用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 政府兒童精神科
go

政府兒童精神科

請問各位, 見政府精神科時. 醫生是否只同家長傾計, 個細路便在後面自己玩. 一路傾一路觀察個細路.

回覆 taboba 的帖子

上個月我見精神科,情況同你說的大致一樣

taboba 發表於 17-9-15 09:56
請問各位, 見政府精神科時. 醫生是否只同家長傾計, 個細路便在後面自己玩. 一路傾一路觀察個細路.
...

係!

lawwct 發表於 17-9-16 16:34

上個月我見精神科,情況同你說的大致一樣

但會唔會好似施下馬威咁,勁鬧個細路? 係個仔冇坐定玩,冇問佢攪其他嘢。咁就被鬧到爆喊。去得果道d細路都有問題啦,點解冇預告便開口鬧。又兇佢話留佢在醫院,攪到佢收咗聲又喊過。其實佢係咪有咩治療目的要咁做? 唔係點解作為一個精神科醫生點會咁做呢? 最後個仔情緒平靜後便去玩lego,直至傾完。走時仲有同醫生拜拜。

乜精神科醫生就可以破口大罵?為甚麼要罵個小朋友,佢地罵得聽,我地唔洗咁慘,無計可施!我明天帶個仔去見精神科,第一次見,佢話叫我預兩至三個鐘!等我見完又share下比大家知。
另外,點解只係同家長傾計?無野問個小朋友?只係observe?其實我半年前帶過小朋友見私家兒童精神科醫生,醫生問完家長情況,有乜問題之後就單獨同小朋友傾計。最後醫生叫我唔洗再去,佢話覺得佢無乜大問號,A仔特徵唔係好明顯,有都係好mild,可要擔心佢知力問題多啲,似係平均線下,未到80。但小朋友未到6歲,都未可以check IQ同讀寫住。真係好擔心,黎緊點升小一。

其實IQ是次要,情緒心理方面就要從小孩仲未覺得佢自己與其他人不同前,好好管理。最緊要願耹聽佢。否則,到了青春期小孩自尊心受損,不願與人接觸,最後還是做隱閉青年。我仔也是自閉mild,從小便到政府早期做訓練,小學到政府看精神科及心理科,到現在十六歲了,醫生覺得他各方面尢其情緒和人際關係都可以自己處理到,現在不用覆診了。回想起來見心理學家並非輔導亞仔,反而係心理學家教我點樣和亞仔相處,令他覺得雖然在外面發生一D唔開心事,返到屋企還有人支持佢。最緊要找間仔女合適的學校。

回覆樓主:

小朋友細既,精神科醫生應該只係同家長傾,同觀察小朋友,另外會有表格,要求家長拎去學校俾老師填。
阿仔5歲睇呢位精神科醫生,由要3個月見一次,到家下醫生話一年先會見佢一次。暑假時,已經唔係同我傾,係要阿仔坐埋去,同佢傾…問佢學校生活過得如何…
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

chowqv 發表於 17-9-28 10:07
小朋友細既,精神科醫生應該只係同家長傾,同觀察小朋友,另外會有表格,要求家長拎去學校俾老師填。
阿仔5 ...
我都有張表俾學校老師填. 預約了11月返去精神科覆診和之前幾日去見姑娘. 上次初診時, 個醫生係咁話我個仔好唔掂, 一定要盡快攪攪佢. 於是, 俾咗封轉介信去見姑娘. 但佢又冇講見姑娘做咩? 請問是否係轉介比姑娘做治療呢? 好似物理治療咁?

taboba 發表於 17-9-28 15:06
我都有張表俾學校老師填. 預約了11月返去精神科覆診和之前幾日去見姑娘. 上次初診時, 個醫生係咁話我個仔好 ...

唔知醫生轉介你見咩"姑娘";各科既治療師都唔同。有職業治療,物理治療,仲有心理學定…通常都係叫"姑娘"xx Sir";所以你睇清楚,不過見咗先啦。
政府既精神科醫生,淨係"開藥"同"轉介"←←←←呢樣係阿仔睇開既精神科醫生同我講。
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉