用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 點解sixth form entry age requirement 會有分別? ...
go

點解sixth form entry age requirement 會有分別? [複製鏈接]

請教各位前輩:
UK boarding school 有些入學16+ 要足夠16歲(第一種)
有D ( e.g.. sevenoaks) 可接受15.5 歲。孩子如果是9/10/11月出世,那麼讀完香港的中四課程,是否只可apply 後者?謝謝

其實這是學校自己的要求?不知有沒有孩子是細B也能入第一種學校呢?
   2    0    0    0

回覆樓主:

Sevenoaks  school行IB,IB有年齡歧視不超過19歲。。學費貴及校風嚴。。2014年一次將40名學生停學。。

brother4 發表於 17-9-15 11:17
Sevenoaks  school行IB,IB有年齡歧視不超過19歲。。學費貴及校風嚴。。2014年一次將40名學生停學。。
...

多謝4阿哥。我也有看這則新聞。
只是頗多的boarding school 也將31/8 定為界線,不足16 歲好像不能入學,與香港極為不同。想藉此平台問吓有冇學生吾夠秤都俾入

回覆樓主:

IB公開試每年5月和11月全球舉辧,如考11月就夠歲數

woyj 發表於 17-9-15 10:34
請教各位前輩:
UK boarding school 有些入學16+ 要足夠16歲(第一種)
有D ( e.g.. sevenoaks) 可接受15.5 歲 ...
我試過申請過1間, 但佢話我囡囡超齡.

出生日期 : 1/2001 (申請入讀 明年Y12)

所以大家要留意時間啦!

其實係一家四口子

brother4 發表於 17-9-15 11:17
...

咁大鑊?乜事?

woyj 發表於 17-9-15 11:31
多謝4阿哥。我也有看這則新聞。
只是頗多的boarding school 也將31/8 定為界線,不足16 歲好像不能入學, ...

阿仔話之前間學校
中五同班同學有個鬼味14歲幾
今年中六,到今日都未夠16歲。

我估有計傾 :

醒目開學勳章

woyj 發表於 17-9-15 10:34
請教各位前輩:
有D ( e.g.. sevenoaks) 可接受15.5 歲 ...

雖然學校網頁有要求, 但好多時寫明有例外, 直接發電鄱給學校問清楚, 不用估

就算boarding school 收了,到入U都有限制,UCAS 選Surrey U, 因9月入學未足18歲,學校已叫如要apply 都要遲一年入讀。現大學就Year 1 期間要有18歲。開學時有老師專登找他,話全校只有他一個未足18歲,宿舍有限制給他。

noel2010 發表於 17-9-15 13:56
就算boarding school 收了,到入U都有限制,UCAS 選Surrey U, 因9月入學未足18歲,學校已叫如要apply 都要 ...

咁好大劑。我侄女是同年10月出生,見到頗多boarding school 寫明要夠16, 又冇話有exceptional case .

成日聽人話有D資優生跳班,咁這些u 咪吾使讀?

db7mu23 發表於 17-9-15 12:55
阿仔話之前間學校
中五同班同學有個鬼味14歲幾
今年中六,到今日都未夠16歲。

可以告知是那間?

woyj 發表於 17-9-15 14:10
可以告知是那間?

PM !

一家三口 發表於 17-9-15 12:01

我嘅情況同你完全-模-樣

亮燈 發表於 17-9-15 12:13
咁大鑊?乜事?

好似學校旅行,學生飲酒有關

一家三口 發表於 17-9-15 12:01

我也太了解……
係咪應該咁計:
UK 大部份地區(除北部) boarding school 最後2.年叫y12 and y13.
將出生年, 2001 加1 6即2017 入學。所以1 年前報名,即是2016 要報。有D學校仲要求幾年前報添……

TingTing 發表於 17-9-15 14:39
我嘅情況同你完全-模-樣

可否告知是那一間?
其實係一家四口子

brother4 發表於 17-9-15 15:45
好似學校旅行,學生飲酒有關

哦!唔怪得喇!

一家三口 發表於 17-9-15 15:56
可否告知是那一間?
pls check pm.... 你呢????

woyj 發表於 17-9-15 14:07
咁好大劑。我侄女是同年10月出生,見到頗多boarding school 寫明要夠16, 又冇話有exceptional case .

...

我囡12月生日的,佢入讀lower six 時都未夠16歲,
到依家升大學都未夠18歲都冇問題,只係會派專比 under 18嘅宿舍比你,因為保安同保險係有分別的(同埋under 18 大學都會比宿舍你先)

其實只要有心儀嘅學校,send email 問問,或經agent 查詢,好多學校都收的。

細囡11月出世,我特登去一個升學展直接問學校代表,幾間都答我入sixth form冇問題,不過讀E好似規定入U時要足18歲。
‹ 上一主題|下一主題