用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 文法雜談2:如何訓練一個平凡孩子英文遠勝top 1%的尖 子 ...
樓主: eviepa
go

文法雜談2:如何訓練一個平凡孩子英文遠勝top 1%的尖 子  

1998Ruby1998 發表於 17-9-18 23:59
回覆 MrBeast 的帖子

等我醞釀多陣,遲下出個全面學英文嘅 post

快D出啦!唔想等到我仔小學畢業都未等到!雖然我仔在我裙拉褲甩咁嘅協助下,上年英文都總算全班最高分,同埋今年做了英文科科長,但我都仲有好多野想學,怕好快我唔識點去教啦!

wan_sosin 發表於 17-9-19 01:03
快D出啦!唔想等到我仔小學畢業都未等到!雖然我仔在我裙拉褲甩咁嘅協助下,上年英文都總算全班最高分,同 ...

我都好想聽有經驗嘅家長分享呀,好心急

1998Ruby1998 發表於 17-9-18 23:59
回覆 MrBeast 的帖子

等我醞釀多陣,遲下出個全面學英文嘅 post
但你之前話你做嘢好慢喎, 唔該快D啦。

其實我唔需要阿女校內考試高分, 我只希望佢可以寫得一手好文章而已。我太貪心了。

回覆樓主:

閱讀好處是肯定,但如以此為提高英文科成績的唯一/主要手段可能如守株待兔,有期待的家長会失望,聽看讀寫如樓上陳sir 等言,無一不可,另加上上心及考試技巧,語文科此些應用為主的科目才能强. 听寫讀閱比重同先后又因人及目標而異

回覆 little_yolky 的帖子

你講好多層樓的treehouse?果套書,除了新出的91層,我全部睇晒,好好笑的書。雖然佢圖多字唔夠多(都唔少),但真係創意無限,好有幽默感。睇書唔係一定要睇經典先學到嘢ga。

Jane1983 發表於 17-9-19 11:21

你講好多層樓的treehouse?果套書,除了新出的91層,我全部睇晒,好好笑的書。 ...

想請問13-、26-、39⋯⋯層樹屋有沒有關連?使唔使由13-開始睇起?(emoji)

Jane1983 發表於 17-9-19 11:21

你講好多層樓的treehouse?果套書,除了新出的91層,我全部睇晒,好好笑的書。 ...
吓? 出咗91層拿? 書展得7X層。本書係好有趣, D畫又得意。

回覆 siubobo1507 的帖子

少少關係,但我唔係順序睇,一樣好睇。

出咗啦。雖然有時有d對白比較粗魯,但佢講果d英文係現時代會講的英文,如果小朋友平日少練oral eng,係好ga。例如薯片唔脆點講,係地道ga。

Jane1983 發表於 17-9-19 12:47

出咗啦。雖然有時有d對白比較粗魯,但佢講果d英文係現時代會講的英文,如果小朋 ...
粗魯嗎?.......可能兩個主角都係男仔既關係?............我阿女用中文鬧我都用四字詞架, 粗魯唔係咁好..............

Jane1983    發表於 17-9-19 14:03

慢已經係過去,依家快左好多。等我安頓行李就會快馬加鞭寫。

Jane1983 發表於 17-9-19 12:47

出咗啦。雖然有時有d對白比較粗魯,但佢講果d英文係現時代會講的英文,如果小朋 ...

係!

阿仔都試過講一兩句英文,我唔係大明,問佢乜意思,佢話係咁咁咁... ,佢話睇Storey Treehouse學的。

Jane1983    發表於 17-9-19 14:01

同考higher level 的學生作為尖子的對比,意義不大。

wan_sosin 發表於 17-9-19 01:03
快D出啦!唔想等到我仔小學畢業都未等到!雖然我仔在我裙拉褲甩咁嘅協助下,上年英文都總算全班最高分,同 ...

全班最高分《=好叻喎!有咩心得分享下

回覆樓主

想請教下有咩書好似瘋狂書屋多圖少字架?

開始欣賞樓主,但唔係佢強調閱讀既方法,更唔係佢高舉英文既態度....

而係佢鍥而不捨既精神,淨呢種態度,足以令佢講既內容無關重要。

poonseelai    發表於 17-9-20 09:54
小時了了    發表於 17-9-20 08:42

hippoo 發表於 17-9-19 22:10
全班最高分《=好叻喎!有咩心得分享下

我唔敢班門弄斧,呢度大把高人,我呢D人係度回都驚驚哋比人話我無資格,好驚驚!

Vanadium 發表於 17-9-19 22:24
開始欣賞樓主,但唔係佢強調閱讀既方法,更唔係佢高舉英文既態度....

而係佢鍥而不捨既精神,淨呢種態度, ...

同意,尤其是樓主對例證的獨特立場與堅持,可見樓主EQ極高。

小時了了    發表於 17-9-20 08:43

回覆樓主:

horrid henry(early reader)有無audio?