用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 20 分自行基華定抽瑪利諾?
go

20 分自行基華定抽瑪利諾? [複製鏈接]

心儀瑪利諾但得10分,冇私小,41網自行20分有機抽基華。小女學術普通,又不太受谷。自行報瑪利諾像好浪費。煩惱中,請賜教。
   2    0    0    0

JoyceMum 發表於 17-9-12 13:22
心儀瑪利諾但得10分,冇私小,41網自行20分有機抽基華。小女學術普通,又不太受谷。自行報瑪利諾像好浪費。煩 ...

我覺得基華,10分揀瑪利諾=棄權,亦冇保證111瑪利諾可以叩門優先取錄,唔好太著重111

Monosaru 發表於 17-9-12 14:08
我覺得基華,10分揀瑪利諾=棄權,亦冇保證111瑪利諾可以叩門優先取錄,唔好太著重111
...

謝謝意見

心儀瑪利諾但得10分,冇私小,41網自行20分有機抽基華。小女學術普通,又不太受谷。自行報瑪利諾像好浪費。煩 ...
其實, 就算點心儀LS/MCS/DPS呢3間, 但如果你沒有20分或以上, 基本上自行一定唔駛諗佢地.

至於叩門..... 你有冇選過佢, 對呢D學校嚟講一D都唔重要, 因為如果你同學校無"關係", 又唔係有"特異功能" (DPS要求相對無咁高), 機會上唔會有叩門既機會
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 Monosaru 的帖子

請問15分抽瑪莉諾是否也O機會呢?

回覆 JMbaby 的帖子

住年20分都要抽, 15分何來機會呢?

JMbaby    發表於 17-9-12 15:26

我寧願自行揀基華,起碼可以有個希望。另外,你話你囡囡學術普通、唔受谷,小朋友入到MCS都未必係一件好事,係一個嚴重錯配。
除中文科外,MCS用全英文教學,小朋友可能未必跟得到,家長要陪住小朋友讀書;小朋友跟唔到進度得話,家長可能會痛不欲生,有好大精神壓力。

1) 点解基華自行20分, 反而瑪利諾10分, 最小瑪利諾都有15分, 有兄姊在基華??
2) 要看你住邊區? 如住41 我得15分都會博瑪利諾. 最多報私小back up!
3)瑪利諾 小一唔係教得好深,比其他地區名小叫淺, 只係小三開始深!

回覆樓主

如果女兒學術普通唔受谷,更加不應選擇MCS,學校未必是谷但如果根本跟不上,到時係大人小孩都受苦。

回覆樓主

請教有邊間會谷小d?

boba 發表於 17-9-14 15:34
請教有邊間會谷小d?

我唔知你點為之谷唔谷,如果一心入去MCS呢類名津,冇話特別教唔教深,但家長一定要願意花時間丶心機在小朋友身上,你自己睇下是否可配合。

回覆 boba 的帖子

你意思基華?? 定41網內的學校??

講自行, 一定係基華大機會啲, 但要諗埋....基華收咗就冇得抽瑪利諾......睇下你甘唔甘心.

Felix223 發表於 17-9-14 15:53
回覆 boba 的帖子

你意思基華?? 定41網內的學校??

我明白現今讀小學,大多數都要家長陪讀。
但我地雙職父母,會比較少時間陪伴。
所以我較想揀一間一缐尾,二線頭。
始終小朋友仲細,可以試下,初時辛苦d,總好過將來辛苦。

曾經睇過一個post,話聖家好多功課,好谷,所以有d驚,但因為女校,乙一機會都大。

boba 發表於 17-9-14 16:28
我明白現今讀小學,大多數都要家長陪讀。
但我地雙職父母,會比較少時間陪伴。
所以我較想揀一間一缐尾, ...

你自己本身住那區?15分?定20分?
記得hkpapa 推介基華ok ga! 不過我自己唔知佢谷唔谷!

Felix223 發表於 17-9-14 16:32

你自己本身住那區?15分?定20分?
15分 41

boba 發表於 17-9-14 16:43
15分 41
2個女
41網, 女仔抽獎著數啲, 起碼有三間女校.....
15 分, 可以試下九官, 唔谷得黎, 仲有聯繫位......

Felix223    發表於 17-9-14 17:01

Maryknoll一d 都唔谷,功課量適中,鼓勵閱讀,可博下大抽獎

回覆樓主:

真心講名校冇唔谷的。。。有空在名校放學看學生去那補習社,喇沙及紅磚是其中2間較多要去補習社估對面開了10間以上。。喇沙是中文小學也去補,可妨紅磚是英文小學。。朋友的孩子是喇沙話不易。。

lizwai2003 發表於 17-9-14 14:06
1) 点解基華自行20分, 反而瑪利諾10分, 最小瑪利諾都有15分, 有兄姊在基華??
2) 要看你住邊區? 如住41 我得 ...

舊生不是20分嗎?適齡只有十分,41 網。一鳥在手好過百鳥在林

‹ 上一主題|下一主題