用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 Spss 中六生 仍要默書,改正是抄課文10次 ...
樓主: lam0789
go

Spss 中六生 仍要默書,改正是抄課文10次 [複製鏈接]

回覆 lam0789 的帖子

看來貴校的老師很少做公開試marker

emmyfok 發表於 17-9-14 18:24

講出重點來了

lam0789 發表於 17-9-14 22:47
講出重點來了

只是此科此老師係咁而已嗎?

若然中文科老師無好的方法提升學生的中文水平,那"死亡之卷" 咪更 ""應驗""呢!

如果係默現代文,中六生仍要默書真係無嘜用;如果係古文、詩詞就無問題。
反而改正是抄課文10次就唔合理,似想罰學生多過想學生學到野。

樹熊MA    發表於 18-7-23 14:31

其實去到中六,係咪應該集中默範文?

emmyfok 發表於 17-9-14 18:24

老師又好少唔願意做公開試marker,有額外收入。

王家爸爸 發表於 17-9-15 14:47
老師又好少唔願意做公開試marker,有額外收入。
好少錢㗎!有些傳統女校老師,本身都是有錢女/嫁得好,唔志在啦!

王家爸爸    發表於 17-9-15 21:55

emmyfok 發表於 17-9-15 16:44
好少錢㗎!有些傳統女校老師,本身都是有錢女/嫁得好,唔志在啦!
唔係錢唔錢既問題

lam0789 發表於 17-9-14 13:19
對呀,完全係咁,老師是非常落力的,可惜用錯方法,聽聞有家長投訴過話所教的野跟dse的答題方法 好大出入, ...

有同感 某些老師真的不知道答題技巧或規範 尤其是文科 不是寫很大篇幅就能奪得高分 而且要扣題捉題型,否則越答越遠 有時老師只堅持 "教得好" 而不是應付公開試,作為家長真的無言

happy-piggy 發表於 17-9-16 01:48
有同感 某些老師真的不知道答題技巧或規範 尤其是文科 不是寫很大篇幅就能奪得高分 而且要扣題捉題型,否 ...

如果校内老師真係全部無做markers就真係幾弊,DSE的中文科各卷評分標準,無做過markers真係唔知竅門,攞住份marking scheme都無用!
BTW, 做語文老師真係超辛苦,做markers的,要長時間對住部screen,  好攞命,眼都矇,賺左都補唔番

回覆樓主:

樓主的情況,建議先跟副校長傾傾[專責學生事務個位], 而家學校都怕『投訴』,只要樓主平心静氣地跟校方傾傾,校方必定會跟進,放心!
至於個別老師的教學法,就未必能完全滿足樓主的心意,亦不要盼望短時間内有突破。

chun媽 發表於 17-9-16 09:33
如果校内老師真係全部無做markers就真係幾弊,DSE的中文科各卷評分標準,無做過markers真係唔知竅門,攞住 ...

我有位年資深老師朋友説 也不願做 markers 因為錢又不是多 又趕又辛苦 都是考評局問題 而且公開試後要改卷實在太多 所以考評局找很多新丁老師改卷 他們連 DSE 規範或評分制度也不太清楚 多以感覺評分

happy-piggy 發表於 17-9-16 10:22
我有位年資深老師朋友説 也不願做 markers 因為錢又不是多 又趕又辛苦 都是考評局問題 而且公開試後要改卷 ...

係咪好多新丁改卷就真係唔知
只知有唔少資深老師都會改卷,[目的都係想知道評分準則]. 同時,大部分卷都在centre改,有唔少人mon住D markers, 唔會亂來

chun媽 發表於 17-9-16 10:32
係咪好多新丁改卷就真係唔知
只知有唔少資深老師都會改卷,[目的都係想知道評分準則]. 同時,大部分卷都在 ...

係 center 改 只是因為不想試卷外流 就算是 center 改也不代表大部分是考評局的人 科目數量及考生人數考評局內部也負荷不了 所以要找日校老師做 但資深老師又不想做 那可想而知

請問大家,現趨勢是否中文課,大部分中學都還要背默的呢?有那幾間不用背默的呢(或只需背重點的一兩段)?因為真是很浪費時間

lam0789 發表於 17-9-13 13:49
想問大家有沒此情況,中六生仍要默書,改正是抄課文10次,我囡花了2小時,非常浪費時間,十分無奈 ...
所以我好怕此等名校,因老師多自以為是,本着你唔讀大把人爭着讀。我怕自已 忍唔住會出生嘈,所以唔會放子女到此類學校

lam0789 發表於 17-9-13 13:49
想問大家有沒此情況,中六生仍要默書,改正是抄課文10次,我囡花了2小時,非常浪費時間,十分無奈 ...
其實每間學校既教學理念唔同,好難比較。SPSS係比較傳統既學校,默書當然係被睇重,情況就好似以前啲人話既「熟讀唐詩三百首,不會吟詩也會偷」道理一樣。如果你小朋友覺得非常浪費時間,十分無奈,咁你可以做既只係教佢正面對。

jamiemammy 發表於 18-7-14 19:23
請問大家,現趨勢是否中文課,大部分中學都還要背默的呢?有那幾間不用背默的呢(或只需背重點的一兩段)? ...
老實講,SPSS收到既學生中文唔會勁,但係DSE中文5率係香港平均既double有多,浪唔浪費時間、有無效睇結果既。過程可能痛苦,但係只要果實足甜就得。

回覆 王家爸爸 的帖子

成績考得好,不一定是因為默書,但因為這麼沈悶的背書都能應付的來,那學生的鬥志都好高,考的好都好正常,但如果用盲目背書的時間,用來多看其他參考書課外書,會否更有效?是否資助中學都是這樣模式的?直資學校會否較少背書?
‹ 上一主題|下一主題