用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 文法雜談2:如何訓練一個平凡孩子英文遠勝top 1%的尖 子 ...
樓主: eviepa
go

文法雜談2:如何訓練一個平凡孩子英文遠勝top 1%的尖 子   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 17-9-19 12:29
吓? 出咗91層拿? 書展得7X層。本書係好有趣, D畫又得意。
yes, could try book depository website, just buy one.

https://www.bookdepository.com/The-91-Storey-Treehouse-Andy-Griffiths/9781509839162?ref=grid-view

IloveJJ 發表於 17-9-20 10:55
我見圖書館有

thx, check左圖書館了,只得一兩本有cd,望過淘寶,early reader無audio, 得chapter book有,但太長仔仔未睇到

回覆樓主:

可能大家想多了。樓主想講的,是本地一般語境的學生,課外多看書好過多做文法練習。如果以中長線能力來考慮,趣味性等等來考慮的話。

只是咁簡單的一個概念。

shadeslayer 發表於 17-9-20 21:09
可能大家想多了。樓主想講的,是本地一般語境的學生,課外多看書好過多做文法練習。如果以中長線能力來考慮 ...
就是因爲概念簡單,所以不明樓主為甚麼要用這麼多誇張的例子去證明。

NCSC9 發表於 17-9-20 22:00
就是因爲概念簡單,所以不明樓主為甚麼要用這麼多誇張的例子去證明。

因為文法練習,仍然是主流。做完補充練習,有時間才看書,才看Ytube,仍然是主流。看看Ek/FB 乜乜班物物班成行成市,換卷成行成市,書展好賣的書類別,便知了。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

這些例子,不但誇張,而且矛盾... 總要提到自己是top幾%,是天生的,但又是二流水平... 自小博覽群書,但高中時卻連初小水平的文法也搞不通;女兒資質平庸,但憑著每天30分鐘的大量閲讀,終在dse視藝科拿5星星,其他科目345,中作超強,英作稍弱,但卻被用作訓練英語尖子的例子...沒有回應網友關於英語聽講的提問,可能是因為女兒未能靠大量閱讀改善聽講能力...

我等市井,文化低,理解差,追看樓主文章數載,仍搞不清樓主的例子和立論有何直接關係,卻感覺到一點點自卑與自大之間的自我陶醉。

對現今的家長而言,根本不再須要提倡閱讀的好處了。"Are you know?" 這些例子也不會引起他們的共鳴,反而講下"I have done it yesterday"這類香港學生常犯的錯會更好。

恕我冒犯。

NCSC9 發表於 17-9-20 23:16
這些例子,不但誇張,而且矛盾... 總要提到自己是top幾%,是天生的,但又是二流水平... 自小博覽群書,但 ...

I have done it yesterday

Xxxxx

其一 Tense 問題而已。無衝突的,可講大方向,又可講個別問題。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 17-9-20 23:26
I have done it yesterday

Xxxxx
真不是現今所有家長都會閱讀先行。我以前也以為是, 但原來......
級一果位:多多練習+多多閱讀
級二果位:多多練習+一般閱讀
級N果位(我阿大):試前練習+多多閱讀
級尾N果位(我阿細):唔做練習+一般閱讀

以上既例子, 咁你想唔多多練習都難啦, 係咪? 練習作業點都平過買書。屋企果三隻好似「食」書咁, 消化得好快。

回覆樓主:

真有成功例子,朋友是老師,佢第一個教出來超叻,自己請教佢方法是閱讀起,佢第二個孩子就不聽佢支笛,但自己用不著,估要有很多因素吓才成功。。

little_yolky 發表於 17-9-21 10:30
真不是現今所有家長都會閱讀先行。我以前也以為是, 但原來......
級二果位: ...
我女無多多練习……

little_yolky    發表於 17-9-21 12:16

little_yolky 發表於 17-9-21 10:30
係咪漏左...課堂專注度 ~~~

little_yolky    發表於 17-9-21 12:18

醒目開學勳章

我哋級一嗰個係多多閱讀+適量溫書但無乜練習,真係羨煞旁人

little_yolky    發表於 17-9-21 12:18

IloveJJ 發表於 17-9-21 11:09
其實還有一種,是天資聰穎的,只要上堂留心,功課做足,只有少量練習和閱讀,已足夠應付,可以名列前茅。
...
當人哋都係天資聰穎, 你乜都唔做, 咪永遠考唔到第一囉。

IloveJJ 發表於 17-9-21 11:09
其實還有一種,是天資聰穎的,只要上堂留心,功課做足,只有少量練習和閱讀,已足夠應付,可以名列前茅。
...
你講得好中,我囡係上堂留心+功課做足+試前做返校內練習+多多閱讀,可惜唔係天資聰穎,從二年級起考十名以內。我常常提佢上堂要留心,不過我擔心人越大越多嘢諗,唔知仲會唔會咁專心上堂 :(

IloveJJ 發表於 17-9-21 12:31
我從來無將考第一,放响目標。其實考第一,除咗可以攞SPCC既校長推薦,仲有咩目的?

Btw,我明明係話做少少 ...
除咗可以攞SPCC既校長推薦,仲有咩目的? ====> 自我追求。
‹ 上一主題|下一主題