用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 旅港開平商會學校 叩門成功的建議⋯⋯
go

叩門成功的建議⋯⋯ [複製鏈接]

龍女準備自行心儀旅小,因為只有15分擔心統一都無緣,有用家建議提早作準備,有以往叩門成功的家長比點意見嗎?小朋友需要特意去考個證書之類嗎?因為好擔心派唔到,所以麻煩大家比俾點建議
   8    0    0    0

Jennypp 發表於 17-9-15 10:09
龍女準備自行心儀旅小,因為只有15分擔心統一都無緣,有用家建議提早作準備,有以往叩門成功的家長比點意見 ...

我正想問同樣問題,小孩要報小一面試班嗎?

回覆 Lingyau1221 的帖子

你講既面試班係私立或直資嗎?

Jennypp 發表於 17-9-15 15:08
回覆 Lingyau1221 的帖子

你講既面試班係私立或直資嗎?

面試班也只有私立直資吧

龍女準備自行心儀旅小,因為只有15分擔心統一都無緣,有用家建議提早作準備,有以往叩門成功的家長比點意見 ...

叩門試內容,根據已入小一家長分享:

非111(40網)或非110(跨區)卷深些。

如111(本區)或110(跨區),份卷一樣同淺好多,詳情簡介會問學校(好似寫中丶英文名,26個字母,簡單數學等。)

其他如000或100,010,011或001,筆試應該係3頁,中,英,數各1頁,內容就唔太清楚,但2nd in既時候,校長有比家長望下份試卷,只睇到數學果part,上半部係幾題文字題,下半部係幾題直式加數。

2nd in就其實成個過程都係15分鐘內既事,先有個女既老師唔知係主任定副校帶左個小朋友入房,之後5分鐘左右個小朋友就行出嚟帶家長入間房,入到去見到校長同2個女嘅老師(可能係副校),3個坐係到。咁校長就同家長講,會跟據筆試既成績排,而小孩過關,但會臨場考下細路中英數(面試時),之後就收咗,俾個學位家長,其實冇問家長嘢。家長問考生:考咩?佢話係加數,同串英文字等。

回覆 小華媽媽 的帖子

來年競爭大,似乎中丶英多閱讀,英文可學拼音eg RWI phonics/ Jolly phonics, 上下Net teacher oral lesson,  與孩子多溝通比讀面試班更好! 中文認字可看青田書局:我自己會讀,還有基礎漢字500。英文就看Oxford Reading Tree, 數學就做培生的操作式學前數學(網上訂,不用買教具)。雖然現在好多小孩有starters, movers等證書,普通話證書等,其實證書應該作用不大,但以上建議對考旅小好有幫助,因基礎好,但要每天堅持看一本中文書及一本英文書,最好叫小孩朗讀,已入讀旅小的過來人分享的!她小孩讀得輕鬆,因中丶英、數有一定的基礎,孩子自K1起天天閱讀,不過她讀比較谷的大機構學券幼稚園(K1已寫字,K3已一week默中文一week默英文了,k3已教小一內容,中文會作句,數學有文字題同有教加減貨幣等)。

回覆 小華媽媽 的帖子

多謝你的寶貴意見,希望囡囡一切順利啦

小華媽媽 發表於 17-9-16 08:42
回覆 小華媽媽 的帖子

來年競爭大,似乎中丶英多閱讀,英文可學拼音eg RWI phonics/ Jolly phonics, 上下N ...
哇,家長好犀利啊,個小朋友教到甘高水平!我女跑馬都追唔上,只係學公文式,睇個女既進度落後好遠,好慘

回覆 Jennypp 的帖子

人地話千萬不要重英輕中,要中英都著重,家長說旅小的測考中文閱讀卷算中上程度,但作文卷比較深,作文有一定要求,小二學生作文都可以在堂上作到成二百字,作文老師教,從來不用拿回家做。如果只谷英文,小一時中文科會追得辛苦,中文差,連常識和數學也會差。旅小英文程度聽說也不淺,學校除課本外,好多自編教材練習,而且學校有兩個英文Net teachers, 普通官津只一個。

Jennypp 發表於 17-9-16 09:28
哇,家長好犀利啊,個小朋友教到甘高水平!我女跑馬都追唔上,只係學公文式,睇個女既進度落後好遠,好慘 ...

我覺得宜家從閱讀做起,絕對趕得切。

知唔知叩門試那部份是面試?認字?其他寫名,英文大小階、串字、計加減數也是筆試?

Lingyau1221 發表於 17-9-27 22:45
知唔知叩門試那部份是面試?認字?其他寫名,英文大小階、串字、計加減數也是筆試?
...

有認字,有做卷,如果校長見你,可能考小朋友果part做得不錯,如果不見你應該冇機會。以上是朋友早兩年的經驗之談,不知道有沒有變。

88881111 發表於 17-9-27 23:26
有認字,有做卷,如果校長見你,可能考小朋友果part做得不錯,如果不見你應該冇機會。以上是朋友早兩年的 ...

你意思只有校長見小朋友部分是面試?會問什麼?

有認字,有做卷,如果校長見你,可能考小朋友果part做得不錯,如果不見你應該冇機會。以上是朋友早兩年的 ...

認字是口頭作答?

唔係成份卷也是考小朋友?什麼「考小朋友果part」?

Lingyau1221 發表於 17-9-28 07:49
你意思只有校長見小朋友部分是面試?會問什麼?

考小朋友,如果ok,就會見下家長問兩句

88881111 發表於 17-9-28 09:20
考小朋友,如果ok,就會見下家長問兩句

校長考小朋友認字?

回覆樓主

見家長

88881111 發表於 17-9-28 11:41
見家長

小朋友沒有面試部分?全部筆試?

回覆樓主

筆試試通過咪同家長一起見校長。其實有咩問題?筆試都有得操,面試緊張或者唔合眼緣仲蔽啦!而且已經講左考的內容,唔pass心甘吧!
‹ 上一主題|下一主題