用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 佛教志蓮小學如何? 是不是勁多特殊需要學生? ...
樓主: Centaur2018
go

佛教志蓮小學如何? 是不是勁多特殊需要學生?  

www 發表於 18-6-5 10:51
學校太離諎了!
這以是十二年前的事 !  

pumpkinfly 發表於 18-6-5 09:41
回覆 nicehome 的帖子

好多謝你的分享啊,奇蹟沒有發生,小女沒有抽中第一志願將循,派了志蓮我又重溫了你 ...
估唔到成年前的留言仲有人睇,希望多些daddy & mommy 在此分享,等其他家長選校時了解深入些。我覺得家長能够放手一下,小朋友自然有個快樂童年

nicehome 發表於 17-10-20 11:32
回覆 WinwinBB 的帖子

Sorry, 我寫得唔夠清楚。小一在頭兩次考試期不用考試,只有一兩頁紙的進展性評估, ...

樓主講得好清楚,女兒今年k3幼稚園都係活動教學,傳統學校未必岩,在小學巡禮跟志蓮老師對話中了解學校是0功課多數功課能在學校完成。老公一直想找Happy school唔希望小朋友有太多壓力。

pumpkinfly 發表於 18-6-5 09:41

好多謝你的分享啊,奇蹟沒有發生,小女沒有抽中第一志願將循,派了志蓮我又重溫了你 ...

請問小女讀志蓮如何?我女兒k3同你一樣想第一係循道,第二志蓮...感覺志蓮都唔錯

chlchm0103 發表於 18-9-17 21:59
請問小女讀志蓮如何?我女兒k3同你一樣想第一係循道,第二志蓮...感覺志蓮都唔錯
...

對志蓮學習氣氛很好, 關愛文化強, 學生純品, 老師有愛心! 校長雨中為學生撐傘成為佳話, 真正有愛心的學校. 整體學習不催谷, 重視愉快學習!  

回覆 chlchm0103 的帖子

ok喔,阿女性格內向型的,都中意番學,山竹的時侯她有點煩惱,同我講:媽咪啊,我覺得打風唔使番學幾好,但係又有少少想去學校同同學玩。中午我俾佢在學校午飯,除左有一日話唔好食(後來我地就避開呢個餐啦),其它時候她都話午飯(食素)好味.
另外我非常驚訝地發覺:老師真係對學生有比較仔細的觀察。我阿女有樣堅持頗久的愛好,老師短短時間都發現到,表揚佢做得好。所以我對學校幾滿意下。

pumpkinfly 發表於 18-9-23 23:40

ok喔,阿女性格內向型的,都中意番學,山竹的時侯她有點煩惱,同我講:媽咪啊,我 ...

咁就好喇,我女都內向慢熱,上次聽校長講教學理念,教學方式都覺得唔錯

另外我宜家都可以回复本帖主題啦,我阿女冇講話有好特別既同學。因我阿女系晚熟型的,略懵,所以我估比較特殊的同學佢會意識到,少少特殊就應該發現唔到。淨系話有一個男仔特別naughty取笑其它同學仔。

我覺得作為一線以外選擇都ok既,好希望新校長可以帶領學術搞好D,畢竟除左開心仲要升中咯

pumpkinfly 發表於 18-9-23 23:51

我覺得作為一線以外選擇都ok既,好希望新校長可以帶領學術搞好D,畢竟除左開心仲 ...

校長話小一至三係happy,不過睇過佢地觀課,校長麵有話佢地可以讓小朋友愉快學習

nicehome 發表於 17-11-20 23:17
回覆 Potato001 的帖子

放學揍仔時拍下學校一張升中派位成績banner, 但不懂怎樣post 相片,只能抄出來大家 ...
去年在96樓呻了一下,說志蓮小學太低調,又不懂宣傳,致很少人知道學校優點云云;跟着太忙,差不多有9個月無上這討論區了。最近陪小兒念《論語》,讀至「 ......不亦樂乎。人不知而不愠,不亦君子乎。 」時,突然一愕,面红耳赤,覺得自己很膚淺,在大學時熟讀的經文,此刻才有點領悟,萬世師表修養之高,普通人真的是難以望其项背!

nicehome 發表於 18-9-27 21:02
去年在96樓呻了一下,說志蓮小學太低調,又不懂宣傳,致很少人知道學校優點云云;跟着太忙,差不多有9個月 ...
志蓮小學唔係要上佛學嗎?點解會讀論語嘅呢?

ssin 發表於 18-9-30 21:45
志蓮小學唔係要上佛學嗎?點解會讀論語嘅呢?
一般人都以為志蓮小學有如基督教或天主教學校般設有宗教科,其實是没有佛學科的。至於《論語》是中文課的一些課本外教材,都只是讀少量章節;之前還讀過《大學》及《中庸》。

請問志蓮有什麼缺點呢?謝謝啊

phyphy30 發表於 19-1-25 23:51

請問志蓮有什麼缺點呢?謝謝啊
我認為志蓮小學最大缺點是校內必須吃素,所以亦没有小食部。其實我非常尊重佛教,但在將軍澳四所佛教學校中亦只有志蓮必須吃素;再者現任飯商提供的午餐很難吃,我和一些家長反映了亦不能換飯商。一般家長每天準備素菜午餐亦颇不方便。我最後選擇每日帶小兒外出午饍,但真的很令人勞累。據我所知,很多家長因此不選志蓮,我亦向校長反映此政策長遠會對收生帶來負面影响,但不得要領。

今日派位,有無人派中志蓮?知唔知今年志蓮D  方向如何?因之前無留意,今年被派中。已爬文想update 下D資料,例如NET 有2個定3個??等

派中咗,但會試叩其他

PPML 發表於 19-6-1 21:05
派中咗,但會試叩其他
都會出去試其他,但有心理準備,無的時候.間學校最新情況系点,有無宜家讀緊家長可以分享下好同壞。

3yyy 發表於 19-6-2 00:46
都會出去試其他,但有心理準備,無的時候.間學校最新情況系点,有無宜家讀緊家長可以分享下好同壞。 ...
我另外想知升中派位是否不太理想?

外界对志蓮小學存在着 不少誤解,感無奈!

最近在facebook 內的群组: 西貢將軍澳小學交流區
見到家長对志蓮小学的正面分享,
真是还志蓮小學一個公道!

有兴趣的家長可以入去睇下

https://www.facebook.com/groups/TKOprimany/permalink/2192894937424889/