用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 崇真小學暨幼稚園(幼稚園部) 聽完簡介會感覺好商業
go

聽完簡介會感覺好商業 [複製鏈接]

唔知大家有無同感?成個簡介會都令人有呢個感覺

成日強調有幾多興趣班,講到好似常規課程其實無乜用要依靠額外比錢參加興趣班咁, 還是學校淨係習中資源去辦興趣班搵真銀?  

有無用家分享下?
   0    0    0    0

我都聽過唔少人有你呢個感覺,而我就覺得係假慈善真掠水囉!一日到黑叫家長「被自願」捐款和捐贈物品…….

自開學以來,唔計那很長很長的家長義工項目表令一些在職家長感到很有壓力外,淨係關於捐呢樣捐個樣的通告真是一浪接一浪, For examples….每年開放日要家長捐禮物捐圖書比學校派給參觀者,之後又買左一堆獎券,聖誕又要自己比錢比學校買禮物送比自己小朋友做聖誕禮物,然後捐$100買左個聲稱價值超過$100的福袋,打開竟是一堆無用吊飾加1舊切圖2個發泡膠飛機,當然份份未必相同,結果好多家長都對各自收到的福袋O晒咀(><)  然後年年都攪甚麼民族服日, 攪完叫你捐民族服用來籌款, 除了民族服,同樣叫你捐校服用來籌款……有些家長覺得咁多呢啲好煩……

當然你係可以全部回覆唔做任何義工,唔捐任何物品,唔捐任何錢,唔支持任何說是籌款的活動……. 你唔怕學校會”唔高興你”的話….. 無人會說明強逼你一定要支持的;  不過家長好多都是「被自願」…….well 我只是想說這些捐乜捐物真是一浪接一浪, 目不暇給咁羅, 哈!

沈帥青:學校募捐 家長「被自願」埋單?
https://topick.hket.com/article/ ... %EF%BC%9F?mtc=10012

另外,常規課程太淺,但大家唔好誤信參加學內興趣班可以有幫助,教得唔好淨系話自己興趣班收費「平」有鬼用咩?!   分享下我都為我小朋友試左好多TT不同的校內興趣班玩下, 包括English Playgroup, English Phonics, English Cooking Class, English Drama,  Lego Class, 大腦潛能班, ……etc…,嗯….. 全部都不太有用…..與期望有很太落差!

English Playgroup and Phonics both 教得好亂,完全無用,有用家講過phonics有幾差啦,自己爬文吧

Lego Class仲激氣!上左幾個月,問小朋友玩咩先知係全班一齊砌一件野,然後來來去去都係果幾盒Lego,隔兩三堂又重複砌同一盒Lego,好揾笨,我立即停上,寧願將上堂D錢去買不同Lego自己在家砌得益更多!

English Drama - 阿仔話堂堂睇電視多

English Cooking教整下簡單餅干之類,我拎住上課派的英文食譜問阿仔,但發現佢係完全唔識,佢話主要整食物無教啲英文

大腦潛能班最廢,原來只是教下大小,顏色,排序等,呢啲我仔一早都識啦,完全係被個課程名騙了

結論係不夠社區中心的興趣班「平」,但又唔覺對學術有乜幫助!

emalanlan 發表於 17-9-22 13:27
另外,常規課程太淺,但大家唔好誤信參加學內興趣班可以有幫助,教得唔好淨系話自己興趣班收費「平」有鬼用 ...
快D轉校, 我驚你就快痴線~~

我小朋友讀ACK, 但今年interview已經有以下offer及second interview:
Offer:
真道
音小

2nd In:
DB
Ying Wah
王錦輝
cky

而且我個小朋友沒上面試班, 只學畫畫游水, 仲有上你口中說的祟真垃圾興趣班.......

所以我先建議你快D退學, 留係祟真對你太危險啦~~~

littlebee_sarah 發表於 17-10-31 10:51
快D轉校, 我驚你就快痴線~~

我小朋友讀ACK, 但今年interview已經有以下offer及second interview:

建議你去驗下眼睛, 我都好驚你眼睛可能疑似生病
我講“與期望有落差” 及“浪費時間” , 我成段文都無出現提乜野垃圾,   因為我好注重“身教” 從來唔會鬧人“痴線” 同 “垃圾”,  因為....... 呢D字眼, 我系唔想任何小朋友聽到有様學樣

至於我小朋轉校與不轉校唔需要你去“驚”亦唔知點解唔系投訴緊你你會驚成甘, 千其唔好驚到唔敢返學啊, 放心, 我系斯文人就算在校內相遇都唔會話你痴線, 恭喜你小朋友已經有你認為好的 offer, 已經好多人知, 無需再四處貼, 真心恭喜你!

mandy2020 發表於 17-9-15 12:59
唔知大家有無同感?成個簡介會都令人有呢個感覺

成日強調有幾多興趣班,講到好似常規課程其實無乜用要依靠 ...

興趣班係畀小朋友培養興趣及做各種嘗試嘅,大約70蚊一堂,比外面便宜好多。也有英文班同拼音班。其實學校係咁考慮嘅,主流部每月只係幾百蚊學費但一分錢一分貨,英文時間相對就短,如果家長覺得小朋友英文時間唔夠,每月花多千黎蚊,每週就可以多3個小時英文學習時間,其實都好抵。我小朋友讀國際部,每日有2小時英文時間,我覺得足夠就冇幫佢報學術類興趣班,而是畀佢玩下魔術,科學實驗,電子琴,劍擊等,相較響外面四周圍搵各種興趣班既省心又慳錢。就算到暑假,我都有幫囝囝報暑期班,按每週為一組,可以自由選擇各種課程組合,學術,興趣都有,每日返學校3個鐘,有校車接送,孩子玩得開心,大人亦省心。我覺得比外面補習中心辦嘅各種暑期班好太多,我朋友囡囡唔係崇幼學生,暑期都有報崇幼暑期班同我囝囝一起返學。以上係我嘅個人感受。

emalanlan 發表於 17-9-22 13:27
另外,常規課程太淺,但大家唔好誤信參加學內興趣班可以有幫助,教得唔好淨系話自己興趣班收費「平」有鬼用 ...

我覺得可能係學校唔啱你小朋友或者你嘅期待,所以覺得有落差。我小朋友興趣班回來,都帶畀我好多驚喜,佢k1都有上過LEGO 班,返到屋企就識自己睇住圖紙砌細顆粒lego,上完魔術班返黎變畀我睇。都係嗰句,搵一間啱自己小朋友嘅學校最重要。

W_cindy 發表於 17-11-5 19:26
興趣班係畀小朋友培養興趣及做各種嘗試嘅,大約70蚊一堂,比外面便宜好多。也有英文班同拼音班。其實學校 ...

請問暑期班有冇校車呀?非崇幼生可坐嗎?

暑期班有校車,校外生可以坐,填報名表時有校車選項。

manlyb 發表於 17-11-6 20:55
請問暑期班有冇校車呀?非崇幼生可坐嗎?

報名暑期班都可以選擇搭校車

回覆樓主

學校網頁有上期暑期班相片,有興趣可以去睇下課程大致內容同上堂情況
‹ 上一主題|下一主題