用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 如果一日獎勵性質打機20分鐘,會不會越打越想打呢? ...
go

如果一日獎勵性質打機20分鐘,會不會越打越想打呢? [複製鏈接]

1    0    0    0

11JJ22 發表於 17-9-13 20:00
會有反效果?定係直情無得打,放假先給打呢?

男孩子嗎?現今世代好難完全禁止唔俾打機,有個過渡期嘅方法讓你參考下呢!每星期看課外書籍時數的總和的15%為獎勵之打機時數,就算那星期沒有看課外書亦需要給他打15分鐘的遊戲機,如是者,日子耐咗若然效果理想的話甚至乎出現孩子情願睇書也少打機的呢!

獎勵什麼?要講清楚,之後會不會比到位佢要求加時。

另外要約法三章,eg 一定係做完當天的功課溫習才可玩,夠中就息機,唔理佢打到邊,不得異議,etc etc

回覆樓主:

我家一至五不可打,週末做完功課可打30分鐘。
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

我剛好都有呢個想法,因為而家剛剛開學,想同個仔一齊做個24小時的時間表,打機呢項都有考慮過每日放半個鐘,不過見到樓上的經驗,還是重新考慮一下放到週末比較好

MrBeast 發表於 17-9-13 21:28
獎勵什麼?要講清楚,之後會不會比到位佢要求加時。

另外要約法三章,eg 一定係做完當天的功課溫習才可玩 ...

online game好難話停就停,佢哋三五知己約定時間玩,一開始咗遊戲好難話停就停.

回覆樓主

我就俾得鬆動啲,放假後的頭兩天即星期一、二不准打機,星期三至五每天一小時,六、日每天有3.5小時,如有良好表現還可以加時間。

之所以鬆動俾佢打機,除咗係佢喜好外,同時我發現喺打機過程中,亦有得著。因為佢玩嗰啲係外國game,需以英文同人溝通,間接讓佢學多咗英文外,亦驅使佢自發去加強自身英文能力。

YmOra    發表於 17-9-14 20:45

rulerL 發表於 17-9-14 19:26
我就俾得鬆動啲,放假後的頭兩天即星期一、二不准打機,星期三至五每天一小時,六、日每天有3.5小時,如有 ...

唔只英語有進步,友人個仔連一些英語以外的方言都識少少,佢話攞"遊戲秘技"唔少得要識番一兩句呢!

YmOra 發表於 17-9-14 16:32
online game好難話停就停,佢哋三五知己約定時間玩,一開始咗遊戲好難話停就停.

...
所以一定要大家清楚個界綫,訂左其實不一定by the book,有酌情處理,eg, weekday 唔打累積weekend 先打。又或好似上面說,多勞多得制

YmOra    發表於 17-9-14 21:04

唔畀打,更加會心思思想打(我係人版),浪費更多時間。

行多勞多得制係 work,如果 weekday 唔打,可以累積到 weekend(間接鼓勵佢平日認真溫書做功課)。

我依家同外國人打機(Youtube live video,所有人都會聽到我把聲),要我即時反應,搞下笑話「娛樂」觀眾(發現有我嘅 video 觀看次數多 d

YmOra    發表於 17-9-14 21:33

1998Ruby1998 發表於 17-9-14 21:23
唔畀打,更加會心思思想打(我係人版),浪費更多時間。

行多勞多得制係 work,如果 weekday 唔打,可以累 ...
邊個CHANNEL??

回覆 noming 的帖子

細 Channel 一個,不過佢依家唔用 Youtube,去左另一個平台。另一個我好少參與,自己都唔係好搵到條片。

以前都係每天做完功課可打一陣,但後來發覺阿仔做得好求其,特別係造句writing果D,連老師都話佢,最後改爲放假先可打機

回覆樓主:

朋友的孩子在小學時方法是一至六不打機,星期曰任打。。加要成績好才可任打

現今嘅學生人人有手機,平日就算禁打都會暗暗地打咗都無人知呢!

下?

未開始最好唔好啦。

唔好信果D “呢年代好難唔打機,最緊要係控制到。。。” 果D 高大空野。。。

各親友既自身分享,10個有11個係相當後悔!

虛擬世界追分強
學業成績失分易

王家爸爸    發表於 17-9-21 09:14

MrBeast 發表於 17-9-14 20:55
所以一定要大家清楚個界綫,訂左其實不一定by the book,有酌情處理,eg, weekday 唔打累積weekend 先打。 ...
唔容易實行。

retriever 發表於 17-9-21 07:51

下?
十分同意,未開始最好唔好試。

王家爸爸 發表於 17-9-21 09:14
唔容易實行。
三歲定八十,二歲開始洗腦條路就易行好多

王家爸爸    發表於 17-9-21 09:28
‹ 上一主題|下一主題