用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 點解填表冇電子化?
go

點解填表冇電子化?

我是新手。唔係好明點解小一申請表冇電子化,而要人手填?EDB係人手處理全港選校申請表?咁出錯機會咪好高?

beautifulbabies 發表於 17-9-13 01:59
我是新手。唔係好明點解小一申請表冇電子化,而要人手填?EDB係人手處理全港選校申請表?咁出錯機會咪好高 ...

其實唔係好多份啫, 計晒單雙非都係10萬份! 反而我覺得派位結果就應該電子化喇, 上網就check到, 唔駛排隊拎証果時仲憂心忡忡!

回覆 beautifulbabies 的帖子

我都唔明。。。每年浪費好多紙,依家都好多政府服務電子化,點解成個小學派位過程仲咁手動?

beautifulbabies 發表於 17-9-13 01:59
我是新手。唔係好明點解小一申請表冇電子化,而要人手填?EDB係人手處理全港選校申請表?咁出錯機會咪好高 ...

(emoji)

mormorl 發表於 17-9-13 07:40
回覆 beautifulbabies 的帖子

我都唔明。。。每年浪費好多紙,依家都好多政府服務電子化,點解成個小學派 ...

太多技術上問題喇, 文件又要upload,
電子報稅都好簡單架, 都仲係好多人選擇郵寄!

我覺得自己用手寫係無問題。因為家長直接交表到心儀學校,出錯機會會好低。
去到大抽獎,我覺得家長去到統一中心填志願表時可以用電腦。

cattz288 發表於 17-9-13 08:08
太多技術上問題喇, 文件又要upload,
電子報稅都好簡單架, 都仲係好多人選擇郵寄!
...

唔怪得之一月填表六月先出結果...真係長時間折磨家長同小朋友。

一個閒人 發表於 17-9-13 08:50
我覺得自己用手寫係無問題。因為家長直接交表到心儀學校,出錯機會會好低。
去到大抽獎,我覺得家長去到統 ...

唔好喇掛, 去到中心用電腦? 肯定仲耐!

係呀,明明A校放乙一,B校放乙二。但到大抽獎人手輸入電腦變左B校乙一,C校乙二,家長又無從得知有職員入錯資料,入錯志願。

用電子化去登記到時仲多人填錯!!

政府部門電腦化..... 一定比私人機構慢N拍, 因為部門要考慮好多"轉變"引起既責任問題.

而且, 如果太快電腦化, 人手編制可能要大減..... 嘩! 政府Cut人, 好大件事喎!

另一方面諗, 雖然現今IT發達, 但如果要家長上網/用電腦去操作一D嘢既時候, 又真係又幾多個咁有心機?

小一遊戲規則大部份家長都唔多願意花時間去瞭解, 仲要佢地花時間睇吓係個網頁/電腦點填表?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Felix223 發表於 17-9-13 12:50
用電子化去登記到時仲多人填錯!!

電腦可以彈個學校名出來咁咪冇咁容易出錯囉。

But there's no point in discussing here. The government will not change their process to make it more efficient.

beautifulbabies 發表於 17-9-13 12:56
電腦可以彈個學校名出來咁咪冇咁容易出錯囉。

But there's no point in discussing here. The government ...

想得太簡單,電腦填表出錯機會未必少得過人手,況且真係仍有好多家長未必對電腦電子化的操作模式去熟。

一早提議過用公開考試果種電腦光學閱讀多項選擇題表格,家長以前中小學考公開試都係咁樣劃格仔,到交表果日,職員即時用電腦掃描表格,即時出一張電腦確認表比家長保存,即場可以對多次有冇入錯。

樣樣嘢都電子,公務員就再唔係鐵飯碗呀。。。

ar_mak 發表於 17-9-27 09:47
其中一個重要原因,係涉及法律問題,自己親手寫錯資料,同自己親手入錯資料,係有分別.

舉個例,自動泊車系統, ...

但現時既做法係即使家長填寫選校表正確,但無法防止職員輸入電腦時入錯,原本家長填A校乙一,職員入錯B校乙一,A校反而去左乙二,最後派左B校,家長以為自己運氣差,乙一唔中,其實係職員入錯,但過程中,家長係完全無法得知。

ar_mak 發表於 17-9-27 10:01
個問題正正就係 : 我係唔會比機會你搵位入我.
家長既想法係為左方便,或者希望透明度高,但衙門既想法係避免 ...

其實果份選校表,格仔好細,阿拉伯數字有時本身都好容易寫錯,又容易寫出界

368dA3106B3108,寫得衰少少會睇唔到,職員入機前,見到唔知係6定係8呢?原本表格上有聯絡電話,會唔會真係打電話向家長核實,定係唔想花時間打電話,不如自己估下,似係3106,就幫家長係電腦輸入3106,但原來家長係寫3108,一個微細錯誤,足以左右大局。