用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 文法雜談2:如何訓練一個平凡孩子英文遠勝top 1%的尖 子 ...
樓主: eviepa
go

文法雜談2:如何訓練一個平凡孩子英文遠勝top 1%的尖 子   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 17-9-21 12:40
哈哈哈,咁我就真係無咁既追求了!咁做人會好辛苦,又唔開心。
所以C6話我做人好辛苦, 不過我又覺得好開心, 佢話我係被虐狂。

IloveJJ 發表於 17-9-21 12:33
你指既多野諗,會唔會係情情塔塔嗰啲?如果係,真係好難講。
好彩仲未發生,係我預早擔心定啫

NCSC9 發表於 17-9-18 23:14
DSE 英文拿5**的學生只有約1% ,原來每天30分鐘閲讀便可使一般孩子的英語大幅拋離狀元水平,請問其目。 ...

所以我話首先要改題目!如果冇5** ,根本是誤導!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

little_yolky 發表於 17-9-21 10:30
真不是現今所有家長都會閱讀先行。我以前也以為是, 但原來......
級一果位:多多練習+多多閱讀
級二果位: ...

我都係由樓主N年前的一個貼而啓發左我著手培養孩子的閱讀興趣,繼而由一些資深網友的分享中偷師。自己總結的經驗(阿女由K1至三年班),要英文好(聽講讀寫),又要可以反影係成績上,真係離唔閱讀+語境+練習(練囗語和操卷、寫作),至於各方面所用多少時間,亦都要視乎小朋友的資質。尤其係寫作能力,支筆成日唔用,個腦袋就會生銹,乜都諗唔到寫唔出。

就好似阿女咁,資質算中上,上堂不算專心,二年級前多閱讀少練習,中、英文成績都試過級前五,但到左三年級學期中,成績(中英數)就開始反覆,多左好多careless mistakes ,後來在期未考試前,加操練習,跟著成績又再衝返上去頭嗰浸,四年班也是一樣重複又重複

自己感覺,除非小孩天資聰穎,若要成績好,單靠閱讀真係唔容易做到,尤其那些要準備升中的父母,佢地會play safe 定take risk 呢

低年級閱讀為主,養成好習慣,中英閱讀能力(理解同速度)高,將來讀書冇咁辛苦。

高年級點都要操練,只閱讀,不操練,都可能保持到上游,不過好難去到top。 考95 同考100,之間的分別唔係幾分,而係幾倍的努力。

b3410 發表於 17-9-21 16:36
低年級閱讀為主,養成好習慣,中英閱讀能力(理解同速度)高,將來讀書冇咁辛苦。

高年級點都要操練,只 ...

問題係既然有95,為何執著100?無一百分要入B2? 前途沒了?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 17-9-21 19:49
問題係既然有95,為何執著100?無一百分要入B2? 前途沒了?
每個人追求目標唔同,冇話人人要100分,只係講如果想做尖子,迴應樓主topic

IloveJJ 發表於 17-9-21 21:30
little yolky都話要考第一啦!自我追求呀!

95分已是5**,A*,7分。全部最高等的成績。100要用多可能兩倍時間溫書。又是5**,A*,7分。95分入牛津,100分又入牛津。如果我是收生的人,見一個科科100分,另一個科科95分,我會對科科一百分的那位同學好懷疑。

一生人做事一半要100分,都死。人地一生做一千件事事,你們只做300件。

80要求做到90分可說是自我要求。95分要求到100分,似自我摧殘多D。當然每人有自由。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

b3410 發表於 17-9-21 20:45
每個人追求目標唔同,冇話人人要100分,只係講如果想做尖子,迴應樓主topic ...

科科100分是尖子,95分就不是尖子?

咁96分呢?咁膚淺?

shadeslayer 發表於 17-9-22 00:09
科科100分是尖子,95分就不是尖子?

咁96分呢?咁膚淺?
唔好意思,我講的係呈分試,95同100的分別。

b3410 發表於 17-9-22 08:38
唔好意思,我講的係呈分試,95同100的分別。

呈分試95分B2? 100分先B1?  咩學校?

就是因爲概念簡單,所以不明樓主為甚麼要用這麼多誇張的例子去證明。

樓主都是出於好心啫。又唔係講補習,講補習可能有利益衝突。

我三個孩子都讀傳統學校,英文很好。讀傳統學校,當然做過唔少練習。但你話有咩最重要,當然是閱讀。

shadeslayer 發表於 17-9-22 09:30
呈分試95分B2? 100分先B1?  咩學校?
講“英文遠勝top1%尖子”。band 1 範圍廣好多 。
> 1%   vs 33%

shadeslayer 發表於 17-9-22 00:07
95分已是5**,A*,7分。全部最高等的成績。100要用多可能兩倍時間溫書。又是5**,A*,7分。95分入牛津,10 ...
當然95分已經係極好了, 不過, 我校(仲要係二線喎)級一如果測考攞95分, 係會俾阿媽鬧的(拿, 我無證實, 係個女仔自己講的), 佢阿媽要求佢最少96分或以上。而位級一, 又剛好係最好既1%(因為全級約100人)。所以, 要做到最好既1%, 當然要付出代價, 包括小朋友同阿媽。但我知道呢個代價我付唔起, 所以, 我都無咁既要求。
‹ 上一主題|下一主題