用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 荃灣及葵青中學
樓主: wongty912
go

荃灣及葵青中學

我有買練習,但感覺除了假期外,平日根本無時間做,假期要做齊中英数練習加溫習好像是沒什麽可能

wongty912 發表於 17-9-19 21:54
我有買練習,但感覺除了假期外,平日根本無時間做,假期要做齊中英数練習加溫習好像是沒什麽可能 ...

功課忙嗎?以前我會叫佢得閒做一頁咁,英文我女可以一日做曬成本 comprehension添。

其實果時我主力溫常識,佢比較弱常識, 猛車邊有A,中文就永遠得B,谷唔到…

熊大 發表於 17-9-19 22:08
功課忙嗎?以前我會叫佢得閒做一頁咁,英文我女可以一日做曬成本 comprehension添。

其實果時我主力溫常 ...

咁你呀女英文應該好好,拉返好多分

我主力做數,因數差,每日做一至兩頁,中,英要等假期才得閒做一至兩頁,做太多好似好辛苦,星期日就做兩個鐘左右數,常識無特別做,只係溫熟D書內容都0K

wongty912 發表於 17-9-19 22:22
我主力做數,因數差,每日做一至兩頁,中,英要等假期才得閒做一至兩頁,做太多好似好辛苦,星期日就做兩個 ...

常識坊間都冇乜作業,我哋都係叫佢默熟啲字。

小六d數都難,我女預d時間好"炆",主力計多d,計快d!

oiyau2005 發表於 17-9-19 22:18
咁你呀女英文應該好好,拉返好多分

中學又另一回事呢

熊大 發表於 17-9-19 22:33
中學又另一回事呢

但我女英文就有排搞

回覆樓主:

係啊,仲有都唔好忽視音樂,我女音樂唔得

我仔才剛開始學小堤琴,音樂都無咩特別專長,但就有玩開學校合唱團,領唱小組等課外活動,唔知有無幫助

wongty912 發表於 17-9-19 22:55
我仔才剛開始學小堤琴,音樂都無咩特別專長,但就有玩開學校合唱團,領唱小組等課外活動,唔知有無幫助 ...

我仔一路都無學過任何樂器,只係平時學校上堂學下,我見佢都有80-90頭,呈分有A。

我諗如果唔係想考啲對音樂有特別要求的學校,又唔係為興趣發展,就無謂整多樣。平時留心同多加操練都應該夠做。

回覆 wongty912 的帖子

我地學校比音樂分數好鬆架, 放心, 我女五音不全都有A

妹妹頭 發表於 17-9-20 08:20
回覆 wongty912 的帖子

我地學校比音樂分數好鬆架, 放心, 我女五音不全都有A

我女都5音不全,好彩有時考吹笛

回覆 oiyau2005 的帖子

今次呈二考唱歌, 我同阿女講, 死得

妹妹頭 發表於 17-9-20 08:41

今次呈二考唱歌, 我同阿女講, 死得

如果認真唱,就是五音不全,應該都會合格

合格 = D, 我唔想要D, 至少都有B啦

妹妹頭 發表於 17-9-20 09:16

合格 = D, 我唔想要D, 至少都有B啦
D唔合格, C先合格. 我女唱得好差, 都有A/B, 學校唔會咁衰比D

我地55-64.5係D

咁如果60分, 都係D, 我諗老師呈分唔會咁衰卦, 唔A都比番個B啦

oiyau2005 發表於 17-9-20 08:40
我女都5音不全,好彩有時考吹笛

我間考樂理呢,得B咋

妹妹頭 發表於 17-9-20 10:49

我地55-64.5係D

首先呈分係用分數, 即係全港次弟係用分排名, 只係自行會睇到grading. 不過我諗如果其他科考得好, 中學唔會理個音樂體育囉.

熊大 發表於 17-9-20 10:54
我間考樂理呢,得B咋

呀女都有考樂理, 同埋吹笛. 唱歌