用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 000叩門
樓主: 怪獸父母
go

000叩門

回覆 hkpapa852 的帖子

亞女叩九循, 老師見亞女portifolio有學芭蕾舞, 叫亞女表演, 我女話唔得, 老師問點解, 亞女話唔記咗點跳和有少少怕羞, 最後第一輪收咗

原來如此. 有朋友今年DPS小一, 佢話叩入多數揀男仔, 學校重男輕女, 排學號都是男仔先, 女仔排後面.  我個人都覺得要上傳統津小KV好D, 但考直私就SC好D.

回覆 manmonster 的帖子

因為還有細佬跟尾, 二個私小, 仲要加課外活動, 讀得私小, 課外活動又唔可以求其, 要揾D名店名師(我自己認為啫), 條數好襟計.

回覆 fanay 的帖子

上BK揾資料同睇我呢條LINK

fanay 發表於 17-9-12 14:11
請問樓主 點樣可以睇到間小學係可唔可以000叩門 定係到時叩門嘅時候先知?
...
唔需要理, 照試 (照交叩門資料, 佢唔收一回事)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

fanay 發表於 17-9-12 13:30
太好 可以知道邊間可以000扣門 多謝樓主信息 我仔今年報1819 得15分 所以預左扣門 我仔又吾係名幼 又無咩 ...

我都係加油

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 17-9-12 15:48
唔需要理, 照試 (照交叩門資料, 佢唔收一回事)

係啊,我姨甥舊年叩,都照交左好幾間,包括000。最怕佢唔接受申請啫。有得擺/交資料幾大都試

我真係無樓主咁誇張,用漁翁撒網式去申請叩門;因為小朋友同家長都會覺得好攰。
我最後只係去叩34、35同41網既小學,因為我係住34網。
我囡囡只係讀學券幼稚園、無學術既證書;只係得音樂比賽第三名、繪畫比賽銀獎、以及英語話劇證書。
自己心儀既小學無offer,反而入到我同我太太意想不到既學校,算係錯有錯着。

lalalee 發表於 17-9-16 00:01
回覆 一個閒人 的帖子

.請問你是否最後用111去叩門?
我111有去叩門,不過衰左筆試。

回覆樓主:

服了x3x4,用好多心思及時間,其實叩住地方最好。。。

回覆樓主

樓主shortlist 的叩門校,絶大部分是名津或地區一線,再加上跨區叩,要預左可能交了表有一半都無得見。如果驚派得差,又無back up,應該在之前諗定的叩門list 加多幾間二線學校,視乎派位結果睇下要全力盡叩,定可以㨂鐘意既叩。因為叩門位太少,而且所有學校都是個兩三星期面見及出結果,為了翻身,就算第一輪一線唔收,或waiting, 考到二線揸住offer 再等一線候補個心會定好多。叩一線好睇能力及profile,以及家長是否捉到學校要咩學生,而在profolio 吸引到學校揀你見。

怪獸父母 發表於 17-9-12 11:20
回覆 Charlotte_mom 的帖子

我交表交咗咁多間啫, 最後收到某d offer及撞咗時間好多都無去.  叩入咗荔天, ...

同意。其實叩門撞時間撞得仲勁!好多都係放榜後果個星期六!
大天油天沙呂一呂德信等等,連民生宣小2in 都係同一日,基本上好多都去唔到,小朋友亦冇可能有精神起同一日in到咁多間。

怪獸父母 發表於 17-9-12 14:54

原來如此. 有朋友今年DPS小一, 佢話叩入多數揀男仔, 學校重男輕女, 排學號都是男仔 ...

都未必既。你果間我知道都有人叩到12網男神校同女神校。

mamagu 發表於 17-9-16 11:50
樓主shortlist 的叩門校,絶大部分是名津或地區一線,再加上跨區叩,要預左可能交了表有一半都無得見。如果 ...

你講得啱, 我女當時有最少2個一線直私offer, 所以全部叩地區一線。如果無任何backup喺手肯定要叩d二線

SCboy 發表於 17-9-16 21:43
都未必既。你果間我知道都有人叩到12網男神校同女神校。

我都聽到今年有人叩入st mary, 但我相信家長肯定有在背後發功。

怪獸父母 發表於 17-9-12 08:35
我小朋友讀名幼, GAPSK高級, STARTERS 15盾, 有學跳舞, 鋼琴, 游水, 畫畫, 今年000基華, 九官, 馬頭涌, 沙 ...

多謝你的資料及分享

回覆 怪獸父母 的帖子

8 offer? 揀左邊間啊?之前有考到邊d私小?

請問有無邊間1線接受000叩門,而且叩門只需要考筆試, 唔需要見校長的呢?

回覆樓主

多謝樓主分享