用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 佛教志蓮小學如何? 是不是勁多特殊需要學生? ...
樓主: Centaur2018
go

佛教志蓮小學如何? 是不是勁多特殊需要學生?  

回覆 nicehome 的帖子

上完騎術暑期班之後點?

WINGIVAN829 發表於 17-11-8 14:05

上完騎術暑期班之後點?
     之後仍然是毫無消息,直至4年班時才收到 email 有恆常班,但是在平日下午四時幾上課,小兒放學後便要匆匆離開,馬上乘的士前往騎術學校,非常之趕。幸好志蓮小學的老師很支持,甚至會提小兒一放學便要即時拿書包走。      到現在小兒大概上了一年恆常班。如無意外都會繼續學下去。

nicehome 發表於 17-11-8 11:00
回覆 WINGIVAN829 的帖子

其實無學咁耐,當年貪得意入 form 報名,之後石沉大海,漸漸忘記了。直至小 ...
你話騎術教練來自英國,咁係唔係用全英文上堂?

nicehome 發表於 17-11-1 22:28
以前志蓮小學是真的有三位NET, 後來可能學生人數下降了便請少一個, 但側聞現在學生人數上升返, 遲些可能回 ...

去年參觀學校時,老師/校長有講過,如果班數多,會請多一個NET, 現時是兩個。

Potato001 發表於 17-11-8 21:45
去年參觀學校時,老師/校長有講過,如果班數多,會請多一個NET, 現時是兩個。
...
我喺其他 post 見過你對 net 95 的學校好熟,請問除了志蓮小學及將循無咁谷外,仲有邊幾間?謝謝

ssin 發表於 17-11-8 21:17
你話騎術教練來自英國,咁係唔係用全英文上堂?
    學校說上課語言分為中文及英文,但之前上的暑期班必然用英文,因為是外籍教練;現在的恆常班雖然是華人教練,都是用全英文授課,因為差不多全部學員都是在國際學校讀書的鬼妹或mixed。     如果小朋友未能聽英語授課,可選擇中文班。

WinwinBB 發表於 17-11-9 10:58
我喺其他 post 見過你對 net 95 的學校好熟,請問除了志蓮小學及將循無咁谷外,仲有邊幾間?謝謝 ...

谷唔谷好難定義,同一間學校都有好多唔同評論和意見,馮晴都有人話少默書功課唔多; 梁省德亦識人話功課份數多但內容少,只係經常默書,家長覺得有壓力而小朋友好開心。

有啲學校會教快半個學期至一年,有啲多功課,有啲多默書測驗考試,有啲就冇,但中學派位一般,家長未必想讀。我冇睇晒全部學校,主要睇冇宗教/非熱門學校,期中王余,志蓮,基德和景天,感覺是冇咁谷的。另外,朋友參觀過陳耀星,話啲介紹同王余好似,不過成效唔清楚,而且好少人揀呢間。陳國威,劉德,官小都冇睇過,唔清楚。

回覆 Potato001 的帖子

唔該曬你,不過你提到的學校,我剛剛search 過,除了王余家潔外,其他極少人討論,好少家長分享

nicehome 發表於 17-11-9 19:32
學校說上課語言分為中文及英文,但之前上的暑期班必然用英文,因為是外籍教練;現在的恆常班雖然是華 ...
志蓮小學多唔多人學騎馬?

不太清楚,我只知道學校還有一個女孩子學騎馬。

請問騎術班幾錢一堂?逐堂計定月費?

$300一堂,每堂45分鐘,不過一次要交一個月學費。

如果只是課堂上的學習,學得再好都只是強記一些死學問,答對一堆考卷上的呆板答案。
     志蓮小學的第三項優勢是非常重視課堂外,非正規的生活體驗:包括日營、宿營、軍訓、參觀考察、交流和遊學,以體驗獨立、社交、合作......

重頭戲是遊學,分別是五年級去星加坡了解解異地文化及體驗全英語生活;六年級去北京過一次應用普通話的中國文化經歷。最重要的是每個學生,不論成績及品行都可以自由參加。
     至於英文程度高的小四及小五學生,經過NET, 老師及校長遴選後,學校會全額資助幾名學生,去長達17天的澳洲遊學交流。在津小來說算不錯了。

回覆樓主:

請問升中派位如何? 通常派邊啲學校?

之前見過學校門口有張橫額有寫升中派位,但後來冇咗。

回覆 Potato001 的帖子

放學揍仔時拍下學校一張升中派位成績banner, 但不懂怎樣post 相片,只能抄出來大家參考:     2015-16年度
迦密主恩     10%
將官              2%
景嶺            28%
英皇              2%

2016-17年度
迦密主恩      8%
將官             8%
景嶺            21%
宣基              4%
王華湘          8%

有時覺得學校太低調,又不會宣傳,將banner  改了位,一般人便視而不見,浪費了十字路口的黃金位置!

好多謝你的分享啊,奇蹟沒有發生,小女沒有抽中第一志願將循,派了志蓮我又重溫了你的發言,希望小女也能在志蓮度過愉快的小學時光

phoebelamlam 發表於 17-9-15 12:56
簡單講下啦!因為太長
當時,我囡入此校時,已經講明,我囡是有什麼障礙,你有權選擇唔收,但你選擇收我,又在我未交表前講話有好多支援比小朋友,我就信左個主任,交我對孖女嘅表格落去
9月1號開學,過左兩日半日,第三日半日,書記就打比我,話我囡係學校,比其他同學撞到,流鼻血,我有問,需要去接回嗎?佢答我,唔需要,只係流左小小,止左,之後,放學我見到我囡,條裙上半部,唔止小小血,我就打回校,給班主任,想了解是點撞到,唔打可能仲好,起碼我唔洗係3號風球,紅雨下,湊住對囡去其他小學報名
12年過後,我仲記得老師當時講嘅說話,語氣,太深刻啦
我:x老師你好,我想了解下,當時發生咩事
老:xx家長,小息時,有同學從後撞到囡囡,但囡囡唔識避開,所以鼻撞到地下,所以流血
我:下,從後撞可以避得開?我今次打回來,不是怪責同學,只係想知事情
老師:經過呢幾日觀察,我懷疑xx是智商有問題的
嘩,個下我即時彈起,我問,你從咩觀察下,得出呢個結論,我囡只係讀障,同語障,我都有交回一直在健康院嘅報告比主任,你憑咩比健康院仲清楚?我話,明天我需要去學校找你們,希望你比個時間我
最後,第二日,老師在多人情況下,選擇唔出現對質,社工又偏幫老師,校長又話,小一唔存在支援,因為教署未比錢,我話,但報名時x主任不是咁講,佢又話,x主任已經離職,最後,呢間小學,我對囡只讀了3日半日,就唔再讀了

學校太離諎了!

pumpkinfly 發表於 18-6-5 09:41

好多謝你的分享啊,奇蹟沒有發生,小女沒有抽中第一志願將循,派了志蓮我又重溫了你 ...

我女兒都係今年入學

我仔今年入