用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 仔女在外國讀完書之後該可以.....
樓主: STEM330
go

仔女在外國讀完書之後該可以.....  

20020116 發表於 17-10-8 15:51

有頭髮邊個想做‘辣喱’?!如果呢個後生仔喺澳洲搵到自己 ...

講得冇錯,呢位年青人算係咁,好難得,希望佢繼續努力。

亮燈 發表於 17-9-11 18:20
其實我之前已經有post講過,如果家長係以有咁多錢供子女去外國讀書,而將來既職業係搵唔到錢,就會好唔值 ...

同意同意(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)在某些人看來不理解,也有朋友說我比個女100%自由憑興趣去選校選科係唔切實際,我始終認為天大地大,行行出狀元,最緊要係佢自願去讀,喜歡讀

出國留學,以增廣見聞,希望學貫中西啫,一個正常成年人有學識同知識,讀咩科做咩工作都可以生存下來。無諗過要做乜師物師,有正確既價值觀,將來既路留待兒女自己諗。
我既責任係佢想出國留學而我負擔到既我就負擔,其他既野交比兒女自己去諗,讀完書後我唔會比佢一毫子,呢個信息好重要。

回覆樓主:

讀完書估不要俾佢生活费,見朋友多為子女相親及買樓等,自己冇本事每次抽居屋

亮燈 發表於 17-10-8 07:52

除此之外,我仲同兩仔講:那裡有法治、民主、自由、人權,那裡 ...

那麼你找到了嗎?
lmy

cherry媽咪 發表於 17-10-8 21:31
那麼你找到了嗎?

唔係我搵,係佢地搵,因為將來係佢地既!而當中最重要既就係法治。我都希望佢地搵到。

brother4 發表於 17-9-11 15:19
外國讀書為興趣先,以上外,見朋友孩子是設計師,攝影師,飛機師,營養師,藥劑師,放射冶療師等等。。
...
小朋友有自己想法,都唔係我地揀,係佢自己揀!

tingtingb 發表於 17-10-12 11:06
小朋友有自己想法,都唔係我地揀,係佢自己揀!

是的,小朋友有自己想法,咪—鑊泡,總有意料之外,要佢報本地八間大學,佢只報三間,AL出來成績極差,本地冇offers及英大學又唔收,感恩本地有大學收佢

brother4 發表於 17-10-12 11:18
是的,小朋友有自己想法,咪—鑊泡,總有意料之外,要佢報本地八間大學,佢只報三間,AL出來成績極差, ...

點差呀?

回覆樓主:

AL成绩是D/E  grade,算差?

brother4 發表於 17-10-12 14:27
AL成绩是D/E  grade,算差?

咁大鑊?試題好深?

亮燈 發表於 17-10-12 17:02
咁大鑊?試題好深?

佢話是深的

brother4 發表於 17-10-12 18:28
佢話是深的
咁阿大就大鑊喇!

亮燈 發表於 17-10-12 18:46
咁阿大就大鑊喇!

thx,過去咗的事不用再談

朋友個女都是D及E, 介紹了agent 給她,最後都可留英大學讀Dip, 大學排名不太差,不過不是她心儀科目。人生總有出路。

brother4 發表於 17-10-12 18:54
thx,過去咗的事不用再談

唔好意思,四阿哥誤會喇!我意思係:我大仔大鑊,佢讀緊U6,考AL,如果真係好深的話,咁我都那擔心喇!

亮燈 發表於 17-10-12 20:30
唔好意思,四阿哥誤會喇!我意思係:我大仔大鑊,佢讀緊U6,考AL,如果真係好深的話,咁我都那擔心喇!
...

放心吧!相信你的孩子能順利過渡

brother4 發表於 17-10-12 21:21

放心吧!相信你的孩子能順利過渡

多謝四阿哥既安慰。希望佢好運啦!

亮燈 發表於 17-10-12 21:30
多謝四阿哥既安慰。希望佢好運啦!

北愛的中學見成績要求高,估定有好成績出來

brother4 發表於 17-10-12 21:42
北愛的中學見成績要求高,估定有好成績出來

阿大唔係北愛讀,阿細先係。