用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 留學年紀
go

留學年紀 [複製鏈接]

打算俾仔仔中三到英國留學,但又怕種族歧視,俾白人欺負。請問你們小朋友有冇這個經驗?
   0    0    0    0

邊度都有歧視,就連我地自己香港人圍內都有歧視。

其實大部份白人對亞洲人都 OK,目前睇 EK 分享,都係班非洲同東歐學生最麻煩,咪搵同校 Sixth Form 香港人幫拖,認識多 d 白人做朋友。中三,應該自己有方法去面對/處理,唔需要太擔心。

(衰 d 講句,白人依家歧視穆斯林人多過亞洲人。)

醒目開學勳章

回覆樓主:

香港人欺負香港人更可怕

chowyikwan 發表於 17-9-15 21:17
打算俾仔仔中三到英國留學,但又怕種族歧視,俾白人欺負。請問你們小朋友有冇這個經驗?
...

你太過慮喇!歧視只係極少數人會咁做,去到要開放自己,要主動融入當地文化,唔好好似某大國既國民咁,要全世界遷就佢地。只要做好自己本份,識多啲朋友,唔好斤斤計較,又點會咁易俾人歧視呢?

chowyikwan 發表於 17-9-15 21:17
...

個人認為去外國的子女們最主要有獨立自主為大前題, 當然外面遇到的事情, 家長們只可預先教導和講解, 怎樣事情作出怎様應變, 做人往往是經一試, 長一智的, 這才可累積人生的經驗!
‹ 上一主題|下一主題