用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 政府遺傳科
go

政府遺傳科 [複製鏈接]

我仔確診時,我要求轉介遺傳科。當時覺得好希望知道是否遺傳問題,細 BB 有沒有遺傳了自閉症。
現在預約到期了。想問問有冇人去過遺傳科? 去到會做甚麼?抽血? 我帶阿仔去還是帶埋細 BB 去? 老實講,如果去咗都作用不大,我打算不去了。請各位指教!
   0    0    0    0

lobb2015 發表於 17-9-16 23:39
我仔確診時,我要求轉介遺傳科。當時覺得好希望知道是否遺傳問題,細 BB 有沒有遺傳了自閉症。
現在預約到 ...

轉介信是寫你大仔的名, 是嗎?如果係帶你大仔去, 第一次見應該只係面診, 如果真係抽血都要下一次。

KCHK 發表於 17-9-17 11:35
轉介信是寫你大仔的名, 是嗎?如果係帶你大仔去, 第一次見應該只係面診, 如果真係抽血都要下一次。
...

轉介信係大仔名出的

回覆樓主

視乎醫院會同你驗咩野, 因為驗DNA 都幾貴, 私人去驗可能要4萬以上(仲睇你驗咩野), 你都要去一再次聽下醫生點講

回覆樓主:

會問一D屋企背景,之後抽囝囝血先化驗,再等一年後返去睇報告,如果想再生B B,可以同醫生講,可以快D睇報告,如果响囝囝度發現問題,會再抽父母血去驗,睇下邊度有遺傳機因。

回覆樓主:

我唔打算再生了。當日要求見遺傳科只是因為想知細 BB 有冇事。宜家我就想唔去睇住。因為覺得都醫唔到咁驗嚟都冇用(係咪呢?)。同埋,如果唔去,阿仔在政府醫院就沒有紀錄了。

lobb2015 發表於 17-9-16 23:39
現在預約到 ...

我第一次去果陣有帶埋阿仔,要影佢一張相同抽佢的血化驗是否有遺傳自閉症的基因,我問定醫生第二次只是睇報告,是否不用帶阿仔,醫生都話唔駛,結果我一個人去睇報告,報告話佢的血沒有遺傳自閉症基因。跟住就唔駛約期返嚟。

ipcs 發表於 17-9-22 11:34
我第一次去果陣有帶埋阿仔,要影佢一張相同抽佢的血化驗是否有遺傳自閉症的基因,我問定醫生第二次只是睇 ...

明白晒。唔該。

回覆樓主

驗DNA檢測自閉應該只能檢測出fragile X 吧。輕微自閉實驗不出來的。

回覆樓主

今日我都帶小朋友去睇遺傳科,由兒科醫生轉介的,仔仔本身有發展遲緩同埋懷疑自閉症譜系。今日醫生幫仔仔抽咗血同埋安排影咗相,七月初會見報告。
好緊張唔知會驗到乜嘢結果。
‹ 上一主題|下一主題