalisation value instead of absolute value.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

b3410 發表於 17-9-22 10:36
講“英文遠勝top1%尖子”。band 1 範圍廣好多 。
> 1%   vs 33%
睇返#1內文, 樓主應該指既係幾十年前中中既top 1%尖子, 唔係現在全港學生既top 1%尖子。而且, 佢係回應果位小二家長問, 每天閱讀30分鐘算唔算大量閱讀, 唔係佢話每日讀30分鐘, 就可以遠勝全港top 1%尖子。

不過, 年代唔一樣, 就算係中中, 依家一間培正, top 1%既尖子, 我諗都好難超越。培正top 1%唔係狀元就係榜眼, 英文肯定有5**, 唔計培正機會會大好多。

little_yolky 發表於 17-9-22 10:51
睇返#1內文, 樓主應該指既係幾十年前中中既top 1%尖子, 唔係現在全港學生既top 1%尖子。而且, 佢係回應果位 ...

所以我話大家標準唔同,閱讀最basic,咁係緊要,不過不等於全部。

b3410 發表於 17-9-22 10:36
講“英文遠勝top1%尖子”。band 1 範圍廣好多 。
> 1%   vs 33%

top 1% 尖子,都唔能夠全部由100分代表。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

IloveJJ 發表於 17-9-21 21:30
little yolky都話要考第一啦!自我追求呀!
我無100分, 係唔會滿足架。

最記得小三果年, 努力保持全年英默都100分, 點知最後一次錯一個字, 得95分, 真係抱憾!當年我小學咁多年平均分一直保持97.X以上的, 依家好似no big deal, 但幾十年前好威架啦。

靠閱讀能輕鬆要成為top 33%就 reasonable 啲,但1%尖子主要係鬥心,佢到嗰種造唔到top 就輸了嘅態度非我等凡夫俗子學得來

little_yolky 發表於 17-9-22 10:46
當然95分已經係極好了, 不過, 我校(仲要係二線喎)級一如果測考攞95分, 係會俾阿媽鬧的(拿, 我無證實, 係個 ...

呀媽自己讀書時拿不拿到每次96分以上?  呀媽自已工作做不做到人中之龍,T0P 1%呢?

「要求」容乜易,由唔使呀媽自己考。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

ANChan59 發表於 17-9-22 10:51
The rank order list based on normalisation value instead of absolute value.

of course I know.  still I want to know which schools' students are band 2 if they have average score of 95 percent.

Doray 發表於 17-9-22 11:27
靠閱讀能輕鬆要成為top 33%就 reasonable 啲,但1%尖子主要係鬥心,佢到嗰種造唔到top 就輸了嘅態度非我等 ...
你呢句最真, 靠閱讀能輕鬆成為top 33%應該無問題, 我屋企已經有一件蛋散係咁, 佢仲有鬥心, 所以去到同級1X%了。不過, 要入top 10%甚至5%, 就真係要加D味精調下味。

shadeslayer 發表於 17-9-22 11:28
呀媽自己讀書時拿不拿到每次96分以上?  呀媽自已工作做不做到人中之龍,T0P 1%呢?

「要求」容乜易,由 ...

佢阿媽我就唔知, 不過我自己係, 但我就無咁要求兩個女, 因為溝咗阿爸既DNA丫嘛, 係差D, 我明既。

不過都唔可以咁話佢阿媽架, 佢阿媽真係好落力既。我發現級頭三既阿爸阿媽都好落力(因為阿女分別三年同級一級二級三同班), 唔怪得阿女唔可以再上一層樓。

shadeslayer 發表於 17-9-22 11:30
of course I know.  still I want to know which schools' students are band 2 if they have average sco ...
响唔知邊個帖真係聽過, 好似佢哋學校B1係差0.0X分一個名次的, 100分一大堆。

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 17-9-22 11:32
佢阿媽我就唔知, 不過我自己係, 但我就無咁要求兩個女, 因為溝咗阿爸既DNA丫嘛, 係差D, 我明既。
...

咁我同C6係另類,我C6咩都唔理,連仔考試幾多分講完佢都唔記得,我仔小五我開始唔多理佢功課,呢排開左學我仔每晚仲睇「燦爛的外母」(佢D喜好層次好低㗎)

CALVEN 發表於 17-9-22 11:44
咁我同C6係另類,我C6咩都唔理,連仔考試幾多分講完佢都唔記得,我仔小五我開始唔多理佢功課,呢排開左學 ...
有D小朋友, 係較醒目既, 佢哋適應到個考試遊戲規則, 但大部份都唔係, 想有更好成績, 就只好家長努力了。

little_yolky 發表於 17-9-22 11:30
你呢句最真, 靠閱讀能輕鬆成為top 33%應該無問題, 我屋企已經有一件蛋散係咁, 佢仲有鬥心, 所以去到同級1X% ...

你還得神落啦!我都係呢啲蛋散……我要求都好低,但我嗰件推極都唔旭,好頭痛……如果去到1×%, 我乜都唔理,一齊去追燦爛的外母la

shadeslayer 發表於 17-9-22 11:25
top 1% 尖子,都唔能夠全部由100分代表。
完全贊同。用top 1% mark比較恰當

little_yolky 發表於 17-9-22 10:51
睇返#1內文, 樓主應該指既係幾十年前中中既top 1%尖子, 唔係現在全港學生既top 1%尖子。而且, 佢係回應果位 ...

標題太震撼了,我只睇標題~~~

little_yolky 發表於 17-9-22 11:36
响唔知邊個帖真係聽過, 好似佢哋學校B1係差0.0X分一個名次的, 100分一大堆。

That is not what I asked. I want to know which schools have 95 marks B2 students.

little_yolky 發表於 17-9-22 11:32
...

你自己係每科每次測考也不少過100分?  OK, let's say 98分。 你自已亦是(say)交税的 top 1%?Good on you.

但其實我問得唔好。就算家長自己是 top 1%, 但孩子是獨立個體,也不能要求孩子和自己一樣。

我同好多家長不同,我看重給孩子什麼良好教育。我好少 set target。家長控制得到給孩子什麼教育,但無人控制得到最終結果。

正如農夫可控制土壤,水分,陽光等等,但農夫不可控制花朵生長的高度,顏色等。 Set target 落高度,顏色在我來說不是很有用的事。

唔 set target 唔代表唔理進展,發展。

shadeslayer 發表於 17-9-22 12:28

That is not what I asked. I want to know which scho ...

都話响唔知邊個帖有家長講過, 但無留意咩學校, 因為無開名, 我又唔想估。唔關我事既嘢, 睇完就算啦。

little_yolky 發表於 17-9-22 11:30
你呢句最真, 靠閱讀能輕鬆成為top 33%應該無問題, 我屋企已經有一件蛋散係咁, 佢仲有鬥心, 所以去到同級1X% ...

其實我不喜歡定 target,更不喜歡定 top 10%,考第一之類的 target.就係因為這些 target 太受别人的能力影響,這些神也無能為力的事。因為一個天才插班生令孩子努力白費不達標,是好無謂。

例如我知道女兒學校我定 top 50% 成績也甚難。
‹ 上一主題|下一主題